Bankrånare sköt mot polisen

Publicerad
Uppdaterad
Handelsbanken i Flen utsattes för ett väpnat rån på onsdagsförmiddagen.
Ett stort antal skott avlossades på platsen och en polisbil träffades.
- Jag såg en man med gasmask som stod med automatvapen, berättar ett vittne för Expressen.se.
Fyra gärningsmän beväpnade med maskingevär misstänks ligga bakom rånet.
I samband med rånet satte de eld på en bil och avlossade flera skott.
Ingen ska ha skadats, men rånaran sköt mot polisen och en polisbil träffades av skotten.
Efter rånet flydde gärningsmännen norrut i en silverfärgad Volvo.
– Omkringliggande polismyndigheter har larmats, säger Elin Almqvist.
Efter rånet hittade en brinnande bil vid Vallmantorp. Polisen är intresserad av alla iaktagleser som kan ha med rånet att göra.

"Sparkade in rutan"

Rånarna ska ha tagit sig in på banken strax innan den öppnades genom att sparka in en ruta.
Två av de anställda lyckades då springa därifrån, och in i en tobaksbutik som ligger i närheten.
– De skrek att det var ett rån och vi larmade 112. Det var riktigt tumultartat, säger Peter Karlsson som arbetar i tokabsbutiken.

Som en film

Peter Tsekanov, 49, jobbar på en bokhandel som ligger bredvid Handelsbanken. Vid klockan 9.30 hörde han flera smällar, men trodde att det var från en byggarbetsplats.
När det fortsatte att låta tittade han ut genom dörren och förstod då att det var allvar.
– Då såg jag en bil de satt eld på mellan banken och ICA. Sedan såg jag en maskerad man med gasmask som stod med automatvapen. Han gick ut i gatan och pekade med geväret mot några bilar där så de fick backa tillbaka, säger Peter Tsekanov.
Det fick honom att låsa alla dörrar till affären.
Utanför bakdörren stod flera personer som tog skydd bakom sina bilar.
Flera skott följde.
Peter Tsekanov kunde knappt fatta vad som hände.
– Det var som i en film, sådant händer ju inte här, tänke jag först. Sedan när jag gick för att låsa dörrarna förstod jag allvaret, säger Peter Tsekanov.

Spärrat av

Monica Larsson har en frisersalong i samma hus som Handelsbanken.
– Polisen har spärrat av hela gatan så vi får inte gå ut, säger hon till Expressen.se.
Monica Larsson fortsätter:
– Gatan håller på att byggas om så vi trodde att det var sprängningar därifrån som lät. Sedan hörde vi att det lät som K-pisteld, säger Monica Larsson.
Efter rånet försvann rånarna.
– Det verkar som rånarna försvunnit åt Malmköpinshållet, säger Monica Larsson.
Ungefär en timme efter rånet arbetade polisen på platsen.
– Polisen går runt och undersöker platsen, nu hör jag att det kommer en helikopter också, säger Alexander Gustavsson som befann sig i närheten.

Mer information inom kort.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag