Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ban Ki-moon kritisk till Kompass agerande

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon.
Foto: Massimiliano Migliorato/Polaris
FN-medarbetaren Anders Kompass.
Foto: Un Photo/Violaine Martin

Svenska UD:s rättschef Anders Rönquist och Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog har båda försvarat visselblåsaren Anders Kompass.

Men nu går FN:s generalsekreterare ut och kritiserar att svensken läckt rapporten om sexövergrepp.

– Vår preliminära bedömning är att det beteendet inte är detsamma som visselblåsning, säger Ban Ki-moons talesperson.

Anders Kompass är fortfarande anställd på FN i schweiziska Genève på OHCHR, Kontoret för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter. Men han kommer att vara frånvarande från sitt jobb till och med den 31 juli, enligt egna uppgifter, och hans kollega Rupert Colville – som brukar springa på honom i korridorerna – vet inte var han är.

– Nej, jag föreställer mig att han är kvar här i Schweiz, men jag kan ha fel. Jag har inte pratat med honom sedan allt det här bröt ut, säger Colville till Expressen på onsdagskvällen.

Han har ingen uppfattning eller åsikt om behandlingen av Anders Kompass.

– Nu pågår en utredning, och den måste avslutas, så det kan jag inte ha, säger han.

Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog hotade enligt Guardians källor att gå ut offentligt om svensken förlorar sitt jobb. Svenska UD:s rättschef Anders Rönquist publicerade på onsdagen ett uttalande där han kritiserade behandlingen av Kompass.

- Vad som är oroande är att uppgifter gör gällande att den suspendering Kompass nu är föremål för är kopplad till att han lämnat vidare information till berört land om misstänkta sexuella övergrepp mot barn i en internationell insats, sa UD:s rättschef i uttalandet och fortsatte:

- Anders Kompass har som tidigare chef för flera av FN:s kontor för mänskliga rättigheter i Latinamerika och som chef för avdelningen för fältoperationer hos FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter i Genève, gjort mycket stora insatser i FN:s arbete för mänskliga rättigheter.

Men inte heller han har varit i kontakt med Anders Kompass sedan avstängningen, och vet inte hur han mår.

– Nej, jag har inte varit i kontakt med Anders Kompass i ärendet. Har ingen info om det, skriver Anders Rönquist till Expressen.

Från FN:s toppnivå beskrivs Anders Kompass agerande på ett helt annat sätt. Utredningen av de misstänkta sexövergreppen gjordes på senvåren 2014, konstaterar Ban Ki-moons talesperson i ett uttalande på onsdagskvällen, och den läcktes i oredigerad form vilket innebar att namn på offer, vittnen och utredare släpptes.

– Detta är en allvarlig kränkning av rutinerna som, vilket alla OHCHR-medarbetare vet, kräver försiktighet med all information som kan äventyra offer, vittnen och utredare, säger Ban Ki-moons talesperson och fortsätter:

– Vår preliminära bedömning är att det beteendet inte är detsamma som visselblåsning.

Människorättsaktivisten Paula Donovan, aktiv i människorättsorganisationen Aids Free World i USA, försvarar Anders Kompass i Svenska Dagbladet. Hon är rasande över det som händer.

- Det är chockerande och fruktansvärda vittnesmål. Tack vare Anders Kompass agerande har dessa hemskheter kommit upp till ytan och utreds äntligen, säger Paula Donovan och fortsätter:

- Dessa fruktansvärda brott har begåtts och allt FN kan tänka på är om protokoll har följts eller inte. Det är häpnadsväckande.

Paula Donovan berättar för Svenska Dagbladet att hon fick rapporten i april, för att sedan föra den vidare till The Guardian

- FN ville begrava och gömma denna information. De var livrädda för att Kompass skulle gå ut med detta offentligt. Det finns en kultur inom FN att blunda för sådana här saker. 

- Nu fokuserar FN bara på att Anders Kompass kringgick reglerna, och inte använde rätt kanaler för att föra rapporten vidare. All uppmärksamhet är på honom, och inte på barnen, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.