Premium:

Bakom kulisserna med polisen i Göteborg – timme för timme

Klockan är strax efter midnatt och utanför nattklubben Valand vinglar en tjej i smala klackar förbi. 

Samma kväll har en ung kvinna som tror hon blivit drogad tagits om hand i en polisbil, ett tiotal berusade personer omhändertagits och knark har bytt händer utanför uteställen – vad de inte vet är att civila poliser är mitt ibland dem.

Vi har följt med polisens helginsats och civila spanare på nära håll under en lördagsnatt i Göteborgs uteliv.

– Det händer att folk försöker sälja till oss, säger en civil polis.

Reportage & Granskning 

I konferenssalen i polishuset på Stampgatan börjar folk droppa in. Ett 20-tal poliser, de flesta uniformerade, slår sig ner med kaffekoppar och colaburkar. 

Det är lördag kväll och polisens helginsats ska snart dra i gång. Insatschef Tobias Norelius börjar med att gå igenom kvällens upplägg och vilka klubbar och uteställen som har öppet.

– Vi räknar med mycket folk ute. Det var det även i går, men då var det rätt lugnt, säger han.

Poliserna samlas och går igenom kvällens upplägg innan insatsen drar i gång.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

Helginsatsen innebär att ingripandeverksamheten och områdespolisen i Göteborg city går ihop och jobbar utifrån ett insatskoncept. De patrullerar på stan, pratar med ordningsvakter och jobbar brottsförebyggande. Målet: att förebygga våldsbrott och att underlätta för invånarna att ha en trevlig kväll på stan.

En konsert med hiphopartisten Asme på Trädgår'n väntas dra folk, och man räknar med upp mot 1 200 besökare. Här ska polisen hålla extra koll.

– Jag behöver inte ha in från respektive gruppchef hur många LOB ni har tagit in, däremot vill jag ha sånt som sticker ut. Om det är nån krog det har varit stökigt runt eller om det har varit mycket gängkriminella i ett område, sånt delar ni med er av, säger Tobias Norelius.

Poliserna får sina uppdrag och beger sig ut i natten.

Vi lämnar polishuset i en civil polisbil. Jag och fotografen Hanna åker med polisen Christian under kvällen. Han är områdespolis i Göteborg City och har jobbat här i lite över två år och just nu känner han att han alltid vill jobba i Göteborg City.

– Det är väldigt mycket saker som händer i city. Ena dagen är det demonstrationer, andra dagen planerad verksamhet och följa upp tips. Det är extremt varierande, det tycker jag är vinsten med att jobba i city. Många som jobbar i ytterområdena går ju åt ganska hårt. Det är extremt slitsamt. Det är det i city också, men inte på samma sätt. 

Konserten på Trädgår'n väntas dra 1 200 besökare.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

Vanligtvis jobbar han inte ensam, men är lite frikopplad med ett reporterteam med i bilen.

Vi börjar cirkulera runt i stan och åker förbi Trädgår'n. Kön ringlar lång. 

Det är sekretess på polisradion, så Christian hör alla anrop direkt i en öronsnäcka.

Christian kontrollerar ett gäng med personer som är kända av polisen sedan tidigare. ”Det är brottsaktiva individer som förekommer vid narkotika- och rånsammanhang. Vi kontrollerar dem nästan varje kväll, kollar vad de har för signalement och kollar så att de inte har knivar eller likande på sig”, säger han.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
”Det kan vara extremt mycket fylla, vissa helger kan det vara en del misshandelsfall som tar rätt mycket resurser. Så man får ju förbereda sig mentalt. Vi börjar ju jobba redan på eftermiddagen, så det handlar även om att återhämta sig innan man åker ut”, säger Christian.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

Vi kör mot Majorna där allmänhet har ringt in att de hittat narkotika i en port. I närheten av adressen har polisen redan tidigare under dagen gripit en misstänkt gärningsman. Under ett löv innanför porten till innergården ligger det en liten påse marijuana.  

– Det är förmodligen droppat i samband med det, säger Christian.

Hasch som privatpersoner hittat innanför porten till deras innergård i Majorna.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

Vidare mot Järntorget och Långgatorna. Christian gör en polisparkering mitt på Järntorget och lägger skylten med ”polis” skrivet på synligt i vindrutan. 

Vi promenerar längs Långgatorna, pratar med folk och vakter. Läget är lugnt. 

På väg tillbaka mot järntorget stannar Hanna plötsligt till och ropar på Christian. Där, mitt på trottoaren, ligger en liten påse med tabletter.

– Lite lyrika, förmodligen, säger Christian när han plockar upp påsen. 

Vi får både se och höra om mycket narkotika under kvällen. Mycket försäljning sker utanför uteställena och det är ofta unga personer som säljer. De lockas med snabba pengar och dras in i det. När polisen plockar in dem säger de ingenting, berättar en polis utanför nattklubben Excet.

– Ibland känns det tröstlöst när man tänker på vilka mängder det är. Det känns som att vi förlorat greppet om det. Hur ska vi kunna få stopp på det nu?

Kön ringlar sig lång utanför nattklubben Excet på Avenyn.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
”Ibland känns det tröstlöst när man tänker på vilka mängder det är”, säger en polis om knarket som florerar i Göteborgs uteliv.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

Användandet är utbrett och inställningen till att ”festknarka” verkar ha blivit mer accepterad. Men inte alla ser problematiken med det.

– Jag haffade en kille en gång som jobbade som lärare. Han blev upprörd och sa ”varför lägger ni tid på mig, varför tar ni inte de som springer runt och skjuter varandra i stället?” Men förstår han inte att det är deras verksamhet han finansierar?, säger polisen.

Även rytteriet är en del av polisens helginsats. Hästarna gör succé hos flera lätt förfriskade personer som vill gosa med dem.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

Vi möter upp två civilt klädda poliser i närheten av Valand. Eftersom de ofta jobbar civilt vill de vara anonyma och inte vara med på bild. 

De har varit inne på de stora krogarna där det vanligtvis är mycket folk. De håller med om att det är skillnad på nykterheten nu jämfört med innan pandemin.

– Om man ska dra till med en liknelse så känns det lite som att många har varit väldigt tränade och sen ska man börja springa nu igen. Och då inser man inte att man inte har konditionen. Lite så är det med drickandet också. De är inte riktigt vana vid det. Det märker vi. Men många har kul, och det är roligt att se. Det är bra stämning, säger en av poliserna.

Sen smyger vi vidare till nästa plats

– Sen har vi märkt, i dag i alla fall, att det är ganska mycket narkotika utanför krogarna. Vi har sett minst en överlåtelse där vi även ingrep. Vi har inte fått återkoppling på mängden, men det var ganska mycket verkar det som, säger han och fortsätter:

– Det händer att folk försöker sälja till oss.

Som civila poliser under helginsatsen brukar de själva inte ingripa, utan kallar dit uniformerade kolleger. 

– Vi kommer ju mycket närmre än vad de uniformerade poliserna gör. Många sticker ju när de ser dem. Men vi kommer väldigt nära och kan se saker. Vi kallar hellre in uniformerade kolleger och meddelar vad vi har sett. Sen smyger vi vidare till nästa plats, säger den andra polisen.

Utanför nattklubben Yaki Da står polisens mobila förvaringsceller. Genom ett litet fönster ser vi hur en kille hulkar och spyr i en av de små cellerna. 

Personer som tas om hand enligt LOB, Lagen om omhändertagande av berusade personer, hamnar i polisens personintag för tillnyktring. Tidigare fanns det en tillnyktringsenhet på Östra sjukhuset med specialiserad vårdpersonal. Men den lades ner för ett par år sedan.

– I Stockholm har den däremot byggts ut, säger Christian.

– Vi tycker det är väldigt tråkigt att den har lagt ner i Göteborg. Personer som behöver tillnyktring behöver vård, inte en arrest. Men tyvärr så hamnar de hos oss. Dels så tar det resurser från oss. Och sen så är inte vi rätt instans för missbruk. 

O1.14. En tjej som tror att hon blivit drogad inne på ett uteställe tas om hand i en polisbil.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Polisens mobila förvaringsceller fylls några gånger under kvällen och kör för att lämna av berusade personer på polisens förvar.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

Christian får in larm om pågående misshandel på Teatergatan. Han slår på blåljusen och kör snabbt fram på Nya Allén. Flera personer utanför ett uteställe pratar med höga, uppjagade röster, och vakter håller på att lugna situationen. Poliskolleger har också kommit till platsen och de hjälps åt att försöka hålla stämningen lugn.

Ingen vill göra någon anmälan och ingen har skadats, så ärendet avslutas.

På Järntorget möter vi insatschefen Tobias Norelius som precis stämt av med flera kolleger som nu kan börja avrunda och bege sig tillbaka till polishuset. 

– Det har varit mycket folk ute på stan och patrullerna har haft att göra, säger Tobias.

Han berättar att den rullande arresten har fyllts ett par gånger och varit och tömts vid polisens förvar. Vid Trädgår'n har det varit stökigt, men utan några större händelser.

Insatschefen Tobias Norelius.
Foto: Hanna Brunlöf Windell

Det är hemgång både för lördagsfirarna och för polisens helginsats. Vi kör genom stan tillbaka mot polishuset på Stampgatan. 

Det har blivit tydligt under kvällen hur nära narkotikan är. Att det säljs i köerna. Att man kan hitta den på öppen gata.

”Vi har försökt börja rikta om oss med att jobba mer underrättelsebaserat och uppsökande”, säger Christian.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

Att ha civila poliser ute bland krogarna är ett steg för att försöka komma åt den handeln, berättar Christian.

 – Vi har försökt börja rikta om oss med att jobba mer underrättelsebaserat och uppsökande för att försöka avslöja kriminella aktörer som rör sig inne på krogarna för att kunna lagföra dem som försörjer sig med att sälja narkotika.