Lena Tigerholm dog i branden på Muskö. Foto: / POLISENLena Tigerholm dog i branden på Muskö. Foto: / POLISEN
Lena Tigerholm dog i branden på Muskö. Foto: / POLISEN
64-årige bankmannen som misstänks för mord har förts till rättspsykiatrin och rättegången skjuts fram.64-årige bankmannen som misstänks för mord har förts till rättspsykiatrin och rättegången skjuts fram.
64-årige bankmannen som misstänks för mord har förts till rättspsykiatrin och rättegången skjuts fram.
Fritidshuset på Muskö brann ner till grunden. Foto: / POLISENFritidshuset på Muskö brann ner till grunden. Foto: / POLISEN
Fritidshuset på Muskö brann ner till grunden. Foto: / POLISEN

Bankmannen kan få fängelse för brandmord

Publicerad

Bankmannen som misstänks ha mördat Lena Tigerholm genom att tända eld på hennes fritidshus, har ingen allvarlig psykisk störning.

– Om han döms får han fängelse, säger hans advokat Kerstin Koorti.

Den 64-årige bankmannen åtalades för mord på tvåbarnsmamman Lena Tigerholm, 65. Den 5 juni förra året misstänks han ha anlagt en brand i ett fritidshus på Muskö. Lena Tigerholm dödades i samband med branden.

"Om han döms får han fängelse"

Mannen har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning. Utlåtandet har nu kommit till tingsrätten och det visar att han inte lider av en allvarlig psykisk störning, och att han inte heller gjorde det då huset brann.

– Det betyder att han inte får vård om han döms. Om han döms får han fängelse, säger advokat Kerstin Koorti som försvarar mannen.

Har du pratat med din klient efter att utlåtande kom?

– Ja. Vi har diskuterat det här och han förstår deras resonemang.

Mannen nekar till brott, och han får fortfarande behandling för brännskador som uppkom i samband med branden, enligt Kerstin Koorti.

– En del har läkt men de är inte full läkta och han får kontinuerligt behandling. Han har skador på bland annat benen och händerna.

"Massor med rök och brand"

Bankmannen hade en framgångsrik karriär bakom sig. Han ska ha träffat Lena Tigerholm på en fest på Stureplan under sommaren 2015. Efter en tid ska hon ha försökt att avsluta förhållandet med honom, vilket ska ha orsakat raseriutbrott.

Dödsbranden startade i sovrummet och bankmannen greps samma kväll en knapp kilometer från det brinnande fritidshuset.

Under början av rättegången berättade mannen bland annat att de hade ätit middag, att han slumrade på soffan och att han vaknat till då han kände brandrök. Han sa även att det var "massor med rök och brand", och att han inte lyckades ta sig fram till henne.

Nu när utlåtandet från den rättspsykiatriska undersökningen har kommit ska rättegången mot mannen återupptas.

– Den fortsätter den 10 januari, säger Kerstin Koorti.

Expressen har via telefon sökt åklagare Åsa Ideström, som är på semester.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag