Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bandidostoppen Mehdi Seyyed begärd häktad för ekobrott

Följ senaste nytt i Expressens livesändning – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Mehdi Seyyed var med och grundande Bandidos första avdelning i Göteborg 2002.
Foto: ANDERS YLANDER

Bandidosledaren Mehdi Seyyed begärdes på torsdagen häktad misstänkt för grovt bedrägeri och grovt penningtvättsbrott.

Han greps i en polisräd tidigare i veckan, då bland annat dyra märkesväskor och en större summa kontakter togs i beslag.

– Min klient förnekar. I övrigt har jag ingenting att säga. Han förnekar brott, säger Mehdi Seyyeds advokat Arash Raoufi.

Enligt uppgifter gjorde polisen ett tillslag mot två adresser med koppling till Mehdi Seyyed på tisdagsmorgonen. Han och ytterligare en person i hans närmaste krets anhölls på tisdagen, misstänkta för ekonomisk brottslighet.

Mehdi Seyyed har länge tillhört Bandidos ledarskikt på internationell nivå och var med och grundade mc-gängets första avdelning i Göteborg 2002. Han har haft en rad olika så kallade officerstitlar inom organisationen, bland annat ”sergento de armas” i Europa, det vill säga ansvarig för Bandidos nationella och internationella säkerhet. 

– Det innebär att han tillhör ledningen. I deras värld innebär det att han tillhör toppen, har Sven Lindgren, kommissarie vid polisens underrättelseenhet med de kriminella mc-gängen som specialområde, tidigare sagt.

Tidigare dömd för sprängdåd

Sedan 2019 har han drivit en napolitansk pizzeria, bara ett stenkast ifrån den plats där en dörrvakts bil sprängdes i luften 2006. 2009 dömdes Seyyed för anstiftan till både det sprängattentatet, och ytterligare ett mot en annan bil i Göteborg samma höst. Han avtjänade ett sju år långt fängelsestraff för dåden, trots sitt nekande. Ytterligare fyra personer dömdes också för delaktighet i sprängningarna.

Mehdi Seyyed i samband med att han blev villkorligt frigiven från Kumla-anstalten 2014, efter att han dömts till sju års fängelse för anstiftan till försök till grov misshandel, för bilsprängningarna i Göteborg 2006.
Foto: RICHARD STRÖM/EXPRESSEN

Då hade han sedan tidigare dömts för utpressning av ett krögarpar i Göteborg, grovt vapenbrott, dopningsbrott och brott mot knivlagen.

På torsdagen begärdes Mehdi Seyyed häktad, misstänkt på sannolika skäl för två fall av grovt bedrägeri och ett fall av grovt penningtvättsbrott.

Hans advokat Arash Raoufi ville tidigare i veckan inte kommentera ärendet eller sin klients inställning till misstankarna. 

– Jag gör inga uttalanden, ingenting alls, sa han.

En person i Seyyeds närmsta krets har också begärts häktad, misstänkt för en rad brott: Bedrägeri, näringspenningtvätt, bidragsbrott vid ett ”stort antal tillfällen”, och tre fall av grovt bedrägeri. Personens försvarare ville tidigare i veckan inte kommentera misstankarna. 

Polisen: ”Grovt bedrägeri och penningtvättsbrott”

Fredrik Boström är chef för polisens bedrägerisektion i region Väst. Han bekräftade i tisdags att det skett en insats mot flera adresser samma morgon, och berättade att den letts av Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

– Det handlar om förmögenhetsbrott, sa han.

Vilka rubriceringar handlar det om, konkret?

– Jag är faktiskt inte inläst i det, det är grovt bedrägeri och penningtvätt om jag inte minns fel.

Har adresserna spärrats av?

– Jag tror att man inväntar så att man kan säkra adresserna igen, när man har gjort tillslaget så har väl vissa saker skadats så att vi inte kan stänga dörren, så det är det vi inväntar på plats. Annars sker allt arbete inne på stationen, sa Fredrik Boström.

Han ville inte uttala sig om kopplingarna mellan de anhållna personerna och adresserna för tillslagen.

Eva Wintzell, åklagare vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, var tidigare i veckan fåordig om utredningen.

– Det finns flera brottsmisstankar, det gäller förmögenhetsbrott, mer än så kan jag inte säga med förundersökningssekretess, jag vet inte vad det kommer bli av detta. De är anhållna och det kommer de vara några dagar innan det bestäms om de ska begäras häktade eller inte. 


Det här är Bandidos

Den första svenska Bandidos-avdelningen etablerades i Helsingborg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.