Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bakom den glada fasaden – Joe Bidens heta temperament

Följ senaste nytt i Expressen TV.
Joe Biden visar ofta upp en glad och öppen fasad. Men det är inte hela verkligheten.
Foto: EVAN VUCCI / AP/ TT
Även om han ofta visar uppskattning, så säger medarbetare att presidenten även kan ha en väldigt kort stubin.
Foto: CNP / POLARIS

”C’mon, man”.

Joe Bidens glada, öppna och självsäkra stil är välkänd. 

Men den döljer en kort stubin och en besatthet av detaljer.

Det vittnar flera nuvarande och tidigare medarbetare om.

Joe Biden är känd för sitt glada, folkliga humör. Men den lugna fasaden, med en äldre man nära till skrattet, är inte hela sanningen. New York Times har genom ett stort antal intervjuer med tidigare och nuvarande medarbetare försökt gå till botten med vad som döljer sig bakom den i offentligheten tillbakalutade personligheten.

Svaret: En man som visserligen har lätt att visa uppskattning och värme. Men också en man som är i det närmaste besatt av detaljer. Och som har ett hett temperament.

– Han har ett slags mantra: ”Du kan aldrig ge mig för mycket detaljer”, säger Jake Sullivan, Bidens säkerhetsrådgivare.

Det är under beslutsprocessen i viktiga angelägenheter han söker svar på alla frågor som tänkas kan. Presidenten kräver timme efter timme av överläggningar med mängder av experter innan han når ett beslut. Det är den långdragna processen bakom scenen som, säger hans medarbetare, gör att Joe Biden senare kan utstråla självsäkerhet.

Utbrott med svordomar

Det är även i den processen som stubinen blir kort och rådgivarnas tillvaro blir besvärlig, vittnar flera personer om. Presidenten är ivrig att komma fram till sitt beslut och tålamodet blir kort. Brist på bra svar på sina ibland väldigt specifika frågor kan leda till frustrerade utbrott, ofta laddade med svordomar. 

– Du lär dig att bli hyperförberedd. Jag måste kunna svara på vilken tänkbar fråga han än kommer på, säger Bidens tidigare talskrivare Dylan Loewe.

Han ska dock aldrig, likt företrädaren Donald Trump, få riktiga raserianfall. Inte heller ska det handla om den tysta ilska och besvikelse som Barack Obamas medarbetare vittnat om. I stället brukar Joe Biden helt enkelt avbryta samtal som han inte är nöjd med – tre personer vittnar om att det inte är ovanligt att han slänger på luren i örat på någon som han anser slösar bort hans tid.

Här ramlar president Joe Biden – tre gånger

USA:s president sågs snubbla flera gånger på väg in i Air Force One i mars.

Har du ett hett temperament?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.