Regeringen har tidigare sagt att en ny bankskatt väntas ge cirka fyra miljarder kronor till statskassan. Magdalena Andersson öppnar nu för att det kan bli mer än så. Foto: Pelle T Nilsson/AOP-IBLRegeringen har tidigare sagt att en ny bankskatt väntas ge cirka fyra miljarder kronor till statskassan. Magdalena Andersson öppnar nu för att det kan bli mer än så. Foto: Pelle T Nilsson/AOP-IBL
Regeringen har tidigare sagt att en ny bankskatt väntas ge cirka fyra miljarder kronor till statskassan. Magdalena Andersson öppnar nu för att det kan bli mer än så. Foto: Pelle T Nilsson/AOP-IBL
Nu beklagar finansminister Magdalena Andersson att den nya bankskatten inte kan införas förrän 2018. Foto: Pelle T Nilsson/AOP-IBLNu beklagar finansminister Magdalena Andersson att den nya bankskatten inte kan införas förrän 2018. Foto: Pelle T Nilsson/AOP-IBL
Nu beklagar finansminister Magdalena Andersson att den nya bankskatten inte kan införas förrän 2018. Foto: Pelle T Nilsson/AOP-IBL

"Bankernas vinster sticker i ögonen"

Publicerad

De svenska bankernas vinst: ofattbara 80 miljarder kronor.

Nu beklagar finansminister Magdalena Andersson att den nya bankskatten inte kan införas förrän 2018.

– Det är klart att väldigt höga vinster sticker i ögonen, säger hon.

Regeringens utredare redovisar i höst sina förslag till ny skatt på finanssektorn och två år senare – valåret 2018 – införs den.

Finansminister Magdalena Andersson hade gärna infört bankskatten tidigare än så, men det går inte:

– Nej, tyvärr inte. Men det känns angeläget med en bankskatt. Det är uppenbart att bankerna gör goda resultat. Nu har de sammantaget visat på resultat på 80 miljarder kronor. Det visar att det finns utrymme för en bankskatt utan att det belastar kunderna. Det kan naturligtvis belasta de som äger bankerna, säger hon till Expressen i samband med en interpellationsdebatt i riksdagen.

Uppmanar kunderna att sätta press

Samtidigt uppmanar finansministern alla bankkunder att vara aktiva och sätta press.

– Det är viktigt att hela svenska folket är aktiva bankkunder och ser till att det finns en väl fungerande konkurrens på bankmarknaden.

Förstår du att många bankkunder blir upprörda när de hör om bankernas mångmiljardvinster?

– Absolut. För många människor är ju inte minst lånen till bostadsrätter, radhus eller villor en stor del av utgifterna varje månad. Det är klart att väldigt höga vinster sticker i ögonen.

"Finns utrymme för en högre beskattning"

Regeringen har tidigare sagt att en ny bankskatt väntas ge cirka fyra miljarder kronor till statskassan. Magdalena Andersson öppnar nu för att det kan bli mer än så.

– Vi ska titta på vad utredningen kommer fram till, men vi ser ju stora behov inom inte minst skolan. Vi behöver fler anställda i skolan för att barnen ska få det stöd de behöver.

Hur ser du på risken för att bankerna höjer sina bostadsräntor som en konsekvens av införd bankskatt?

– Det finns ingen substans bakom ett sånt argument. Det är uppenbart att det finns utrymme för en högre beskattning av den här sektorn.

Under tisdagen meddelade Handelsbankens styrelse att aktieutdelningen höjs. Både Nordea och SEB har tidigare gett samma besked.

Magdalena Andersson ville under tisdagen inte kommentera turbulensen i Swedbank, där vd-n Michael Wolf fick sparken av styrelsen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag