Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bakslag för Biden – domare säger nej

Här river Joe Biden upp Trumps beslut.
USA:s president Joe Biden.
Foto: POOL/ABACA / STELLA PICTURES
Texas republikanske justitieminister Ken Paxton.
Foto: TONY GUTIERREZ / AP TT NYHETSBYRÅN

Biden-administrationen har åkt på ett av sina första större bakslag.

USA:s president Joe Biden beordrade att utvisningarna av illegala invandrare skulle pausas.

Nu har en domare i Texas temporärt blockerat detta de kommande 14 dagarna vilket innebär att invandrarna under den tiden kan sändas tillbaka, rapporterar CNN.

Joe Biden beordrade med start förra fredagen att utvisningarna skulle pausas under de nästföljande 100 dagarna. Det gäller dock inte exempelvis personer som anlänt till USA efter den 1 november eller personer som är misstänkta för terrorism eller annan form av hot mot den nationella säkerheten.

Men det höll bara i fem dagar.

Texas justitieminister sätter käppar i hjulen för Biden

Texas republikanske justitieminister Ken Paxton har inlämnat en stämning för att stoppa detta. Paxton hänvisar till en existerande överenskommelse mellan Texas och USA:s säkerhetsdepartement, tecknad under slutfasen av Trump-administrationens tid i Vita huset, där delstaten måste konsulteras innan förändringar av den här arten genomförs. 

Domaren Drew Tipton skriver i sitt utlåtande att pausandet av utvisningar eventuellt kan innebära ett hot mot Texas. Tipton har med anledning av detta därför blockerat Biden-administrationens paus av utvisningar de närmaste två veckorna och krävt förtydliganden om ordern kring utvisningar från administrationen. 


Se också:

En av de policys som Donald Trump införde under sin tid som president var att förbjuda transpersoner från att tjänstgöra i militären. På måndagen blev en av Bidens första handlingar som nytillträdd president att riva upp den lagen.
Donald Trump anklagas för att uppmana till upproret i kapitolium.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.