Barack Obama får Nobels fredspris 2009

Publicerad
Uppdaterad
Alfred Nobels fredspris går till USA:s president Barack Obama, meddelar den norska Nobelkommittén.
Obama får priset för hans extraordinära insatser för att stärka internationell diplomati och samarbete mellan folk.
Kommittén lägger särskild vikt vid Obamas vision och hårda arbete för en värld utan kärnvapen.

Skapat nytt klimat

Obama har som president skapat ett nytt klimat i internationell politik, skriver kommittén.
Internationell diplomati har återfått en central position, med en betoning på FN:s och andra internationella organs roll.
Beskedet från den norska Nobelkommittén innebär sannolikt också att Barack Obama kommer till Sverige i december. Det har tidigare varit kutym att fredspristagarna kommit till Stockholm för ett möte med den svenske kungen, efter prisceremonin i Oslo.
Kommittén har också fäst "särskilt stor vikt vid Obamas vision om och arbete för en kärnvapenfri värld".

Fångat världens uppmärksamhet

Det är också "väldigt sällsynt att en person i samma utsträckning som Obama har fångat världens uppmärksamhet och skapat sådant hopp om en bättre framtid".
Beskedet lär också innebära att det blir svårt för Obama att undvika att besöka det omstridda klimattoppmötet i Köpenhamn i december, som pågår mellan den 7 och 18 december, eftersom den amerikanske presidenten förväntas besöka Oslo och Stockholm just dessa dagar.
Obamas närvaro i Köpenhamn har tidigare varit oklar.
Vid de tillfällen när fredspristagarna besökt Stockholm och Nobelstiftelsens mottagning för samtliga pristagare den 12 december så sker det inte på initiativ av stiftelsen.
- Vi bjuder inte in fredspristagaren, men det brukar vara så att man från regering eller riksdag bjuder in pristagaren till Stockholm och om pristagaren är i Stockholm, när vi har en mottagning för samtliga pristagare som befinner sig i Stockholm, så brukar ibland fredspristagaren komma, säger Jonna Petterson, informationsansvarig vid Nobelstiftelsen.
Förra året var det meningen att den förre finländske presidenten Martti Ahtisaari skulle kommit till mottagningen, men han uteblev på grund av ett försenat flyg. Han var då inte inbjuden av Nobelstiftelsen.

Den 21 amerikanen

Obama är den 21:e amerikan som föräras Nobelpriset enligt en sammanställning från nyhetsbyrån AFP. Han är också den tredje sittande USA-president som får det. De tidigare är demokraten Woodrow Wilson, prisbelönt 1919, och republikanen Theodore Roosevelt, som fick priset 1906.
Dessutom fick Jimmy Carter Nobels fredspris 2002. Demokraten Carter var president 1977–81.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag