Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Barack Obama får Nobels fredspris 2009

Alfred Nobels fredspris går till USA:s president Barack Obama, meddelar den norska Nobelkommittén.
Obama får priset för hans extraordinära insatser för att stärka internationell diplomati och samarbete mellan folk.

FAKTA

Nobels fredspris


Nobelpriset kom till genom en önskan i Alfred Nobels testamente 1895. Fredspriset skulle ges till dem "som har verkat mest eller best för folkens förbrödrande och afskaffande eller minskning af stående arméer samt bildande och spridande af fredskongresser".
Att det är en norsk institution som delar ut fredspriset beror på att testamentet skrevs när Norge var i union med Sverige.
Sedan det första fredspriset delades ut 1901 har 97 personer och 22 organisationer fått det. 12 kvinnor har prisats. 28 gånger har det delats mellan flera.
En enda gång har en vinnare vägrat ta emot priset. Det var den nordvietnamesiske chefsförhandlaren Le Duc Tho som 1973 inte ville dela priset med USA:s utrikesminister Henry Kissinger.
Prissumman är i år på tio miljoner svenska kronor. (TT)

Kommittén lägger särskild vikt vid Obamas vision och hårda arbete för en värld utan kärnvapen.

Skapat nytt klimat

Obama har som president skapat ett nytt klimat i internationell politik, skriver kommittén.
Internationell diplomati har återfått en central position, med en betoning på FN:s och andra internationella organs roll.
Beskedet från den norska Nobelkommittén innebär sannolikt också att Barack Obama kommer till Sverige i december. Det har tidigare varit kutym att fredspristagarna kommit till Stockholm för ett möte med den svenske kungen, efter prisceremonin i Oslo.
Kommittén har också fäst "särskilt stor vikt vid Obamas vision om och arbete för en kärnvapenfri värld".

Fångat världens uppmärksamhet

Det är också "väldigt sällsynt att en person i samma utsträckning som Obama har fångat världens uppmärksamhet och skapat sådant hopp om en bättre framtid".
Beskedet lär också innebära att det blir svårt för Obama att undvika att besöka det omstridda klimattoppmötet i Köpenhamn i december, som pågår mellan den 7 och 18 december, eftersom den amerikanske presidenten förväntas besöka Oslo och Stockholm just dessa dagar.
Obamas närvaro i Köpenhamn har tidigare varit oklar.
Vid de tillfällen när fredspristagarna besökt Stockholm och Nobelstiftelsens mottagning för samtliga pristagare den 12 december så sker det inte på initiativ av stiftelsen.
- Vi bjuder inte in fredspristagaren, men det brukar vara så att man från regering eller riksdag bjuder in pristagaren till Stockholm och om pristagaren är i Stockholm, när vi har en mottagning för samtliga pristagare som befinner sig i Stockholm, så brukar ibland fredspristagaren komma, säger Jonna Petterson, informationsansvarig vid Nobelstiftelsen.
Förra året var det meningen att den förre finländske presidenten Martti Ahtisaari skulle kommit till mottagningen, men han uteblev på grund av ett försenat flyg. Han var då inte inbjuden av Nobelstiftelsen.

Den 21 amerikanen

Obama är den 21:e amerikan som föräras Nobelpriset enligt en sammanställning från nyhetsbyrån AFP. Han är också den tredje sittande USA-president som får det. De tidigare är demokraten Woodrow Wilson, prisbelönt 1919, och republikanen Theodore Roosevelt, som fick priset 1906.
Dessutom fick Jimmy Carter Nobels fredspris 2002. Demokraten Carter var president 1977–81.