Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bandidos-ledare gripen i Stockholm – kopplas till jättebeslag av vapen

En ledare för mc-gänget Bandidos har gripits vid en insats på onsdagskvällen. Här syns polisen på plats. Foto: Janne Åkesson, Swepix
På onsdagskvällen har polisen utfört husrannsakningar på ett flertal adresser i södra Stockholm. Foto: Janne Åkesson, Swepix

En ledare för mc-gänget Bandidos har gripits vid en insats på onsdagskvällen. 

Gripandet kopplas till ett jättebeslag av vapen och sprängmedel som polisen gjorde i april. 

– Nu är vi där i utredningen att det var dags att plocka in honom, säger Daniel Löfgren, polisinsatschef vid Grova brott polisområde Syd. 

Det var en söndag i april i år som polisen hittade stora mängder automatvapen, sprängmedel och knark gömda i bilar i ett parkeringsgarage i Skärholmen i södra Stockholm.

Man påträffade bland annat 37 vapen varav 13 stycken av dessa var automatvapen. 

Expressen skrev då om att vapengömman tillhörde mc-gänget Bandidos och även Bredängsnätverket, två gäng som samarbetar i den kriminella miljön i Stockholm. 

– Vissa av de här vapnen är tänkta att använda i krig, sade utredningsledare Jonas Lindberg på grova brottsektionen vid polisen i Stockholm syd till Expressen då. 

Nu har utredningen lett fram till ett gripande av en Bandidos-ledare. 

Greps i Bandidos lokaler 

På onsdagskvällen har polisen utfört husrannsakningar på ett flertal adresser i södra Stockholm, vilket Aftonbladet var först att rapportera om. 

– Gripandet har skett i Bandidos lokal i Brandbergen i södra Stockholm, säger Daniel Löfgren, polisinsatschef vid Grova brott polisområde Syd. 

Bandidos-ledaren är nu anhållen av åklagare och är på sannolika skäl misstänkt för synnerligen grovt vapenbrott och grovt narkotikabrott. 

– Den här utredningen har pågått rätt länge, sedan i april. Och nu är vi där i utredningen att det är dags att plocka in honom. Nu är han misstänkt och det är ett så pass grovt brott när vi inte kan ha dem ute, då ska de gripas, anhållas och häktas. Det är därför han är anhållen. 

Daniel Löfgren kan inte säga exakt hur gripandet gick till, men arbetet var ett samarbete mellan enheten för grova brott i polisområde Syd med den regionala insatsstyrkan i Stockholm och lokala polisen. 

Polisen om knarkkriget

Tillslaget är en del av polisens arbete i den särskilda insatsen som kallas för Max. 

Genom den bedriver polisen ett riktat arbete för att bryta våldsutvecklingen. 

”Kriminella nätverk och en kamp om narkotikamarknaderna är en del av problematiken och därmed också det som polisen jobbar emot”, skriver polisen på sin hemsida.  

De skriver också att från årsskiftet till den 7 november i år har cirka 89 skjutningar skett i Stockholms län, siffran har inte slutreviderats än. Under samma period 2017 skedde 114 skjutningar, enligt polisen. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.