Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Barack Obama: "Hela landet tänker på er"

USA:s president Barack Obama mötte polischefen i förstaden Aurora strax utanför det sjukhus där han också mötte sårade och anhöriga i Deverskjutningarna.Foto: EPA Scanpix Sweden

Presidenten hade själv svårt att hålla tillbaka tårarna när han berättade om sitt möte med sårade från Denver-skjutningarna inför tusentals åskådare som samlats utanför stadshuset i Aurora, tre kvarter från där massakern utfördes.

Colorados universitetssjukhus var Obamas första stopp i Aurora där några överlevande får vård och vars tillstånd är kritiskt. Anhöriga till skjutna var då på plats i sjukhuset.

Aurora, en förstad till Denver, ligger drygt tre mil från scenen för ett annat massmord, Columbine High School där två studenter sköt ihjäl 13 människor 1999.

Sörjande mötte presidenten

Tusentals människor sörjde offren för massakern i fredags. De samlades utanför Auroras stadshus, tre kvarter från biografen där dådet utfördes. På en slänt utanför biografen är nu ett provisoriskt minnesmonument inrättat: tolv vita kors på rad med de mördades namn. Korsen omgärdades av blommor och ljus.

Folkmassan vid stadshuset applåderade när poliser och andra officiella myndighetspersoner anlände till en scen utanför stadshuset.

Obama kramade överlevande på sjukhuset och sade att han gjöt tårar ihop med dem.

– Hela landet tänker på er, sade han.

– Unga människor lades in, och för ett dygn sedan var det inte säkert att de skulle överleva.

– Och nu är deras ögon öppna, de lever och talar. Det påminner om i de mörkaste stunder att livet fortsätter, sade han till journalister när han lämnat sjukhuset.

"Kom som far och make"

Obama hade uppenbart svårt att hålla tillbaka tårarna när han berättade för de tusentals, som samlats vid stadshuset, om sitt möte med de sårade på sjukhuset.

– Jag kom inte till dem så mycket som president utan som en far och make.

Han återgav också vittnesmål om hjältemod han fick höra på sjukhuset: Exempelvis 19-åriga Allie som varnade biopubliken, när hon insåg vad som höll på att hända, och sedan blev skjuten i halsen. En annan kvinna, 21-åriga Stephanie, lyckades hjälpa Allie ut ur salongen medan hon pressade ett finger i Allies skottsår och hejdade det pulserande blodflödet.

– Och tack vare Stephanies rådiga ingripande kunde jag tala med Allie som kommer att bli frisk.

– Jag vet inte hur många, oavsett ålder, som har Stephanies sinnesnärvaro eller Allies mod.

– Eftersom de representerar det finaste hos oss tröstar de oss i detta mörker med att en ljusare dag kommer.

Polisen har bombsäkrat Holmes dator

Auroras polischef prisade sin personal för att den kunde upptäcka Holmes mitt i kaoset. Han var då fortfarande klädd i den svarta skyddsdräkten som han haft på sig när han gick till angrepp i biografen.

Polisen har hittat en dator i James Holmes lägenhet sedan bombexperter säkrat den. Datorn kan innehålla avgörande uppgifter om uppenbart flera månaders planering som ledde fram till genomförandet av attentatet på biografen.

Holmes gör på måndagen ett första framträdande inför domstol som ska bedöma bevisningen mot honom. Nu sitter han isolerad i häkte för att inte riskera vedergällning från någon medfånge eller besökande.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.