Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Baksis hårda ord: ”Utvisa honom”

Kurdo Baksi.Foto: Expressen

Journalisten och debattören Kurdo Baksi kräver att Kinas ambassadör Gui Congyou, som i en intervju har uttryckt hot mot Sverige, ska förklaras persona non grata och utvisas.

– Inte ens Saddam Husseins ambassadörer i Sverige har använt lika aggressiv retorik som Kinas ambassadör, säger Kurdo Baksi.

Under förra veckan angrep Kinas ambassad i Stockholm organisationen Svenska PEN för att man tilldelar Tucholskypriset till Gui Minhai, som sitter fängslad i Kina.

Gui Minhai och Tucholskypriset – detta har hänt

• Svenska PEN, en ideell förening med syfte att försvara det fria ordet, meddelade nyligen att Gui Minhai tilldelas 2019 års Tuchulskypis, som årligen delas ut till en förföljd, hotad eller landsflyktig författare eller publicist.

• Prisutdelningen äger rum på fredagen. Kulturminister Amanda Lind ska dela ut priset och en tom stol kommer placeras på scenen för att uppmärksamma den fängslade författarens frånvaro.

• Kinesiska ambassaden reagerade med vrede på beskedet och skrev på sin hemsida den 7 november att personerna bakom ”denna fars” kommer att drabbas av ”konsekvenser”.

Den svenska regeringen reagerade mot ambassadens formuleringar.

– Det är givetvis allvarliga uttalanden. UD har framfört till ambassaden att yttrandefrihet råder i Sverige, sade utrikesminister Ann Linde då.

– Svensk yttrandefrihet garanterar Svenska PEN rätten att fritt och utan påverkan tilldela priset till vem de önskar.

På sin hemsida har ambassaden nu publicerat en intervju med ambassadör Gui Congyou.

Där uttrycker han en rad hot, bland annat genom att säga att ”en del människor i Sverige ska inte förvänta sig att kunna känna sig lugna”, samt att man kommer ”vidta åtgärder” om Svenska PEN inte ställer in prisutdelningen.

Vidare riktar ambassadören in sig direkt på regeringen, som kommer delta i ceremonin genom kulturminister Amanda Lind.

– Som ett gammalt kinesiskt talesätt lyder: ”Goda handlingar belönas med goda resultat och felaktiga handlingar bestraffas med dåliga konsekvenser”, säger han bland annat i intervjun.

Kurdo Baksis ilska: ”Utvisa honom”

Journalisten och debattören Kurdo Baksi, som länge har engagerat sig för att Gui Minhai ska friges, säger att han är chockad över Gui Congyous ord.

– Jag blir förbryllad, jag har aldrig varit med om en sån här ambassadör. Inte ens Saddam Husseins ambassadör var av den här kalibern. Han skadar Kina, men även Sveriges relationer med Kina.

Nu efterlyser Kurdo Baksi hårda tag från den svenska regeringen.

– En ambassadör som lägger sig i ett lands angelägenheter bör förklaras persona non grata. Hade jag varit utrikesminister hade jag utvisat honom från Sverige.

Oron inför ceremonin

Kurdo Baksi uttrycker nu oro inför kvällens ceremoni.

– Jag är orolig för att kinesiska agenter ska störa ceremonin i kväll och för verbala och fysiska attacker mot svenska publicister. Man måste ta den kinesiska ambassadörens ord på allvar.

Kurdo Baksi menar att Gui Congyous ord utgör ett hot mot honom och andra som kämpat för Gui Minhais frihet – men även mot pressen.

GUI MINHAI

Den 17 oktober 2015 sågs den svenska förläggaren Gui Minahi lämna sin semesterlägenhet i Thailand. Han försvann sedan i en bil med en okänd kinesisktalande man. Enligt SVT kontaktar han senare fastighetsägaren och ber dem släppa in fyra män som försöker ta med sig hans dator.

I januari 2016 gjorde Gui Minhai, i kinesisk television, ett ”erkännande” om ett 13 år gammalt påstått brott. Enligt versionen han uppgav hade han frivilligt lämnat in sig till kinesiska myndigheter för att ta sitt straff för en bilolycka 2003.

Efter att ha avtjänat ett tvåårigt fängelsestraff för det påstådda brottet släpptes han men greps igen, nu misstänkt för att ha röjt kinesiska statshemligheter utomlands, enligt Kinas myndigheter.

Hans dotter Angela Gui har talar i den amerikanska kongressen och bett om hjälp för att få sin pappa fri.

Nu, under fredagen, får Gui Minhai Tucholskypriset som varje år tilldelas en förföljd, hotad eller landsflyktig författare eller publicist.

Därför tilldelas Gui Minhai Tucholskypriset

Förläggaren har suttit fängslad i Kina sedan 2015.