Bahnhof måste lämna ut uppgifter till polisen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Jon Karlung, vd på Bahnhof.
Foto: Banhof / STUDIO LIGHTHOUSE
Man tror att lagen används för att jaga terrorister men det gör den inte. Den används oftast för att tillgodose olika upphovsrättsliga frågor som att ladda ner eller strömma filmer, säger Jon Karlung.
Foto: Michal-Rojek / GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO ISTOCKPHOTO

Myndigheterna: 1 Bahnhof: 0.

Nu får polisen rätt att hämta uppgifter från internetleverantörer - oavsett vilken typ av brott det handlar om.

– Det används oftast för frågor om att ladda ner eller strömma filmer, säger Jon Karlung, vd på Bahnhof.

Stämningen mellan svenska internetleverantören Bahnhof och polisen har varit ansträngd de senaste månaderna.

Polisen har vid fem tillfällen begärt ut uppgifter om abonnemang som rör olika ip-nummer, Bahnhof har konsekvent vägrat lämna ut informationen om sina kunder med motiveringen att det inte rör allvarliga brott.

– Vi lämnar ut om det handlar om allvarlig brottslighet som terrorism, mord, barnpornografi - men det här handlar om brottslighet på gränsen till småsaker, säger Jon Karlung.

Till slut anmälde polisen internetleverantören till Post- och telestyrelsen, PTS, som är förvaltningsmyndighet för området elektronisk kommunikation, för lagbrott.

Vite på fem miljoner

På torsdagen kom PTS med sitt beslut: lämna ut uppgifterna oavsett vilket brott det handlar om.

Bahnhof har hänvisat till EU-rätten och menar att europeisk lag enbart godkänner utlämning när det handlar om allvarligare brottslighet. Men det argumentet biter inte på PTS.

– Med det rättsläge som rådet just nu så ska de svenska reglerna tillämpas i avvaktan på att den här frågan slutligen avgörs i EU-domstolen, säger Staffan Lindmark, jurist på PTS.

Samtidigt hotar PTS med ett vite på fem miljoner kronor om Bahnhof inte lämnar ut den information polisen vill ha inom en vecka.

Jon Karlung kallar hela förfarandet rättsosäkert och är orolig för att människor inte förstår vilka konsekvenser beslutet kan få.

– Jag tror att folk i allmänhet inte förstått det här utan går runt och tror att det är ett sätt att komma åt terrorism, men myndigheter har rätt att begära nästan vad som helst, säger han.

Vill ha uppgifter om fildelare

Ofta är fokus att få information om människor som laddar ner film olagligt, eftersom de stora filmbolagen är drivande i den frågan.

– Man tror att lagen används för att jaga terrorister men det gör den inte. Den används oftast för att tillgodose olika upphovsrättsliga frågor som att ladda ner eller strömma filmer, säger Jon Karlung.

Bahnhof är hittills den enda internetleverantören som motsatt sig den svenska lagen om elektronisk kommunikation genom att inte lämna ut uppgifter till polisen.

Det pågår nu ett ärende i EU-domstolen där den ska avgöra om den svenska lagen om elektronisk kommunikation följer EU-lagen. Beslut väntas tidigast i slutet av det här året.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.