Foto: Läsarbild.
 Foto: Läsarbild.

Banksys besök i Sverige – en bluff?

Publicerad

Är den världskände gatukonstnären Banksys påstådda Sverigebesök i morgon bara en bluff?

I Stockholm finns skylten "skyddade av Banksy" uppsatta runt växande tulpaner, och mystiken kring besöket tätnar.

Men Banksys PR-person Jo Brooks säger att hennes klient inte har något med saken att göra.

– Den som gör det här vill bara få publicitet, det är rätt uppenbart för mig, säger hon till The Local.

Tidigare i veckan rapporterade bland annat Expressen.se om att den brittiske gatukonstnären Banksy i morgon ska ställa ut på Hudiksvallsgatan i Stockholm. Detta enligt ett anonymt brev som i veckan skickats ut till flera redaktioner, med en inbjudan.

Banksy har målat graffiti sedan början av 1990-talet och slog igenom stort när han i början av 2000-talet, men har under alla år hållit sin verkliga identitet hemlig.

"Det är bluff, det är inte Banksy"

Och i veckan har han alltså rapporterats vara på väg till Sverige.

Men allt mer tyder nu på att det inte blir något Sverigebesök i morgon, utan att det hela tiden varit en bluff – eller en pr-kupp.

– Det är en bluff. Det är inte Banksy, Han har ingenting att göra med detta, säger hans presskontakt Jo Brooks till tidningen The Local och fortsätter:

– Den som gör det här vill bara få publicitet, det är rätt uppenbart för mig.

Fortfarande är det många som hoppas att Sverigebesöket ändå ska vara på riktigt, och att den världskände konstnären kanske rentav redan är på plats i Stockholm.

"Ledtrådar" finns det i alla fall gott om...

– I Kristinehovs Malmgård på Södermalm verkar det som att "Banksy" har hägnat in växande tulpaner för att man inte ska trampa ner dem. “Tulips protected av Banksy” står det och det är jättefint. Vi får väl se vad som händer i morgon, om han dyker upp, säger Expressenläsaren Margareta Helin till Expressen.se.

I morgon får vi veta sanningen om den mystiske Banksy och ryktet om hans påstådda besök i Sverige.

Expressen har sökt Banksys presskontakt Jo Brooks för en kommentar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag