Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Bara” 16 grader, då tar thailändarna till flaskan

Rekordkylan i Asien har skördat över hundra människoliv. Men i Thailand innebär kylan mest fylla och mobbning.

Huttrande svenska turister. Taxiförare med halsduk. I vanliga fall slår värmen och lukterna av avgasblandat avfall som en vägg mot mig när dörrarna öppnas på Suvarnabhumi flygplats, Bangkok. Men inte i går. För första gången var det inte tortyr att ta sig fram i långbyxor och läderjacka. Det är köldrekord i Bangkok, som klassats som världens varmaste stad med sin medeltemperatur på 28 grader. Staden har fått köldnoja – vid 16 plusgrader.

Myndigheterna har också gått ut med särskilda varningar om att inte dricka alkohol för att hålla sig varm, då berusade thailändare gett sig ut i kylan och dött.

Det kan låta på gränsen till komiskt, att thailändare sitter och värmer sig vid öppen eld i en temperatur som inte är värre än en svensk sommarkväll, men Folkhälsoministeriet i Thailand har konstaterat 14 dödsfall och över 8 000 människor kämpar för att hålla värmen i norra delarna av landet som drabbats hårdast. Där har temperaturen närmat sig nollstrecket. Myndigheterna har också gått ut med särskilda varningar om att inte dricka alkohol för att hålla sig varm, då berusade thailändare gett sig ut i kylan och dött.

En liten bebis med mössan på i Bangkok. Den ovanliga kylan har överraskat thailändarna, som tvingats gräva fram varmare kläder. Foto: Narong Sangnak / Epa / TT
Minst 14 personer har dött bara i Thailand på grund av de ovanligt kalla temperaturerna. Över 8 000 människor kämpar för att hålla värmen i de norra delarna av landet. Foto: Narong Sangnak / Epa / TT
En mc-taxiförare i Bangkok har gjort upp eld på gatan för att värma sig i ”kylan. 18 grader i stället för de vanliga 32. Foto: Thomas Engström

En som märker av kylan är min vän Toom Insakon, 58. Kunderna har flytt hennes annars välbesökta uteservering. Trots thaiuttrycket ”är det kallt, ät stark mat” har kunderna snarare gått efter principen: ”är det kallt, drick stark alkohol”.

– Ingen äter trots att jag förser dem med filtar, säger Toom som berättar att hon under morgonen råkade sätta på fläktarna av gammal vana. Alkoholen säljer hon dock som smort, men problemet är att kunderna bara halsar i sig och drar.

Förutom en och annan raglande trafikpolis märks även kylan på Bangkoks gator. Mc-taxiförarna kör långsamt. Dessa dödens ballerinor brukar flyga fram mellan bilarna, nu sitter de och huttrar med rånarluvor upp till öronen. Kylan gör att de får färre kunder, då fler väljer bil, och dessutom försvinner hela snabbpoängen med mc-taxi, då de för en gångs skull kör lagligt för att det blir för kallt att åka fort.

 

I andra delar av Asien är konsekvenserna dock allvarligare. I Japan och Taiwan har minst 95 människor dött, tusentals är strandade på grund av inställda flyg och det talas om den värsta kylan på över 60 år. Men mitt i detta undrar jag: Var kommer alla vinterkläder ifrån? I Thailand är det sällan under 25 grader, men trots det verkar många vara utrustade med skidkläder.

I sociala medier trendar hashtagen ”So cold that I'm scared for my life” (#หนาวจนต้องร้องขอชีวิต) där folk delar med sig av senaste mössmodet, tempelhundar invirade i munkkläder, pälsjackor och för de som inte har råd – täcken.

När jag förklarar att det var 9 minusgrader senast jag var i Sverige spärrar han upp ögonen och utbrister 'dör man inte då?'

Och det här med att inte ha råd att frysa är något som barnen märker av. När kylan slår till får de välja egna kläder i skolan, i stället för den obligatoriska uniformen. Plötsligt öppnas en värld av möjligheter, men de som inte har ”riktiga” vinterkläder blir retade. När skoluniformen försvinner syns klasskillnaderna.

En liten pojke i fin vinterjacka berättar för mig att hans skolkamrat kom i en filt med skärp. Alla hade skrattat åt henne, så hon började gråta. När jag förklarar att det var 9 minusgrader senast jag var i Sverige spärrar han upp ögonen och utbrister ”dör man inte då?”.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!