Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD:s svar efter Bannons utspel

Steve Bannon berättar i en intervju med DN att han studerat SD nära.Foto: AP / TT NYHETSBYRÅN
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.Foto: VILHELM STOKSTAD/TT NYHETSBYRÅN

Han var president Donald Trumps chefsstrateg och hjärnan bakom hans presidentvalskampanj.

Nu kommer Steve Bannon till Sverige – och vill träffa Sverigedemokraterna inför höstens riksdagsval, uppger Dagens Nyheter.

– Vi har studerat Sverigedemokraterna nära. Det ska de vara medvetna om, säger Steve Bannon till DN.

"Vi har inte mottagit någon förfrågan från Bannon", skriver Mattias Karlsson (SD) till Expressen.

När president Donald Trump inledde sin mest intensiva fas av sin presidentvalskampanj under hösten 2016 var hjärnan bakom succén den kontroversiella Steve Bannon, tidigare chefredaktör för högerpopulistiska sajten Breitbart.

Med mindre än ett halvår kvar till det svenska riksdagsvalet avslöjar Steve Bannon i en exklusiv intervju med Dagens Nyheter att han planerar att komma till Sverige inom en snar framtid.

– Jag vill inte förekomma tillkännagivandet men ja, jag kommer definitivt till Sverige och jag kommer relativt snart, säger han.

Bannon: SD en läxa för hela världen att studera

Planen är att träffa ledningen för Sverigedemokraterna, ett parti som Bannon menar att hela världen bör studera efter att de på kort tid gått från att vara paria till att bli Sveriges tredje största riksdagsparti.

– Men inte bara kom de från ingenstans och blev ett kraftfullt politiskt parti. Lika viktigt, tycker jag, är detta: Sverigedemokraterna gick från något som ingen respektabel person i Sverige ville förknippas med, till att bli ett parti som många människor är bekväma att förknippas med. Det är därför exemplet Sverigedemokraterna är en läxa för hela världen att studera, säger Steve Bannon till DN.

Han fortsätter:

– De förändrade sitt kärnbudskap utan att förlora sin drivkraft. De har behållit sitt antietablissemangsbudskap samtidigt som de har tagit avstånd från sina nynazistiska rötter.

Mattias Karlsson, Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen, skriver i ett sms till Expressen:

"Vi har inte mottagit någon förfrågan från Bannon och det finns heller inga sådana arrangemang inplanerade. Spontant känns inte detta som en prioriterad fråga från vår sida."

LÄS MER: Trumps ex-vän leker president i Europa 

Även Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof nekar till att partiet känner till Steve Bannons besök, enligt Dagens Nyheter.

”Inget jag känner till. Har frågat runt och det finns ingen annan som känner till detta. Påståendet verkar alltså inte stämma alls.” skriver han i ett sms till DN.

På en fråga om han skulle välkomna Bannon till Sverige skriver Jomshof till DN:

”Jag är inte tillräckligt insatt för att kunna svara på den frågan.”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.