Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bandvagnar kallas in som ambulanser

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Bandvagnar står redo för att rycka ut i Stockholmsområdet.
Foto: Johan Nilsson/Scanpix och Hemvärnet

Väderleken ställer till det för ambulansutryckningarna i Stockholms län.

Räddningstjänst och försvarsmakten har nu kallat in bandvagnar som ska hämta patienter där vanliga ambulanser inte kan ta sig fram.

På grund av snön har Stockholms läns landsting begärt hjälp med sjuktransporter där ambulanserna inte kommer fram. Sammanlagt har räddningstjänsten och försvarsmakten ställt upp med sex bandvagnar, som står i beredskap på brandstationerna på Värmdö, Ekerö, Haninge, Nynäshamn, Huddinge och Södertälje.

– Vi har begärt stöd för att kunna hämta de mest akut sjuka som bor i ytterområden där ambulansen inte kan komma fram. Läget är under kontroll på alla sjukhus, men det är svårigheter för utskrivna patienter att ta sig hem, säger Elin Jansdotter på landstingets pressjour.

"Extremt bra framkomlighet"

Kapten Nemo Stjärnström, kompanichef för första kompaniet i hemvärnets Stockholmsbataljon, säger att de stöder räddningstjänsten med två vanliga hederliga Hägglundsbandvagnar.

- Den tar sig fram överallt, både över snön och kan vada över vatten, de har extremt bra framkomlighet.

– Den ena står vid Huddinge sjukhus, den andra står vid brandstationen i Gustavsberg. Räddningstjänsten vill ha kapacitet att kunna sköta sjuktransporterna i de områdena, och där är också framkomlighetens som sämst.

Hur länge pågår det?

– Det vet vi aldrig, tills räddningstjänsten blåser faran över, och de själva kan klara sjuktransporten. Vi laddar för ett dygn i alla fall, sedan får vi se.

Therese Fagerstedt, informatör vid försvarsmakten, säger att det än så länge bara är Stockholm som har begärt det här stödet.

- Sedan är det möjligt att det kommer en förfrågan, då får vi ta ställning till den, säger hon.

Vilka delar av Sverige är det där ni inte kan sätta in stödet?

- Rent logistiskt sett kan vi göra det över hela Sverige, men det tar längre tid på vissa platser. Vi har inte förband på varje ort, eller ens i närheten av varje ort, men skulle det behövas kan vi stödja och hjälpa till, men med vissa begränsningar, säger Therese Fagerstedt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.