Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bali utreds internt av Moderaterna

Foto: PATRIK ÖSTERBERG / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Moderaterna har inlett en internutredning om Hanif Balis agerande efter misstankar om att främmande makt avlyssnat mejl.

 – Oavsett vad utredningen ger vid handen har Hanif Bali agerat ytterst omdömeslöst, säger Moderaternas gruppledare, Tobias Billström, till DN och berättar att de kontaktat riksdagens säkerhetsavdelning som informerat Säpo. 

På Twitter ber Hanif Bali nu om ursäkt.

Moderaternas riksdagsledamot Hanif Bali twittrade ut en misstänkt avlyssnad mejlkonversation mellan Hela Hälsinglands ledarskribent Patrik Oksanen och Utrikesdepartementet på Twitter.

Tweeten är nu borttagen från Hanif Balis konto. 

"Jag tar utomordentligt allvarligt på det inträffade. Partiet har en pågående intern utredning om saken. Så snart vi fick uppgifter om detta kontaktade vi Hanif Bali och uppmanade honom att ta bort den aktuella tweeten. Vi kontaktade vidare riksdagens säkerhetsavdelning som i sin tur informerade Säkerhetspolisen om det inträffade", skriver Moderaternas gruppledare Tobias Billström i en kommentar som DN publicerar. 

Hanif Bali ber om ursäkt på Twitter:

"Ber verkligen om ursäkt. Skall inte göras om", skriver han.

https://twitter.com/hanifbali/status/974696110425083906

Avlyssnat av främmande makt?

DN har avslöjat att det på UD finns misstankar om att främmande makt avlyssnat en mejlkonversation mellan UD och den profilerade säkerhetspolitiske journalisten Patrik Oksanen. 

Det hade inte hunnit gå ett dygn efter mejlkonversationen ägde rum förrän en chef på den högerpopulistiska sajten Nyheter Idag ut begärde ut alla mejl som UD skickat eller tagit emot från Patrik Oksanen.

Mejlen lämnades ut, men någon artikel i Nyheter Idag blev det aldrig. 

Inga bevis på avlyssning

Enligt vad DN erfar finns för närvarande inga bevis för att det skett någon avlyssning. På  UD ser man dock mycket allvarligt på situationen.

– Det framstår som ganska tydligt hur det här har gått till. Det väcker ett obehag och en oro, även för de inbjudna människorättsaktivisterna. Den här typen av möten måste vi kunna ha utan att andra aktörer blandar sig i, säger en källa på Utrikesdepartementet.

Expressen har varit i kontakt med Säpo och UD. De vill dock inte kommentera uppgifterna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.