Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bah Kuhnkes kritik mot Sahlin: "Allvarligt"

Kulturminister Alice Bah Kuhnke. Hon riktar nu stark kritik mot Mona Sahlin.Foto: Pelle T Nilsson
Mona Sahlin. Bah Kuhnke avslöjar att hon personligen ringde upp Sahlin i onsdags när hon fick veta att polis och åklagare startat en förundersökning.Foto: Sven Lindwall

Kulturminister Alice Bah Kuhnke är djupt besviken på Mona Sahlin och oroad för att regeringens viktiga arbete mot extremism kan ha skadats.

Det framgår när ministern nu fem dagar efter Expressens stora avslöjande bryter tystnaden om skandalen som ledde till att Mona Sahlin tvingades avgå som nationell samordnare.

Bah Kuhnke avslöjar att hon personligen ringde upp Sahlin i onsdags när hon fick veta att polis och åklagare startat en förundersökning.

– Det är oerhört allvarligt att vi har haft en nationell samordnare, en ledare för en utredning, som just nu är ämne för en förundersökning. Det är väldigt, väldigt allvarligt, säger Alice Bah Kuhnke.

När polisen fick tips om Mona Sahlins misstänkt falska löneintyg kontaktades särskilda åklagarkammaren. Ärendet gällde en polis och ett tidigare statsråd, och var känsligt.

Överåklagare Mats Åhlund ville att alla papper skulle tas fram, innan han fattade beslut. Då utredarna begärde ut handlingar från kulturdepartementet larmades Alice Bah Kuhnke, ansvarigt statsråd, om vad som var på gång.

– Jag fick information i slutet av april om att det var journalister, men även poliser som hade begärt ut uppgifter. Vi visste absolut inte vad det handlade om, säger hon till Expressen.

Vad tänkte du i det läget?

– Jag tänkte att det var allvarligt. Och jag säkerställde att vi lämnade ut alla uppgifter.

Kontaktade du Mona Sahlin för att få veta vad som låg bakom?

– Nej. Det är inget som jag som statsråd ska lägga mig i.

Var det någon på ditt departement som gjorde det?

– Inte vad jag känner till. Och inte på mitt uppdrag.

På onsdagen i förra veckan kom så Expressens avslöjande om det falska intyget.

Hur reagerade du när du tog del av uppgifterna som publicerades?

– Jag kände att det var oerhört allvarliga anklagelser som kom till min och allmänhetens kännedom i Expressen. Jag reagerade med stort allvar eftersom jag insåg att det kunde skada trovärdigheten i det oerhört viktiga arbetet mot våldsbejakande extremism som den nationella samordnaren har lett.

Det var då, vid Expressens publicering, som Alice Bah Kuhnke slutligen fick veta att en förundersökning pågick.

– Jag fick informationen efter regeringssammanträdet. Det var därför jag bestämde mig för att ringa upp Mona Sahlin, direkt då.

Så du ringde själv upp Mona Sahlin vid lunch tid på onsdagen?

– Ja, vid 12.30, eller 13-tiden.

Vad sa ni till varandra under det samtalet?

– Jag vill inte ge detaljer. Men jag betonade och förtydligade hur allvarligt jag såg på uppgifterna i Expressen.

Hur reagerade Mona Sahlin?

– Det får hon själv redogöra för. Men jag kan redogöra för vad som låg bakom mitt samtal. Och det var att jag såg allvarligt på vad det här kunde betyda för hennes arbete, det goda arbete som hon har utfört som nationell samordnare, säger Alice Kuhnke Bah.

Efter samtalet med ministern följde ytterligare samtal mellan Mona Sahlin och andra medarbetare på kulturdepartementet. Under onsdagseftermiddagen fick Alice Bah Kuhnke också bekräftat från polisen att en förundersökning pågår.

– Jag fick den första informationen av min statssekreterare direkt efter regeringssammanträdet. På eftermiddagen fick vi det bekräftat av polisen.

Såg du i det läget att det var möjligt att behålla Mona Sahlin som nationell samordnare?

– Jag vill inte spekulera i det. Resultatet av mitt samtal direkt efter regeringssammanträdet och den dialog som fördes med mina medarbetare är att Mona Sahlin avgick på egen begäran. Men de avgörande orsakerna till att Mona Sahlin några timmar senare lämnade in sin avskedsansökan, det får ni tala med henne om, säger Alice Bah Kuhnke.

Men var det på din uppmaning som hon begärde avsked?

– Jag betonade allvaret i de anklagelser som riktades mot henne i tidningen Expressen. Jag var väldigt noga med att understryka vikten av det arbete som utförts, men också vikten av arbetet framöver.

Kontaktade du statsministern med de uppgifter ni fick fram under onsdagen?

– Nej. Jag informerade inte statsministern. Det här är mitt ansvar.

Var det någon på ditt departement som gjorde det?

– Nej. Inte på mina order, i alla fall. Det är jag som har ansvar för de olika utredningar och kommittéer som lyder under mitt departement.

Så Stefan Löfven fick ingen information om hur ni hanterade saken – trots den stora uppmärksamheten?

– Nej. Definitivt inte. När vi mottog beskedet om att Mona Sahlin bad om att bli entledigad, då offentliggjorde vi det.

Men Stefan Löfven fick ingen egen dragning av uppgifterna innan?

– Nej.

Har statsministern kontaktat dig?

– Nej, jag har inte fått någon reaktion från Stefan Löfven. Jag förutsätter att han förutsätter att jag gör mitt jobb. Och att han hör av sig om han skulle anse något annat.

Intervjun med Expressen är första gången som du uttalar sig offentligt om det som skett. Varför har du valt att vänta i fem dagar?

– Jag gav mina medarbetare direktiv att ge de svar som vi hade. Jag är mån om att jag som statsråd inte bidrar till spekulationer. Självklart ville jag först ha en god bild av vad som hänt, säger hon.

Men hade du inte behövt klargöra hur ni hanterar saken? Inte minst för att behålla förtroendet för den nationella samordnaren.

– Jag har haft fokus på vad som måste ske just nu. Jag har gett mina medarbetare att svara på mediernas frågor.

Har du haft kontakt med Mona Sahlin efter att du fick hennes avskedsansökan via mejl?

– Nej. Jag har inte haft någon kontakt eller något samtal med Mona sedan lunchtiden på onsdag. Därför att jag har fullt fokus på arbetet med kommitténs framtid. Det här är en av vår tids största utmaningar. Att arbeta mot den våldsbejakande extremismen. Nu gäller det att påskynda arbetet med att hitta en ersättare, ett arbete som redan var igång.

Finns det någon färdig kandidat?

– Nej. Processen pågår.

När tror du att ni kan presentera ett namn?

– Så snart som möjligt.

Fler uppgifter har kommit fram

Efter den första publiceringen har ytterligare missförhållanden rullats upp. Mona Sahlin ska ha gett livvakten en egen VIP-parkeringsplats som kostade 50 000 kronor.

Hur tänker du kring uppgifterna om särbehandling av anställda, som till exempel den här p-platsen?

– Jag ser det som allvarliga uppgifter och det är något som vi ska fortsätta utreda.

Du säger "fortsätta utreda". Betyder det att ni kände till det tidigare?

– Nej, men jag menar att efter de här uppgifterna ger det oss anledning att titta på det.

Har du personligen träffat den före detta livvakten?

– Nej. Inte mig veterligen.

En släkting till livvakten har också tillåtits praktisera i kommittén, trots att huvudsekreteraren sagt nej.

Hur ser du på uppgifterna om den här inofficiella praktikanten?

– Det är oacceptabelt. Vi har väldigt tydliga rutiner och regler. De ska inte missbrukas, för det underminerar förtroendet för politiken. Självklart ska alla de rutiner och regler vi har följas. Inget annat är acceptabelt.

– Som jag förstår det av medias uppgifter så var den så kallade praktikanten inte en av de officiella praktikanterna. På det sättet har kommittén utfört sitt arbete på rätt sätt. Den här tredje praktikanten anställdes på Mona Sahlins eget bevåg.

Kände du till uppgifterna om anställningarna?

– Nej, det kände jag inte till. Alla anställningar i kommittéer är utredarens ansvar. Det vill säga Mona Sahlins. Mitt ansvar har varit att säkerställa att kommittén levererar utifrån de uppdrag de har. Och det har kommittén gjort. Med marginal.

Kan uppgifterna om särbehandling av vissa anställda skada kommitténs trovärdighet framöver?

– Jag tror att det finns alltför mycket som kan skada kommitténs arbete.

Flera personer har också fört fram kritik mot att arbetet i kommittén varit stökigt. Kände du till det?

– Inga sådana signaler har kommit fram till mig. Tvärtom har jag sett ett oerhört gott arbete. Men all sådan information som kommer fram nu ska vi titta på.

"Det finns människor som gör en besviken"

Hur känner du inför det som har hänt de senaste dagarna?

– Jag är orolig för att det som har hänt ska skada samordnarens viktiga arbete, och det nya arbete som nu ska starta. Jag är fullt fokuserad på att hitta en ny samordnare och att arbetet mot våldsbejakande extremism kan fortsätta. Jag vill till varje pris skydda det här arbetet.

Känner du någon ilska mot den som förorsakat detta?

– Jag har varit chef och ledare under större delen av mitt liv. Det finns tyvärr människor som gör en besviken. Särskilt allvarligt är det när det är människor med stora ansvar. Oerhört stort ansvar. Men det är samtidigt en del av chefskap och ledarskap, säger hon.

Kan Mona Sahlin enligt din uppfattning komma ifråga för ett regeringsuppdrag i framtiden?

– Det vill jag inte spekulera i. Jag kan konstatera att hon har begärt entledigande, och att vi har godkänt det. Nu har jag fokus på framtiden.

Ifall Mona Sahlin eller hennes livvakt fälls för brott – riskerar det att skada kommitténs trovärdighet?

– Det finns självklart en risk för det. Vilket är oerhört sorgligt. Mona Sahlin har gjort ett imponerande arbete som nu ger frukt.

Många berömmer, precis som du gör nu, Mona Sahlins arbete. Samtidigt är hon misstänkt för att ha utfärdat ett falskt intyg. Hur ser du på att en person kan ha två så olika sidor?

– Jag vill inte fördjupa mig i det. Jag har ett ansvar som minister att säkerställa att det här arbetet drivs. Det handlar om demokrati, det handlar om människors väl och ve. Där ligger mitt fokus.

Har du personligen dragit någon lärdom av det som har hänt?

– Att det är oerhört viktigt att vi följer de rutiner som vi har. Och jag kan se så här långt att vi har följt rutinerna, vilket känns tryggt.

Vad är det mest allvarliga i det som har kommit fram de senaste fem dagarna?

– Det är oerhört allvarligt att vi har haft en nationell samordnare, en ledare för en utredning, som just nu är ämne för en förundersökning. Det är väldigt, väldigt allvarligt.

Expressen har förgäves sökt Mona Sahlin.

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.