Banksys räddningsbåt i sjönöd på Medelhavet

Konstnären Banksy är van vid att väcka uppmärksamhet. I juli dök hans konst upp i Londons tunnelbana och gick i coronastil. Max Foster på CNN var på plats i London.
En Berlinbaserad grupp bedriver räddningsoperationer på Medelhavet. Men räddningsbåten Louise Michel har nu hamnat i sjönöd.
Foto: SANTI PALACIOS / AP TT NYHETSBYRÅN

En räddningsbåt för migranter som har finansierats av konstnären Banksy driver omkring på Medelhavet, omöjlig att styra och med en död migrant i en livbåt.

Det rapporterar båtens besättning på Twitter.

Den anonyme konstnären och aktivisten Banksy har köpt båten Louise Michel för motsvarande cirka 10 miljoner svenska kronor. Besättningen är en grupp aktivister vars syfte är att rädda migranter på Medelhavet.

Men den rosamålade båten, som tidigare tillhört franska kustbevakningen, driver nu omkring utanför Maltas kust, omöjlig att manövrera, enligt båtens Twitterkonto. Ingen ska ha kommit till undsättning efter båtens nödanrop. 

En migrant död

Över 200 personer inklusive tio besättningsmän finns ombord på Louise Michel och på en gummibåt som är förtöjd vid fartyget. Dussintals migranter uppges lida av brännskador och uttorkning, och en person är död, skriver besättningen på Twitter. Migranterna i gummibåten har uppgett för besättningen att ytterligare tre har omkommit under färden över Medelhavet.

https://twitter.com/MVLouiseMichel/status/1299437237587906560

Skälet till att Louise Michel inte går att styra uppges vara att det är för många på däck och att gummibåten har förtöjts vid hennes sida, enligt besättningen.

Louise Michel utgick i hemlighet från den spanska hamnstaden Burriana den 18 augusti, skriver The Guardian.

I torsdags ska Louise Michel ha räddat 89 migranter. På fredagen ryckte båten ut på ett nödanrop från en överfull gummibåt med 130 migranter ombord. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.