Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Balimannens” teorier spreds på möte med svenska föräldrar

Qanon-rörelsens konspirationsteorier spreds på ett videomöte där svenskar deltog.
Foto: HASSE HOLMBERG / FOTOGRAFERNA HOLMBERG TT NYHETSBYRÅN

Konspirationsrörelsen Qanon försöker etablera sig i Sverige.

Flera svenska småbarnsföräldrar deltog på en stor konferens där uppgifter spreds om att barn kidnappas i Sverige av satanister och pedofiler, visar en granskning av SvD.

– Det är ingen konspirationsteori. Vad lever du i för värld?, säger en av deltagarna till tidningen.

En livesänd videokonferens med budskap i likhet med Qanonrörelsen har fått spridning på nätet. Mötet hölls av en man iklädd rockstjärneutstyrsel, och sändes från Bali i Indonesien.

Bland de två tusen mötesdeltagarna fanns flera svenska småbarnsföräldrar.

Det visar en granskning som SvD:s Jani Pirttisalo Sallinen och Magnus Hjalmarson Neideman gjort.

Enligt tidningen pratar ”Balimannen” om att världen styrs av djävulsdyrkande pedofiler, vilket är centrala idéer för konspirationsrörelsen Qanon som har sitt ursprung i USA.

Kläm med socialen

Enligt SvD har minst fem personer som framträder på mötet koppling till Sverige.

Några har gemensamt att de har varit i kläm med socialtjänsten angående lämpligheten som vårdnadshavare, där umgängesrätten begränsats eller barnen omhändertagits.

– Man når en stor publik, det kanske finns personer som kan se det mer sakligt. Jag ångrar inte att jag satt med där. Men jag känner lite att man kunde ha pratat om lösningarna i stället, säger en pappa från Västsverige som deltog.

Han flydde från Sverige till Polen efter att sonen blivit omhändertagen av socialen efter ett domstolsbeslut, enligt lagen om vård av unga, LVU.

En annan förälder, en mamma från Mellansverige, tycker att svensk domstol gjort ”fel bedömningar” som rör skolan.

Leder ”Qanon in Sweden”

Hon visar sig vara administratör för en Qanon-grupp med 600 medlemmar på appen Telegram, där hon kallar sig för ”Qanon in Sweden”. I gruppen postats inlägg som kan knytas till rörelsens budskap.

Även en svensk före detta polis i Mellansverige medverkade som svensk-expert. Så sent som 2017 anlitades han av Försvarsmakten som föreläsare av Noas underrättelseenhet. 

– Jag står för det Balimannen gör. Tyvärr har svensk media totalt korrumperats, säger han.

Michael Zazzio, chefredaktör för sajten ”2000-talets vetenskap”, en alternativmedicinsk tidning, framträder också som svensk-expert i ”Balimannens” video.

– Vi har ett system där pedofiler grundar organisationer, det är ett hierarkiskt system. De försöker i sin tur att få in vissa att styra och bestämma. På det sättet får de tillgång till barn, säger Michael Zazzio i videon.

När SvD konfronterar honom över telefon svarar han:

– Det är ingen konspirationsteori. Vad lever du i för värld?

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Reportage & Granskning
Brott i Sverige 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.