Treårige Elliots ovanliga diagnos

Foto: Hanna Maxstad
Foto: Instagram

Elliot Maxstad är tre år gammal och älskar att baka – och att stå framför kameran. 

Nu har han har över tolvtusen följare på Instagram. 

– Vi vill sprida budskapet att annorlunda är bra och att vara annorlunda, eller olika, är fantastiskt, säger hans pappa Oscar Tannlund.

På Instagramkontot ”Elliot bakar” står Katrineholmsbon Oscar Tannlund, 33, bakom kameran och treåriga son Elliot är stjärnan. Han kastar ägg, rör ihop smet och målar noggrant guldfärg på tårtor. 

Varje måndag släpps veckans bakfilm som når över 12 000 följare. 

– Det är otrolig respons, man blir verkligen rörd av alla kommentarer, säger Oscar.

Foto: Instagram/Elliotbakar

Har över 12 tusen följare

Det började när Oscar var pappaledig och skulle laga middag till mamma Hanna Maxtad, 32, som var på väg hem.

– Jag tänkte att han kan vara med och göra pannkakssmeten och det var så gulligt att jag filmade och skickade till Hanna. Hon tyckte det var så fint att det här måste fler få se, och så lade jag ut det på Instagram, berättar han.

Det var i oktober 2017. Sedan dess har följarskaran ökat rejält och är i skrivande stund på hela 12 000 och varje måndag släpps nya filmer, hittills 66 stycken.

Föräldrarna vill visa upp Elliots personlighet, för att avdramatisera hans lite annorlunda utseende.

– Vi gör det här för att vi tror det kan hjälpa honom. Vi vill framhäva att han är en helt vanlig treåring. Han är busig och faktiskt väldigt rolig, säger Oscar.

Oscar Tannlund”Ska jag vara ärlig blir det inte alltid bra resultat, men det är en härlig stund tillsammans” säger pappa Oscar om bakningen. Här får Elliots lillebror Oliver, 6 månader, vara med.
Foto: Hanna Maxstad

Föddes med ovanligt syndrom 

Elliot föddes med Crouzon syndrom, vilket innebär att hans ansiktsskelett och kranium inte växer som det ska utan utvecklas på ett annorlunda sätt. Ofta blir avståndet mellan ögonen brett och ögongloberna framskjutande. 

När Hanna och Oscar fick veta att deras nyfödda son hade syndromet tog det tid för dem båda att smälta.

– Vi insåg att saker kommer bli annorlunda än vi tänkt oss och vi hanterade det på olika sätt. Men samtidigt kände vi hela tiden att det kunde varit värre. Elliot är glad, hoppar skuttar och bakar, säger Oscar.

Ungefär 4 av 100 000 barn föds med Crouzon syndrom, vilket innebär att det i Sverige föds 3-4 barn med syndromet varje år. Variationerna mellan personer med syndromet är stora, men andningssvårigheter och synbortfall är två stora risker. 

Elliot har ett favoritrecept att baka – eller kanske mest äta.
Foto: Hanna Maxtad

För Elliots del har han behövt genomgå fyra operationer, varav två av dem var skalloperationer och vid den första var han bara sex månader gammal. Eftersom hans ben i huvudet växt ihop tidigare än det ska behövde man lätta trycket i hjärnan. 

– Vi vet inte hur det kommer bli i framtiden, om hans mellanansikte kommer sluta växa eller om han får andra problem, men vi försöker att inte oroa oss. Jag hanterar det mycket genom bakningen, säger Oscar.

”Olika är fantastiskt”

Oscar tycker att det har berikat hans liv att ha ett barn med ett annorlunda utseende, att han ser på välden på ett mer öppet sätt. Men föräldrarna är oroliga över att hans utseende kommer innebära elaka kommentarer och svårigheter att få kompisar. Men genom filmerna hoppas de att Elliot i framtiden kommer känna sig peppad över att han är omtyckt av så många och samtidigt få fler att se personer och inte syndrom. 

– Jag tror att tittar folk på filmerna några gånger ser de inte ’någon med ett syndrom’, utan Elliot – som bakar. Vi vill sprida budskapet att annorlunda är bra och att vara annorlunda, eller olika, är fantastiskt.

Om Elliot själv förstår hur populär han är vet inte föräldrarna, han är ju bara tre år gammal. Men han är väldigt nöjd med att få baka så mycket. 

– Jag tycker att det är roligt! säger han.

Vad tycker du mest om att baka?

– Kladdkaka med sylt, strössel och glass. Vad tycker du om mest? 

https://www.instagram.com/p/Btv1bW9o3aL/https://www.instagram.com/p/Btdutgto5FI/

Crouzons syndrom

Crouzons syndrom kan märkas redan vid födseln, men de synliga tecknen kan till en början vara obetydliga för att sedan förstärkas i takt med att barnet växer. Variationen i svårighetsgrad är stor, från lindriga utseendemässiga symtom till mycket allvarliga funktionella besvär, som påverkar andning, födointag, syn och hörsel.


Den för tidiga sammanväxningen av skallbenen, som har olika omfattning och ordningsföljd hos olika personer med syndromet, startar redan under fosterstadiet eller omedelbart efter födseln.


Källa: Socialstyrelsen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.