Riksbankschefen Stefan Ingves. Foto: Christian Örnberg
Riksbankschefen Stefan Ingves.  Foto: Christian Örnberg

Riksbanken sänker räntan – rejält

Publicerad

Reporäntan sänks till −0,35 procent, avslöjade Riksbanken på en presskonferens på torsdagen.

Sänkningen var oväntad - de tre storbankerna förutspådde att det inte skulle bli någon förändring.

– Det blir genast dyrare att semestra utomlands, säger Swedbanks ekonom Magnus Alvesson.

Under våren har styrräntan fallit kraftigt: Från minus 0,10 procent till minus 0,25, så sent som i mars.

Nu sänks reporäntan ytterligare, till -0,35 procent. Dessutom utökas köpen av statsobligationer med 45 miljarder kronor fram till årets slut.

"Inflationen stiger och konjunkturen i Sverige fortsätter att stärkas. Men osäkerheten i omvärlden har ökat och konsekvenserna av situationen i Grekland är svårbedömda", skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.

– Det är svårt att bedöma hur situationen i Grekland, Ukraina och Mellanöstern kan innebära för svensk ekonomi, säger riksbankchef Stefan Ingves.

Även om situationen i Grekland inte påverkar Sverige direkt, så kan det påverka på andra sätt.

– Det finns ju en ovisshet med Grekland som kommer att ligga kvar länge innan dimmorna lättar. Det kan påverka Sverige indirekt, men vi är i så fall beredda på att hantera det, säger Stefan Ingves.

"Medveten överraskningseffekt"

Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB, menar att Riksbanken medvetet ville överraska med sin oväntade sänkning av reporäntan.

– Det var oväntat, återigen överraskar Riksbanken med sitt beteende. Men troligen ger överraskningseffekten att de får större genomslag för sin politik. Jag förstår att de tar hänsyn till den stora osäkerheten i världen och i synnerhet Grekland, säger han.

Riksbanken öppnar även för ännu större sänkningar av styrräntan framöver. I prognosen för fjärde kvartalet 2015 indikeras fler sänkningar.

"Reporäntan kan sänkas ytterligare och köpen av statsobligationer kan utökas", skriver Riksbanken i pressmeddelandet.

Det kan även bli aktuellt att köpa andra typer av värdepapper liksom att lansera ett program för utlåning till företag via banker, enligt pressmeddelandet.

– Vårt mål är att nå två procent i inflation vid årsskiftet. Vi vill skicka signalen att vi kan göra mer om det behövs för att exempelvis skapa mer svenska kronor. Vi tar inte ned skylten bara för att det är semester, säger riksbankchef Stefan Ingves.

– De sänkte räntebanan och visar att de är beredda att göra mer. Det kan hänga samman med Greklandsproblematiken. Men man vill visa att man har hög beredskap att göra penningpolitiken mer expansiv om det skulle krävas, säger Magnus Alvesson på Swedbank.

Ökad skuldsättning och dyrare semester

Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB, är samtidigt inte övertygad om att en sänkt styrränta kan uppnå Riksbankens mål att öka inflationen.

– Vi har levt med minusränta under hela året och jag har svårt att se de önskade resultaten. Men jag tror att Riksbanken vill visa att de kämpar för att få upp inflationen, säger han.

Konsekvenserna kan nu bli att hushållens skuldsättning ökar eftersom lånen blir billigare och att kronans värde försvagas, bedömer han.

– Den försvagade kronan stimulerar exporten och gör att varor från omvärlden blir dyrare att importera, säger han.

Swedbanks ekonom Magnus Alvesson, för fram samma typ av synpunkter.

– Det blir genast dyrare att semestra utomlands för svenskarna, säger han.

På förhand var de tre storbankerna, Swedbank, Nordea och Handelsbanken övertygade om att räntan inte skulle sänkas ytterligare. Inte heller SEB trodde på en sänkning.

– Jag tycker att det var lite för tidigt för Riksbanken att agera. Men det gör samtidigt att effekterna av deras politik blir kraftigare, säger Robert Bergqvist.

– Riksbankens prognos av inflationen i maj såg bra ut så vi bedömde inte att något skulle göras. Men Riksbanken bedömde kanske att man ville minska spänningarna genom att ta en sänkning innan sommaren, säger Magnus Alvesson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag