Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bara 2 av 10 helikoptrar används till bränderna

En helikopter av modellen HKP 16 under en brandbekämpningsövning. Foto: STEFAN JERREVÅNG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Flera skogar runtom i Sverige står i brand. Foto: MATS ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Försvarsmakten har tio helikoptrar som kan användas för att kämpa mot skogsbränderna. 

Men bara två av dem används. Resten står på marken. 

– Brandbekämpning är inte vår uppgift. Vi får inte kalla in personal från semestern, säger Försvarsmaktens presskommunikatör Mikael Abrahamsson till DN

Under onsdagen har läget förvärrats på många platser – däribland i Ljusdals kommun och byn Kårböle, där alla boende måste evakueras. 

– Vi har kraftig brandspridning på flera håll, säger Hans Nornholm, skadeplatschef. 

Italienska vattenbombplan kämpar mot lågorna och under torsdagen kommer flygplan från Frankrike för att hjälpa till. 

– Vi hoppas kunna åka hem igen så snart som möjligt, men det innebär att allt ska vara släckt. Antagligen blir det ytterligare två dagar för att vara på den säkra sidan, har piloten Giorgio Zupo sagt till Expressen. 

 

LÄS MER: Allt om skogsbränderna i Sverige

Försvarsmakten använder två av tio helikoptrar

Samtidigt används Försvarsmaktens helikoptrar – men långt i från alla. Endast två av tio används just nu i Älvdalen. De andra står på marken. Enligt lagen om stöd till samhällets ska försvarsmakten stödja vid kriser i den mån det går att göra med befintliga resurser. 

– Lagen om skydd mot olyckor medger inte att Försvarsmakten sätter helikopterbesättningar i beredskap eller kallar in personal som har semester. Myndigheten får stödja samhället på begäran med de resurser som finns tillgängliga, uppger presskommunikatör Jesper Tengroth.

 

LÄS MER: Skogsbränderna i Sverige – flera byar har panikevakuerats 

 

– Det handlar om att få ihop personal som är utbildade för att vattenbomba och det är en utmaning eftersom vi inte har lagstöd att kalla in lediga för det här eller avbryta någon semester. Vi får bara använda den personal som finns tillgänglig just nu, har Rickard Wissman, kommunikatör på Försvarsmakten sagt till Expressen i veckan

Hur många personer som är utbildade att kunna manövrera helikoptrarna med deras tillhörande vattentunnor är hemligt då det omfattas av sekretess.

– Det här är inte den uppgiften som vi har fått av regering och riksdag att prioritera. Det betyder att alla i personalen inte är förberedda och utbildade i att vattenbomba. Vi har inte resurser att utbilda alla på allting utan vi måste prioritera, har Rickard Wissman sagt.