Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bara 20-tal personer deltog i "Pride Järva"

Bara ett 20-tal personer deltog i den uppmärksammade Prideparaden på Järvafältet utanför Stockholm.

Stockholm Pride tog avstånd från arrangemanget och marschen har kritiserats för att vara främlingsfientlig. Ett hundratal motdemonstranter visade sitt missnöje.

Den kontroversiella Pride-paraden som gick mellan Stockholmsförorterna Tensta och Husby blev en lugn tillställning. Arrangören bakom "Pride Järva", Jan Sjunnesson, tidigare chefredaktör för den SD-ägda tidsskriften Samtiden, anklagades inför manifestationen för att ha en främlingsfientlig agenda med marschen och Stockholm Pride tog avstånd från arrangemanget:

"Under Stockholm Pride manifesterar vi tillsammans för alla människors lika värde och mot hbtq-hat, rasism och sexism. Vi gör det aldrig med aktörer som inte respekterar allas okränkbara värde. Därför tar vi avstånd från arrangemanget som kallas ”Pride Järva”", skriver Stockholm Pride i ett uttalande.

Jan Sjunnesson kommenterade kritiken inför marschen med att den enbart var för hbtq-personers rättigheter och att det finns flera islamkritiker som är homosexuella.

– Man kan faktiskt diskutera gayfrågor från andra håll än RFSL och Stockholm Pride. De känner att de är utmanade av det här initiativet och att jag har trampat in på deras mark, säger han.

Cirka 20 personer deltog i Pride Järva-marschen.

– Jag är här för att jag stöder allas lika rättigheter, säger deltagaren Peter Stålbrand, 52, från Södertälje.

"Är inte ärlig"

Husbybon och hbtq-aktivisten Emelie Mårtensson arrangerade en motdemonstration under namnet "Antirasistiskt Prideparkhäng", eftersom hon anser att Pride Järva har främlingsfientliga avsikter.

– Jan Sjunnesson har inte haft ett ärligt uppsåt med sin parad, säger hon och fortsätter:

– Dessutom måste en Prideparad ha lokal förankring för att få genomslag och leda till förändring. Det har inte Pride Järva.

Drygt 100 personer deltog i motdemonstrationen som hölls i Husby centrum och på Järvafältet. Azam Qarai, 52, var en av deltagarna och hon är kritisk till "Pride Järva".

– Deras avsikter är oärliga och de försöker ta över en viktig fråga, säger hon.

Även Tenstabon Jeff Skinner, 45, var kritisk till Pride Järva:

– Det här är en bluff. Sverigedemokraterna använder en viktig fråga för att ställa utsatta grupper mot varandra, säger han.

Stort pressuppbåd

Även ett stort pressuppbåd, med tillresta journalister från bland annat nyhetsbyrån AP och Russia Today, följde paraden och motdemonstrationen.

Polisen beskriver arrangemangen som lugna. En polisanmälan har skrivits om en misstänkt misshandel i Husby centrum, som inträffade cirka en timme efter att Pride Järva avslutats.

– Som jag förstår var det ingen grövre misshandel, men den kan ha haft anknytning till något Pride-relaterat, säger Lars Byström vid Stockholmspolisen.

Förutom misshandel kommer även brottet "hets mot folkgrupp" att anmälas eftersom gärningspersonerna i samband med misshandeln harskrikit nedsättandeuttryck om en specifik grupp av människor.

Ingen misstänkt är gripen, och personen behövde inte uppsöka sjukvård.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.