Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Avföringspromenaden blev Inger Wessels hjärtefråga

Följ senaste nytt i Expressens livesändning.
Inger Wessel tillsammans med hunden Smilla, en så kallad sprocker (en korsning mellan engelsk springer spaniel och cocker spaniel).
Foto: Privat
”Jag ville inte att hon skulle äta upp skiten så jag bände upp hennes mun varvid mina händer blev fulla av skiten”, skrev Inger Wessel i ett argt Facebookinlägg efter en av hundpromenaderna, och illustrerade konsekvensen med ett foto av sin tumme.
Foto: Privat

Hon lyckades efter flera års kamp få hastigheten sänkt på vägen utanför huset – och insåg att det fanns fler förbättringsmöjligheter i Tjuvkil i Kungälvs kommun.

Nu kandiderar Inger Wessel till kommunfullmäktige för Liberalerna, med bajamajor på hamnparkeringen som frågan närmast hjärtat.

Anledningen? Mänsklig avföring som äts upp av hennes hund på promenaderna.

– Det var droppen som fick bägaren att rinna över, det kan inte vara något som kommunen tycker är kanon, säger hon. 

16 kilometer väster om Kungälv ligger Tjuvkil och småbåtshamnen Tjuvkils huvud, en plats för bad och rekreation i närheten av den gamla fornborgen. Runt bergsmassivet löper ett promenadstråk som Inger Wessel, 72, går med sin hund varje morgon, men flera gånger har promenaderna fått en prekär eftersmak – åtminstone för hunden.

– Det bor folk runtikring som också har det väldigt besvärligt utav det här att folk går i väg och laddar ur, det ligger vita näsdukar överallt. Min hund tycker att människobajs är jättegott, man får hålla koll på henne men ibland hinner man inte, säger Inger Wessel. 

Bristen på offentliga toaletter, framför allt när många samlas vid Tjuvkils huvud för att bada och campa, menar hon leder till att avföringen i stället samlas på marken.

– Det går inte att nonchalera människor på det här viset, man har använt stora ord för att tala om att Kungälv är det bästa stället man kan bo på och då tycker jag det är dåligt att inte kunna ge den servicen.

Vallöftet: Ska kämpa för bajamajor

I år kandiderar hon för första gången till kommunfullmäktige i Kungälv. På Liberalernas valsedlar är hon på plats elva, och på valaffischerna har hon två löften, utöver partihållningen:

”Om jag får ditt förtroende kommer jag också att arbeta för:

Bajamajor vid parkeringen i Tjuvkils hamn

Cykelväg utmed hela Marstrandsvägen” 

På baksidan av Inger Wessels valaffisch listas Liberalernas förslag men också hennes egna viktigaste frågor: ”bajamajor vid parkeringen i Tjuvkils hamn” och en ”cykelväg utmed hela Marstrandsvägen”.
Foto: Liberalerna
Inger Wessel säger att hon är ”känd i sammanhanget här ute” – på grund av sitt röda hår.
Foto: Anneli Wiberg

Det politiska intresset har framför allt med klimatfrågan att göra. Hon är med i nätverket ”Omställning Kungälv”, som vill se en mer hållbar och fossilfri hemort. Att Inger Wessel valde att kandidera var efter att personer i hennes närhet föreslog det.

– De tyckte att eftersom jag har så rött hår så var jag lite känd i sammanhanget här ute.

”Väldigt viktigt”

Men det var också efter att ha vunnit en mångårig strid om sänkta hastigheter på Marstrandsvägen, i närheten av hennes hus, som hon förstod att det gick att göra skillnad. Nu är det bajamajor och en cykelväg längs samma väg som Kungälv behöver, tycker Inger Wessel.

– Det är väldigt viktigt. Det är de sakerna som man tänker på minst en gång om dagen.

2018 fick Liberalerna fem mandat i fullmäktige, precis som året innan. Du är på plats elva, hur troligt tror du det är att du kniper ett i år?

– Ja, det är ju det vi kämpar för, men jag tror inte det. Det måste till ganska många kryss för att jag ska komma in, men jag jobbar på ändå, så får vi se.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.