Foto: Reuters
 Foto: Reuters

Barack Obama: Vi ska hjälpa Japan

Publicerad
Uppdaterad
Barack Obama erbjöd Japan all hjälp i ett tv-tal på fredagskvällen.
Ett amerikanskt hangarfartyg är på plats i Japan och mer är på väg.
- Jag erbjuder våra japanska vänner all hjälp som behövs, sa presidenten i talet.
Världen sluter upp bakom Japan efter den enorma jordbävningen. USA lovar att stötta med all hjälp som behövs för att bygga upp landet igen.
- Dagens händelser påminner oss om hur känsligt livet kan vara. Våra tankar går till våra vänner i Japan och runt om i regionen. Vi ska stå med dem medan de återhämtar sig och bygger upp efter den här tragiska händelsen, sa Obama.

"Inga allvarliga skador"

Flera amerikanska militärer är stationerade i Japan. Obama att försvarsdepartementen arbetar dygnet runt med att lokalisera och kontakta varenda en.
Tsunamivarningar har också under dagen gått ut på flera platser i USA. Obama menar att de måste tas seriöst och uppmanar befolkningen att lita på myndigheterna.
- Här i USA har det hittills inte blivit några allvarliga skador. Men vi tar det seriöst och undersöker situationen väldigt noggrant. Och låt mig betona. Om folk blir tillsagda att evakuera. Gör som du blir tillsagd.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag