Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bakom kulisserna på Ekot – reportern om fika-kritiken

Ludde Hellbergs text på Kvartal om Sveriges Radios Ekot blev en av veckans stora mediesnackisar.
Men kritiken får mothugg av Ekots chef Klas Wolf Watz.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ekot är en av Sveriges viktigaste nyhetskällor - men vad händer egentligen bakom kulisserna?

Den förre SR-reportern Ludde Hellberg riktade i en text på Kvartal hård kritik mot Eko-chefer som prioriterade Mums-Mums-fika före att rapportera om en attack mot Jimmie Åkesson och tillät att en medarbetare hann plugga japanska på arbetstid.

Nu gästar han Expressens mediepodd ”Lägg ut!” för att berätta mer – men avslöjar också sitt eget hemliga extraknäck i siden. 

En av veckans stora snackisar i mediekretsar har varit Ludde Hellbergs text om sitt halvår på Ekot som bland annat avhandlar hur SR:s flaggskepp tackade nej till hans avslöjande om att Sverige lämnat ett bristfälligt underlag till Pisa-rankingen, något som senare granskades i Expressen i stället och bekräftades av riksrevisionsverket på punkt efter punkt.

Men Ludde Hellbergs kritik som publicerades på Kvartal har fått mothugg av Ekots chef Klas Wolf-Watz som tillstod i en replik att det varit bra om Ekot gjort avslöjandet om Pisa men inte alls höll med om Mums Mums-ätandet och svarade att den förre reportern ägnade sig åt ”anekdotisk bevisföring”. 

I Expressens mediepodd diskuterar Ludde Hellberg tillsammans med Expressens Karin Olsson och Magnus Alselind vad som är bäst – och mindre bra –- med en Sveriges största nyhetskällor.

I veckans ”Lägg ut!” dessutom:

# Har Bamsebråket om Carina Bergfeldt spårat ur fullständigt? Hör kommentarerna som gör att kulturchefen Karin Olsson får nog av ”Uppdrag granskning”-synsättet.

# Redaktionschefen Magnus Alselind berättar om vägen fram till att Expressen publicerade den chockartade nyheten om att Lars Vilks är död.

spotify:episode:3LruReHuNAtWOs5Gx45pvU

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.