Tappar stort. Carin Jämtin och Stefan Löfven har en hel del att grubbla på - väljarstödet för Socialdemokraterna har sjunkit med 2,7 procentenheter sedan valet. Foto: Cornelia Nordström
Tappar stort. Carin Jämtin och Stefan Löfven har en hel del att grubbla på - väljarstödet för Socialdemokraterna har sjunkit med 2,7 procentenheter sedan valet.  Foto: Cornelia Nordström

Bakslag för Löfven
– lyft för M och SD

Publicerad

S backar till 28,3 procent i Expressen och Demoskops nya väljarbarometer. Det är den lägsta Demoskopsiffran under Stefan Löfvens tid som partiledare.

Nu måste partiet möta väljarnas längtan efter ny politik, anser partisekreterare Carin Jämtin.

- Nu gäller det att vi visar det. Och då kommer man att känna sig tryggare med att den politik vi gick till val på också levereras. Det är en viss väntan som speglas i de här siffrorna, säger hon.

Det går svagt för regeringspartierna i Expressens/Demoskops mätning för november. 28,3 procent är den lägsta siffran under Stefan Löfvens tid som partiledare. Bara mätningen som gjordes då Håkan Juholt avgick och Stefan Löfven tog över som partiledare landade lägre - i februari 2012 fick S 24,8 procent.

Väljarna är otåliga

Partisekreterare Carin Jämtin anser att siffrorna speglar väljarnas väntan på att partiet ska leverera politiken man gick till val på.

Ni går ner, samtidigt ökar Moderaterna. Hur ser du på det?

- Blocken står ganska still. Jag skulle gissa att det kommer att gå någon procent upp eller ner under hela mandatperioden. Det är för lite skillnad för att kunna kommentera med någon beständighet.

Novembermätningen visar också att Sverigedemokraterna ökar till 13,8 procent - partiets högsta siffra i Demoskopmätningarna. Tidigare har SD-väljarna kommit huvudsakligen från M och S men den senaste mätningen visar att de nu framför allt kommer från S. Carin Jämtin menar att en enstaka mätning inte räcker för några slutsatser men är övertygad om att många av SD-väljarna vill se en förändrad politik.

- De vill ha en satsning på jobb och välfärd, en satsning på skola. Den typen av politik finns också i vår budgetproposition. Det gäller för oss att se till att genomföra vår politik och därmed få ett starkare stöd för samarbetsregeringen framöver, säger hon.

Demoskops vd Anders Lindholm säger att en av orsakerna till att S backat kan ligga i att partiet efter valet kritiserats för att föra en otydlig politik.

- De har fått massiv kritik kring otydlighet och att de mindre partierna, inte bara MP utan även V, fått så pass stort genomslag i politiken.

Uppåt för Moderaterna

Desto bättre går det för Moderaterna som nu når sin högsta nivå på ett år. Anna Kinberg Batra, M, gruppledare, har efter att Fredrik Reinfeldt aviserade sin avgång varit partiets ansikte utåt. Hon påpekar att det bara gått lite tid efter valet men säger om siffrorna:

- Det som oroar mig är att Stefan Löfven verkar ha svårt att ge besked i viktiga frågor. Inte minst om hur han ska klara jobb och tillväxt, säger hon.

Miljöpartiet når 7,0 procent och ligger därmed kvar kring valresultatet. Expressen kunde nyligen avslöja att MP-språkröret och vice statsministern Åsa Romson använt förbjudna bottenfärger till sin båt och hur Gustav Fridolins toppvärvning stoppats av Säpo.

MP:s partisekreterare Anders Wallner tror att rapporteringen kan ha påverkat siffrorna.

- Ju mer det rapporteras om enskilda personer och vad de har sagt och inte och gjort och inte desto mindre utrymme blir det för politiken.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag