Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bankerna förnekar inblandning i skandal

"Handelsbanken ska inte medverka i transaktioner eller tillhandahålla produkter som kan ifrågasättas med beaktande av gällande skattelagstiftning", säger bankens presschef Johan Wallqvist.
Foto: Malin Lööf
"Vi ger inga råd som innebär att man gömmer undan pengar för myndigheter av skatteskäl eller andra skäl", säger SEB:s presschef Anna Helsén.
Foto: Henrik Isaksson/Ibl-Aop / /ALL OVER PRESS

Svenska banker förnekar inblandning i skatteflykt som avslöjas i Panama-dokumenten.

– Handelsbanken har inte någon sådan typ av skatterådgivning, säger bankens presschef Johan Wallqvist.

Nordea nekar till anklagelserna om skatteflykt via brevlådeföretag hos Panamabaserade advokatbyrån Mossack Fonseca.

Även andra svenska banker nämns i läckta dokument från Panama, men deras koppling är oklar. En bank hävdar att det kan bestå av e-post från kunder som nämner olika banker utan att de är inblandade.

– Vi kan generellt säga att vi inte erbjuder den typen av tjänster som den här Panamabaserade byrån uppges hantera. Bland våra kunder hittar vi ett 10-tal kunder som har det som en del av sina strukturer men det är ingen rådgivning som vi bistår med, säger Rickard Buch, kommunikationschef på Carnegie.

"Informerar självklart"

Även Handelsbanken nekar till skatteflykt.

– Handelsbanken ska inte medverka i transaktioner eller tillhandahålla produkter som kan ifrågasättas med beaktande av gällande skattelagstiftning. Vid tveksamhet ska Handelsbanken avstå från att medverka. Den goda etiken ska alltid beaktas. Däremot informerar vi självklart våra kunder om de skatteregler som gäller för våra olika produkter, säger presschef Johan Wallqvist.

Handelsbanken.
Foto: Malin Lööf

Swedbank undersöker

Swedbank säger att sådana skatteupplägg inte ska finnas.

– Vi tittar på vad som har förekommit i våra olika verksamheter. Vi har haft verksamhet i Luxemburg, som vi har avvecklat, så vi tittar också där vad som har förekommit, säger presskontakt Claes Warrén.

SEB:s presschef Anna Helsén:

– Vi ger inga råd som innebär att man gömmer undan pengar för myndigheter av skatteskäl eller andra skäl.

Även Banque Öhman nekar.

SEB.
Foto: Henrik Isaksson/Ibl-Aop / /ALL OVER PRESS

– Uppenbarligen är det så att någon kund har använt Fonseca för sin egen skatterådgivning och uppgett oss som sin bankrelation. Om kunder använder en skatterådgivare på egen risk så gör kunderna det, säger styrelseordförande Lars Bjerrek till Aftonbladet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.