Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Banan räddade man från fortkörningsböter

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Fortkörningen fångades av fartkameror.
Foto: Polisen
På bilden syns en mannen äta en banan.
Foto: Polisen

Mannen slapp fortkörningsböter på 1500 kronor tack vare en banan.

Han nekar till att det är han som syns på fartkamerans bilder med en bit av frukten i munnen.

– Jag har inte ätit banan på över två år på grund av LCHF-diet, skriver han i sitt ställningstagande enligt förundersökningen.

Tingsrätten valde att gå på mannens linje och han frikändes från fortkörningen.

Det var i en dag i september i fjol och en man kom körandes på en väg genom Västerås och åt på en banan.

Den tillåtna hastigheten på platsen var 60 kilometer i timmen, men mannen körde i 68 kilometer i timmen vilket en vägkamera registrerade och fotograferade. På bilden ser man tydligt hur föraren har en bit banan i munnen.

Han dömdes till böter på 1500 kronor för fortkörning - men tack vare en udda bortförklaring fick historien en annan vändning.

I polisens förundersökning står det att mannen nekar till att det var han som körde bilen när fartkameran knäppte bilden. Anledningen? Han äter inte bananer.

– Jag har inte ätit banan på över två år på grund av LCHF-diet, skriver mannen i sitt ställningstagande enligt förundersökningen.

Dessutom menar han att han vid tidpunkten för fortkörningen hade sin bil ute för försäljning och att mellan sex och tio personer då provkörde den.

Frikändes och slapp böterna

Västmanlands tingsrätt valde att gå på mannens linje. Han frikändes och slapp betala böterna.

Av domen framgår det att man jämfört mannens pass och körkortsbilder med bilderna som fartkameran har tagit på mannen med bananen i munnen.

Tingsrätten anser att fotografiet som kameran tagit är av dålig kvalitet och eftersom mannen vinklar sitt ansikte nedåt och bananen skymmer delar av hans ansikte, går det inte att fastställa identiteten.

– Tingsrätten finner ingen anledning att ifrågasätta den aktuella mätningens riktighet och anser utifrån utredningen att det är styrkt att personen som framförde fordonet, det vill säga personen på fotografiet med vad som synes vara en banan i munnen, begått den gärning som anges i gärningsmannabeskrivningen. Frågan är då om det kan anses styrkt att personen som framförde fordonet är XX XX.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.