Bara 30 sökte jämställdhetsbonus

Publicerad
Den nya jämställdhetsbonusen till föräldrar som delar sin ledighet lika har fått en trög start. Bara 30 föräldrar sökte bonusen under första halvåret.
Bonusen infördes 1 juli 2008, och beräknas årsvis. Försäkringskassan skickade blanketter till alla dem som delade tillräckligt lika under 2008. Det blev 66 brev. Men bara 30 föräldrar svarade med en ansökan, skriver Göteborgs-Posten på nätet.

"Katastrofalt"

Regeringen hade hoppats på 150.
- Katastrofalt. Det är klart man inte kan vara nöjd, säger Folkpartiets andre vice ordförande Helene Odenjung till tidningen.
Folkpartiet drev jämställdhetsbonusen som en hjärtefråga i valet 2006.
Försäkringskassan vill dock tona ner bonusens första utfall.
- I de flesta fall tar mödrarna ut allt det första halvåret, säger Viktor Karlsson, ansvarig vid Försäkringskassan, till GP.

Vill ha enklare regler

Man kan få högst 13 500 kronor i bonus under hela föräldraledigheten. Den summan vill Helene Odenjung fördubbla. Dessutom vill hon förenkla reglerna för bonusen, som i dag betalas ut som ett skatteavdrag ett halvår efter bonusårets slut.
Regeringen hoppas att 20 000 föräldrapar ska dela ledigheten lika nog för att få bonus under 2009.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag