Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Band of brothers” sista officerare död

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Edward Shames har gått bort, 99 år gammal.
Foto: American Veterans Center / American Veterans Center
I tv-serien ”Band of brothers” spelas han av Joseph May.
Foto: HBO / HBO
Tv-serien ”Band of brothers” släpptes 2001.
Foto: SANDREW

Överste Edward Shames var den sista överlevande officeren från E-kompaniet som skildrades i den hyllade tv-serien ”Band of Brothers” på HBO. 

Han överlevde D-dagen, Ardenneroffensiven och Operation Market Garden men under fredagen dog han en fridfull död i sitt hem vid 99 års ålder. 

Den pensionerade översten Edward Shames avled under fredagen i sitt hem, enligt en minnesruna publicerad av en begravningsbyrå, rapporterar Daily Mail. 

Edward Shames tjänstgjorde som fallskärmsjägare i det berömda E-kompaniet, eller Skrikande Öarna som de också kallade sig, under andra världskriget efter att ha ryckt in som 19-åring. 

Deltog i ett av historiens blodigaste slag

Kompaniet har skildrats av författaren Stephen Ambrose i boken ”Band of Brothers” som gavs ut 1992, och 2001 i en tv-serie med samma namn som skapades av regissören Steven Spielberg och skådespelaren Tom Hanks. 

I den hyllade miniserien på HBO spelades Edward Shames av den brittiske skådespelaren Joseph May. 

Efter att Shames hoppat fallskärm ner till Normandie under D-dagen den 6 juni 1944 så deltog han bland annat i Operation Market Garden, där fallskärmsjägare släpptes ned för att säkra flodövergångar mellan Nederländerna och Tyskland och därmed underlätta markinvasionen. 

Han deltog även i vad som beskrivits som ett av historiens blodigaste slag när han kämpade mot tyskarnas månadslånga motoffensiv, Ardenneroffensiven, i södra Belgien från december 1944 till januari 1945. 

Tog Hitlers konjak och öppnade på sonens bar mitzvah

Han var en av de första amerikanska soldaterna som var med om att befria offren i koncentrationslägret Dachau. 

Efter att kriget tagit slut var Edward Shames även med om att göra en räd i Hitlers högkvarter Örnnästet. Därifrån tog han med sig en flaska konjak märkt ”Får endast nyttjas av Führern”, vilken han senare öppnade under sin sons äldste sons bar mitzvah. 

Shames pensionerade sig som överste efter att efter andra världskriget ha jobbat för amerikanska underrättelsetjänsten NSA:s Mellanösternbyrå. 

Han var gift med sin fru Ida under 73 år, som avled innan honom. 

Han fick två söner, och hann bli farfar åt fyra barnbarn och farfarsfar åt 12 barnbarnsbarn. 

Shames var den sista överlevande officeren från kompaniet men det finns fortfarande en annan överlevare från kompaniet, 97-årige Bradford Freeman som ryckte in som menig och fungerade som konsult under skapandet av tv-serien. 

Se något mer:
Pilot upplockad från botten – 77 år efter andra världskriget

Sköts ner av tyskt plan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.