Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bakar allt själv – får inte kallas hembakat

Miljöinspektören menar att det kan vara vilseledande för konsumenter att kalla kakor som bakats i ett restaurangkök för hembakade. Foto: Privat.
Bullar, kakor och tårtor görs allt från grunden, och med en del egna recept, i restaurangköket. Foto: Privat.
Att hon bakar allt själv och lagar all mat tillsammans med en kollega är ett starkt skäl till att många gäster söker sig till kaféet och restaurangen. Foto: Privat.

Ann-Louise Danielsson i Orsa får inte kalla sitt kafés kolasnittar, kokostoppar och drömmar för hembakade, trots att hon bakar allt själv från grunden.

Miljökontoret tycker att det måste förtydligas att hon inte bakar dem i sitt hem.

– Jag flyttar hellre in och sover här. Men det duger inte heller för miljökontoret, säger hon.

Ann-Louise Danielsson driver Skogslyckans kursgård, kafé och restaurang i Kvarnberg, fyra mil norr om Orsa, mitt i vildmarken. Att hon bakar allt själv och lagar all mat tillsammans med en kollega är ett starkt skäl till att många gäster söker sig till kaféet och restaurangen, och Ann-Louise Danielsson är rädd att hon riskerar att få lägga ned om hon inte längre kan använda uttrycken "hembakat" och "hemlagat".

– Jag ligger på ett komplicerat ställe, och det är inte lätt att få kunder att åka omvägen hit. Men jag har fått jättemycket beröm för allt hembakat och hemlagat i sommar, det är väldigt roligt.

Maten som serveras är svensk husmanskost: raggmunk, pannbiff och ärtsoppa med pannkakor på torsdagar. Liksom bullar, kakor och tårtor görs allt från grunden, och med en del egna recept, i restaurangköket.

Men efter en inspektion av miljökontoret i Mora och Orsa har Ann-Louise Danielsson fått anmärkning på formuleringarna "hembakat" och "hemlagat", vilket Dalarnas Tidningar var först med att berätta.

– Miljökontoret menar att jag måste skriva på en skylt att hembakat betyder att jag har bakat här i restaurangköket och inte i mitt eget hem. Det anser jag är att förolämpa kunderna, säger hon.

– Jag sa att jag flyttar hellre in och sover här. Men det räcker inte. För det är inte mitt privata hus menar miljökontoret.

Miljöinspektören menar att det kan vara vilseledande för konsumenter att kalla kakor som bakats i ett restaurangkök för hembakade. Hon påpekar dock att detta inte är något högprioriterat ärende, och att miljökontoret inte anser att några skyltar behöver bytas ut.

– Vi vill inte förbjuda, inte vitesförelägga, vi anmärker bara på detta. Någonstans innan konsumenten gör sitt val bör de få veta vad som menas med hembakat och hemlagat.

"Det finns ingen tydlig definition av hembakat"

En sökning på internet visar att det finns kaféer som kallar sina bakverk för hembakta i till exempel Kramfors, Dalhem, Kåseberga, Elfsborg, Fårösund och Skellefteå, till och med Taxinge slott gör det.

Finns det verkligen någon som tror att "hembakat" på ett kafé betyder att det är bakat i någons privata hem?

– Det finns ingen tydlig definition av hembakat. Därför är det svårt att avgöra: vad är hembakat? Om Ica bakar bröd i sin butik är det hembakat? Jag menar att verksamhetsutövaren behöver definiera vad som är hembakat och hemlagat, berätta att det görs från grunden, men i restaurangens kök, säger miljöinspektören.

"Jag tycker att sunt förnuft måste få råda"

Den högst ansvariga politikern Christina Bröms (C), som är ordförande för Mora Orsa miljönämnd, säger att de inte kan ställa sig bakom anmärkningen från miljökontoret.

– Jag har kontaktat Konsumentverkets jurister och fått beskedet att det inte finns någon anledning att anmärka på orden hemlagat och hembakat. Det handlar ju inte om någon stor skala. Jag tycker att sunt förnuft måste få råda, säger hon.

Ann-Louise Danielsson säger att det känns som om miljökontoret bara letar grejer för att bara ha något att anmärka på.

– Det är väl ingen som tror att jag står och steker allt kött hemma i mitt kök och sedan fraktar till restaurangen. Ingen tror väl att jag bakar sex plåtar med drömmar i bostaden och kör hit dem med bilen. Jag har inte ens varmluftsugn hemma, det skulle ta en evighet.