Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bara 4 procent av inbrotten klaras upp

Svensk polis är dålig på att klara upp antalet bostadsinbrott om man jämför med våra skandinaviska grannar.

I Finland klarar polisen upp en fjärdedel av inbrotten medan de svenska siffrorna ligger på runt 4 procent, skriver DN.

Antalet bostadsinbrott ökar, men det gör däremot inte polisens utredningsförmåga. Både Danmark, Norge och Finland är mer framgångsrika än Sverige på att klara upp inbrott. I Finland löses mellan 22 och 26 procent av brotten, jämfört med Sveriges blygsamma 4 procent.

– Vi gör snabba och effektiva förundersökningar, och budskapet till de kriminella är att det inte lönar sig att begå brott här, säger Jyrki Pelkonen, polisöverintendent vid Polisstyrelsen i Helsingfors, till DN.

I Danmark och Norge ligger uppklaringsprocenten på 7 respektive 15 procent.

Organisationsförändringar

Stefan Holgersson, som är forskare och polis, anser att Sveriges dåliga statistik hänger ihop med organisationsförändringarna inom myndigheten.

– Närpolisreformen från mitten av 90-talet är ett sådant exempel. Den slog sönder en fungerande organisation och uppklarningsprocenten sjönk.

– Så har det sedan varit vid varje organisationsförändring. Man har inte fokuserat på hur verksamheten ska bli så bra som möjligt utan mer på att visa upp en bild av en fun­gerande verksamhet, säger Stefan Holgersson.

Förra året klarade den svenska polisen upp 920 inbrott av över 22 000 anmälda.

– Det är den högsta siffran på flera år. Självklart borde vi klara upp fler brott och är inte nöjda i alla delar. Men vi ser ett trendbrott i år med 400 färre inbrott än samma period förra året, säger Kalle Wallin, kanslichef vid Rikspolisstyrelsen.

 

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.