Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bara 26 procent tror på Dan Eliasson

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Dan Eliasson tappar i en förtroendemätning.
Foto: Olle Sporrong

Förtroendet för Försäkringskassans generaldirektör Dan Eliasson rasar bland de anställda efter Expressens avslöjanden om jäv och missförhållanden på myndigheten.

I en medarbetarenkät som genomfördes i april hade bara 26 procent av de anställda förtroende för generaldirektören.

Motsvarande siffra förra året var 68 procent.

– Resultatet av medarbetarundersökningen är en tydlig signal från medarbetarna, som jag tar på största allvar, säger generaldirektör Dan Eliasson i en skriftlig kommentar till Expressen.se.

Jävsförhållanden på högsta chefsnivå.

Källor som jagas i myndighetens korridorer.

Felaktiga löneutbetalningar och slappt agerande från ledningen.

Expressen har i flera artiklar avslöjat missförhållanden på Försäkringskassan.

Uppgifterna i artiklarna var så allvarliga att generaldirektören Dan Eliasson nyligen ombads förklara sig inför socialförsäkringsutskottet.

"Skapar oro"

Nu kommer nya uppgifter om hur man ser på myndighetens högste chef internt.

I en ny medarbetarundersökning - som fackförbundet ST:s nättidning Publikt först rapporterade om - svarar bara 26 procent att de har förtroende för generaldirektör Dan Eliasson - en siffra som förra året i november/december var 68 procent.

Enkäten hade en relativt hög svarsfrekvens på runt 80 procent.

Dan Eliasson säger i en skriftlig kommentar till Expressen.se att han tar uppgifterna på mycket stort allvar - men betonar samtidigt att undersökningen gjordes under speciella förhållanden.

– Dels gjordes undersökningen under en period då fel som höga chefer i Försäkringskassan begått granskades hårt av medierna. Dessutom är vi inne i en omställningsprocess som berör många, vilket skapar oro och osäkerhet. Vi har också haft ett väldigt hårt arbetsår med ökande volymer. Allt detta samspelar, men vi är inte färdiga med analysen än, säger han.

Nästa steg är att ta fram förslag på åtgärder, berättar Dan Eliasson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.