Bakgrund: Instagram-målet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

16-18 december 2012: Omkring 180 unga tjejer och killar i Göteborg hängs ut på Instagram. De kallas för "orrar", alltså slampor. Instagramkontot får enorm spridning. Intima detaljer om personernas sexliv sprids som en löpeld till tusentals ungdomar runtom i Sverige.

19 december 2012: Hundratals ungdomar stormar Plusgymnasiet i Göteborg, hoppar på bilar och skapar kaos i köpcentret Nordstan.

Orsaken anges som kontot på Instagram, tjejer och killar pekas ut som "orrar" tillsammans med detaljerade beskrivningar av deras sexliv. Flera personer omhändertas och gymnasiet får omringas av polisbilar, piketbussar och ridande poliser. En 17-årig tjej pekas först ut som skyldig men nekar till anklagelserna. Hon ska senare behöva fly till en hemlig ort för att hålla sig i säkerhet.

20 december 2012: Nästa dag fortsätter upploppen utanför Framtidsgymnasiet. Över hundra ungdomar, många maskerade, har samlats för att försöka ta reda på vem som är upphovsman till Instagramkontot. I folkmassan kastas knallskott och flera personer omhändertas.

21 december 2012: Tidningen Aftonbladet chattar med en ung kille, som tar på sig skulden för Instagramkontot. Den 17-åriga flicka som har anklagats och hotats pustar ut i en intervju med Expressen. Men det ska visa sig att Aftonbladets uppgifter är ett falskt spår och polisen står snart utan misstänkta igen.

4 januari 2013: Den 17-åriga flickan får sin slutliga upprättelse när polisen avskriver alla misstankar mot henne. Samtidigt planerar Göteborgpolisen ett gripande mot en annan person.

19 januari 2013: En person under 18 år delges misstanke om grovt förtal. Ytterligare en person har fångat polisens intresse och delges också misstanke om grovt förtal.

21 maj 2013: Åklagare Annika Boman beslutar att väcka åtal mot de två flickor, 15 och 16 år gamla, som misstänks för förtalskampanjen. Den 15-åriga flickan har erkänt i förhör, medan den andra flickan nekar till anklagelserna. Rättegången ska inledas juni.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.