Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ballerinan hoppar av Bolsjoj: ”Jag skäms över Ryssland”

Foto: Nigel Norrington / TT NYHETSBYRÅN
Foto: TASS / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Nigel Norrington / TT NYHETSBYRÅN

Olga Smirnova, prima ballerina på Bolsjojteatern, hoppar av den världsberömda balettruppen.

Nu ansluter dansösen – en av Rysslands största – till Nederländernas nationalbalett i stället.

”Vi kan inte vara likgiltiga inför en global katastrof”, skrev hon på Telegram förra veckan när hon fördömde Putins krig i Ukraina. 

Olga Smirnova, som är uppväxt i S:t Petersburg, blev omtalad i hela världen när hon tog det riskfyllda beslutet att öppet gå ut och fördöma den ryska invasionen av Ukraina. I ett inlägg på meddelandeplattformen Telegram, som är populär i Ryssland, skrev hon att hon var emot kriget med ”varenda fiber av min själ”. 

”Jag trodde aldrig att jag skulle skämmas över Ryssland. Jag har alltid varit stolt över det talangfulla ryska folket, över våra kulturella och idrottsliga framgångar”, skrev hon och tillade att en gräns hade överskridits.

Smirnova berättade också att hon är ”en fjärdedels ukrainare”, men att det inte var den enda orsaken till hennes ställningstagande.

”Det gör ont att människor dör, att människor förlorar taket över sina huvuden och att de tvingas överge sina hem.”

”Vacker artist och vacker människa”

Nationalbalettens konstnärliga ledare Ted Brandsen säger till Washington Post att Olga Smirnova kontaktat honom genom en gemensam vän, som berättat att hon gärna ville ansluta.

– Hela baletten är överlycklig och entusiastisk. Hon är en vacker artist och en vacker människa. Det är något magiskt med henne, hon dansar med hela sin själ, så att ha henne i vår trupp är underbart, även om situationen bakom det är tragisk och hemsk, säger han.

Smirnova har redan börjat repetera med truppen och kommer att uppträda i Amsterdam redan den 3 april, då den klassiska ryska baletten ”Raymonda” har premiär. Öppningsföreställningen har redan blivit slutsåld.


Sanningen har aldrig varit viktigare, se till att du har Expressens app nedladdad för att inte missa några viktiga uppdateringar om kriget i Ukraina.

Klicka här för att ladda ned Expressens app.

Kritiken mot Putin i egna leden

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.