Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bakslag för Löfven
– lyft för M och SD

Tappar stort. Carin Jämtin och Stefan Löfven har en hel del att grubbla på - väljarstödet för Socialdemokraterna har sjunkit med 2,7 procentenheter sedan valet.
Foto: Cornelia Nordström

S backar till 28,3 procent i Expressen och Demoskops nya väljarbarometer. Det är den lägsta Demoskopsiffran under Stefan Löfvens tid som partiledare.

Nu måste partiet möta väljarnas längtan efter ny politik, anser partisekreterare Carin Jämtin.

- Nu gäller det att vi visar det. Och då kommer man att känna sig tryggare med att den politik vi gick till val på också levereras. Det är en viss väntan som speglas i de här siffrorna, säger hon.

Det går svagt för regeringspartierna i Expressens/Demoskops mätning för november. 28,3 procent är den lägsta siffran under Stefan Löfvens tid som partiledare. Bara mätningen som gjordes då Håkan Juholt avgick och Stefan Löfven tog över som partiledare landade lägre - i februari 2012 fick S 24,8 procent.

Väljarna är otåliga

Partisekreterare Carin Jämtin anser att siffrorna speglar väljarnas väntan på att partiet ska leverera politiken man gick till val på.

Ni går ner, samtidigt ökar Moderaterna. Hur ser du på det?

- Blocken står ganska still. Jag skulle gissa att det kommer att gå någon procent upp eller ner under hela mandatperioden. Det är för lite skillnad för att kunna kommentera med någon beständighet.

Novembermätningen visar också att Sverigedemokraterna ökar till 13,8 procent - partiets högsta siffra i Demoskopmätningarna. Tidigare har SD-väljarna kommit huvudsakligen från M och S men den senaste mätningen visar att de nu framför allt kommer från S. Carin Jämtin menar att en enstaka mätning inte räcker för några slutsatser men är övertygad om att många av SD-väljarna vill se en förändrad politik.

- De vill ha en satsning på jobb och välfärd, en satsning på skola. Den typen av politik finns också i vår budgetproposition. Det gäller för oss att se till att genomföra vår politik och därmed få ett starkare stöd för samarbetsregeringen framöver, säger hon.

Demoskops vd Anders Lindholm säger att en av orsakerna till att S backat kan ligga i att partiet efter valet kritiserats för att föra en otydlig politik.

- De har fått massiv kritik kring otydlighet och att de mindre partierna, inte bara MP utan även V, fått så pass stort genomslag i politiken.

Uppåt för Moderaterna

Desto bättre går det för Moderaterna som nu når sin högsta nivå på ett år. Anna Kinberg Batra, M, gruppledare, har efter att Fredrik Reinfeldt aviserade sin avgång varit partiets ansikte utåt. Hon påpekar att det bara gått lite tid efter valet men säger om siffrorna:

- Det som oroar mig är att Stefan Löfven verkar ha svårt att ge besked i viktiga frågor. Inte minst om hur han ska klara jobb och tillväxt, säger hon.

Miljöpartiet når 7,0 procent och ligger därmed kvar kring valresultatet. Expressen kunde nyligen avslöja att MP-språkröret och vice statsministern Åsa Romson använt förbjudna bottenfärger till sin båt och hur Gustav Fridolins toppvärvning stoppats av Säpo.

MP:s partisekreterare Anders Wallner tror att rapporteringen kan ha påverkat siffrorna.

- Ju mer det rapporteras om enskilda personer och vad de har sagt och inte och gjort och inte desto mindre utrymme blir det för politiken.

FAKTA

Carin Jämtin, S, partisekreterare:

'' Det är en ny regering och det gäller att vi ser till att vi har möjlighet att genomföra bra politik för fler jobb och bättre skola. Det är också det regeringen föreslagit i sin budgetproposition. Jag tror att det är många väljare som vill se en ny politik och en ny riktning för Sverige.

Anders Wallner, MP, partisekreterare:

'' Det är fortfarande tidigt i mandatperioden och vi ser fram emot ett antal år framöver att visa vad det innebär med ett grönt parti i regeringsställning och hur det kommer att påverka samhällsutvecklingen.

Aron Etzler, V, partisekreterare

'' Vi är, särskilt efter valet som visade så stor skillnad mellan mätningar och valresultat skeptiska. Med detta sagt finns skäl för ökat stöd: Vi har gjort en bra överenskommelse om vinsterna och satt tydliga avtryck i budgeten. Vi är ett parti folk kan lita på och vi levererar resultat.

Anna Kinberg Batra, M, gruppledare:

'' Jag brukar vara försiktig med att kommentera mätningar och det har gått så kort tid efter valet. Det som oroar mig är att Stefan Löfven verkar ha svårt att ge besked i viktiga frågor. Inte minst om hur han ska klara jobb och tillväxt. Och det är nog många väljare som undrar.

Maria Arnholm, FP, partisekreterare:

'' Opinionsläget är bekymmersamt. Vi har gjort ett av våra sämsta valresultat någonsin. Därför har vi också inlett ett gediget eftervalsanalysarbete som ska leda fram till ett förnyelsearbete av Folkpartiet liberalerna.

Acko Ankarberg Johansson, KD, partisekreterare:

'' På måndag kommer alliansen att lägga fram hela sin skuggbudget och vi är glada över att det finns mycket kristdemokrati i förslagen. Vi kommer att göra allt som vi kan i vår oppositionsroll och berätta om vår politik och varför den är bra.

Annie Lööf, C, partiledare:

'' Valresultaten är den viktigaste opinionssiffran och det är fyra år kvar till nästa val. Jag är givetvis glad att vi behåller ställningarna efter valet. Jag ser att det finns en stor uppskattning för våra förlag kring miljö och företagande och landsbygd.

Mattias Karlsson, SD, stf partiledare:

'' Att väljarna visar ett ökat stöd för vår politik i allmänhet och vår kritik mot den djupt oansvariga invandringspolitiken i synnerhet är glädjande. Vi har börjat resan mot att utmana Moderaterna om andraplatsen i svensk politik. Det är naturligtvis också rörande att väljarna visar förståelse för Jimmies sjukfrånvaro.

Undersökningen- så gick den till

S                     28,3 (-2,7)

V                     7,1 (+1,4)

MP                  7,0 (+0,1)

M                    25,1 (+1,8)

FP                   4,8 (+0,6)

KD                  4,2 (-0,4) 

C                    6,2  (+0,1)

SD                  13,8 (+0,9)

FI                    2,6 (-0,5)

Övr                  0,9 (0,0)

Målgrupp: Den röstberättigade allmänheten.

Fråga: Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag? (Om ej svar ställs även de uppföljande frågorna: Vilket parti lutar det mest mot för dig?/ Vilket parti tycker du är minst dåligt?)

Undersökningsperiod: 28 oktober- 5 november 2014.

Metod och urval: Telefonintervjuer.

Antal intervjuer: 1 250.

Mätinstitut: Demoskop.

Statistisk säkerhet: Inga signifikanta skillnader mot oktobermätningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.