Bara 20-tal personer deltog i "Pride Järva"

Publicerad

Bara ett 20-tal personer deltog i den uppmärksammade Prideparaden på Järvafältet utanför Stockholm.

Stockholm Pride tog avstånd från arrangemanget och marschen har kritiserats för att vara främlingsfientlig. Ett hundratal motdemonstranter visade sitt missnöje.

Den kontroversiella Pride-paraden som gick mellan Stockholmsförorterna Tensta och Husby blev en lugn tillställning. Arrangören bakom "Pride Järva", Jan Sjunnesson, tidigare chefredaktör för den SD-ägda tidsskriften Samtiden, anklagades inför manifestationen för att ha en främlingsfientlig agenda med marschen och Stockholm Pride tog avstånd från arrangemanget:

"Under Stockholm Pride manifesterar vi tillsammans för alla människors lika värde och mot hbtq-hat, rasism och sexism. Vi gör det aldrig med aktörer som inte respekterar allas okränkbara värde. Därför tar vi avstånd från arrangemanget som kallas ”Pride Järva”", skriver Stockholm Pride i ett uttalande.

Jan Sjunnesson kommenterade kritiken inför marschen med att den enbart var för hbtq-personers rättigheter och att det finns flera islamkritiker som är homosexuella.

– Man kan faktiskt diskutera gayfrågor från andra håll än RFSL och Stockholm Pride. De känner att de är utmanade av det här initiativet och att jag har trampat in på deras mark, säger han.

Cirka 20 personer deltog i Pride Järva-marschen.

– Jag är här för att jag stöder allas lika rättigheter, säger deltagaren Peter Stålbrand, 52, från Södertälje.

"Är inte ärlig"

Husbybon och hbtq-aktivisten Emelie Mårtensson arrangerade en motdemonstration under namnet "Antirasistiskt Prideparkhäng", eftersom hon anser att Pride Järva har främlingsfientliga avsikter.

– Jan Sjunnesson har inte haft ett ärligt uppsåt med sin parad, säger hon och fortsätter:

– Dessutom måste en Prideparad ha lokal förankring för att få genomslag och leda till förändring. Det har inte Pride Järva.

Drygt 100 personer deltog i motdemonstrationen som hölls i Husby centrum och på Järvafältet. Azam Qarai, 52, var en av deltagarna och hon är kritisk till "Pride Järva".

– Deras avsikter är oärliga och de försöker ta över en viktig fråga, säger hon.

Även Tenstabon Jeff Skinner, 45, var kritisk till Pride Järva:

– Det här är en bluff. Sverigedemokraterna använder en viktig fråga för att ställa utsatta grupper mot varandra, säger han.

Stort pressuppbåd

Även ett stort pressuppbåd, med tillresta journalister från bland annat nyhetsbyrån AP och Russia Today, följde paraden och motdemonstrationen.

Polisen beskriver arrangemangen som lugna. En polisanmälan har skrivits om en misstänkt misshandel i Husby centrum, som inträffade cirka en timme efter att Pride Järva avslutats.

– Som jag förstår var det ingen grövre misshandel, men den kan ha haft anknytning till något Pride-relaterat, säger Lars Byström vid Stockholmspolisen.

Förutom misshandel kommer även brottet "hets mot folkgrupp" att anmälas eftersom gärningspersonerna i samband med misshandeln harskrikit nedsättandeuttryck om en specifik grupp av människor.

Ingen misstänkt är gripen, och personen behövde inte uppsöka sjukvård.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag