”Bara” 16 grader, då tar thailändarna till flaskan

Publicerad

Rekordkylan i Asien har skördat över hundra människoliv. Men i Thailand innebär kylan mest fylla och mobbning.

Huttrande svenska turister. Taxiförare med halsduk. I vanliga fall slår värmen och lukterna av avgasblandat avfall som en vägg mot mig när dörrarna öppnas på Suvarnabhumi flygplats, Bangkok. Men inte i går. För första gången var det inte tortyr att ta sig fram i långbyxor och läderjacka. Det är köldrekord i Bangkok, som klassats som världens varmaste stad med sin medeltemperatur på 28 grader. Staden har fått köldnoja – vid 16 plusgrader.

Myndigheterna har också gått ut med särskilda varningar om att inte dricka alkohol för att hålla sig varm, då berusade thailändare gett sig ut i kylan och dött.

Det kan låta på gränsen till komiskt, att thailändare sitter och värmer sig vid öppen eld i en temperatur som inte är värre än en svensk sommarkväll, men Folkhälsoministeriet i Thailand har konstaterat 14 dödsfall och över 8 000 människor kämpar för att hålla värmen i norra delarna av landet som drabbats hårdast. Där har temperaturen närmat sig nollstrecket. Myndigheterna har också gått ut med särskilda varningar om att inte dricka alkohol för att hålla sig varm, då berusade thailändare gett sig ut i kylan och dött.

En liten bebis med mössan på i Bangkok. Den ovanliga kylan har överraskat thailändarna, som tvingats gräva fram varmare kläder. Foto: Narong Sangnak / Epa / TTEn liten bebis med mössan på i Bangkok. Den ovanliga kylan har överraskat thailändarna, som tvingats gräva fram varmare kläder. Foto: Narong Sangnak / Epa / TT
En liten bebis med mössan på i Bangkok. Den ovanliga kylan har överraskat thailändarna, som tvingats gräva fram varmare kläder. Foto: Narong Sangnak / Epa / TT
Minst 14 personer har dött bara i Thailand på grund av de ovanligt kalla temperaturerna. Över 8 000 människor kämpar för att hålla värmen i de norra delarna av landet. Foto: Narong Sangnak / Epa / TTMinst 14 personer har dött bara i Thailand på grund av de ovanligt kalla temperaturerna. Över 8 000 människor kämpar för att hålla värmen i de norra delarna av landet. Foto: Narong Sangnak / Epa / TT
Minst 14 personer har dött bara i Thailand på grund av de ovanligt kalla temperaturerna. Över 8 000 människor kämpar för att hålla värmen i de norra delarna av landet. Foto: Narong Sangnak / Epa / TT
En mc-taxiförare i Bangkok har gjort upp eld på gatan för att värma sig i ”kylan. 18 grader i stället för de vanliga 32. Foto: Thomas EngströmEn mc-taxiförare i Bangkok har gjort upp eld på gatan för att värma sig i ”kylan. 18 grader i stället för de vanliga 32. Foto: Thomas Engström
En mc-taxiförare i Bangkok har gjort upp eld på gatan för att värma sig i ”kylan. 18 grader i stället för de vanliga 32. Foto: Thomas Engström

En som märker av kylan är min vän Toom Insakon, 58. Kunderna har flytt hennes annars välbesökta uteservering. Trots thaiuttrycket ”är det kallt, ät stark mat” har kunderna snarare gått efter principen: ”är det kallt, drick stark alkohol”.

– Ingen äter trots att jag förser dem med filtar, säger Toom som berättar att hon under morgonen råkade sätta på fläktarna av gammal vana. Alkoholen säljer hon dock som smort, men problemet är att kunderna bara halsar i sig och drar.

Förutom en och annan raglande trafikpolis märks även kylan på Bangkoks gator. Mc-taxiförarna kör långsamt. Dessa dödens ballerinor brukar flyga fram mellan bilarna, nu sitter de och huttrar med rånarluvor upp till öronen. Kylan gör att de får färre kunder, då fler väljer bil, och dessutom försvinner hela snabbpoängen med mc-taxi, då de för en gångs skull kör lagligt för att det blir för kallt att åka fort.

 

I andra delar av Asien är konsekvenserna dock allvarligare. I Japan och Taiwan har minst 95 människor dött, tusentals är strandade på grund av inställda flyg och det talas om den värsta kylan på över 60 år. Men mitt i detta undrar jag: Var kommer alla vinterkläder ifrån? I Thailand är det sällan under 25 grader, men trots det verkar många vara utrustade med skidkläder.

I sociala medier trendar hashtagen ”So cold that I'm scared for my life” (#หนาวจนต้องร้องขอชีวิต) där folk delar med sig av senaste mössmodet, tempelhundar invirade i munkkläder, pälsjackor och för de som inte har råd – täcken.

När jag förklarar att det var 9 minusgrader senast jag var i Sverige spärrar han upp ögonen och utbrister 'dör man inte då?'

Och det här med att inte ha råd att frysa är något som barnen märker av. När kylan slår till får de välja egna kläder i skolan, i stället för den obligatoriska uniformen. Plötsligt öppnas en värld av möjligheter, men de som inte har ”riktiga” vinterkläder blir retade. När skoluniformen försvinner syns klasskillnaderna.

En liten pojke i fin vinterjacka berättar för mig att hans skolkamrat kom i en filt med skärp. Alla hade skrattat åt henne, så hon började gråta. När jag förklarar att det var 9 minusgrader senast jag var i Sverige spärrar han upp ögonen och utbrister ”dör man inte då?”.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag