Kultur- och demokratiminister blir "arg och ledsen" när hon ser nazister på Sveriges gator. På onsdagskvällen frågas hon ut i "Bara Politik" klockan 19.00. Foto: SVEN LINDWALLKultur- och demokratiminister blir "arg och ledsen" när hon ser nazister på Sveriges gator. På onsdagskvällen frågas hon ut i "Bara Politik" klockan 19.00. Foto: SVEN LINDWALL
Kultur- och demokratiminister blir "arg och ledsen" när hon ser nazister på Sveriges gator. På onsdagskvällen frågas hon ut i "Bara Politik" klockan 19.00.  Foto: SVEN LINDWALL
Nazisitiska Nordiska motståndsrörelsen demonstrerar i Falun. Foto: SVEN LINDWALLNazisitiska Nordiska motståndsrörelsen demonstrerar i Falun. Foto: SVEN LINDWALL
Nazisitiska Nordiska motståndsrörelsen demonstrerar i Falun. Foto: SVEN LINDWALL

Bah Kuhnke om nazisttillståndet: Ovärdigt med nazister som trampar på våra gator

Publicerad

Polisens beslut att ge nazister demonstrationstillstånd förbi synagogan i Göteborg under judarnas viktigaste högtid, Jom Kippur, upprör kultur- och demokratiministern.

– Jag har full förståelse för att judiska församlingen känner sig hotad, säger Alice Bah Kuhnke, som på onsdagskvällen frågas ut i Expressens direktsända tv-magasin "Bara politik". 

Flera politiker har de senaste dagarna ifrågasatt Göteborgspolisens beslut att ge nazistiska Nordiska motståndsrörelsen demonstrationstillstånd den 30 september. 

Marschen sammanfaller med judarnas viktigaste högtid – Jom kippur – och nazisterna kommer att tåga nära synagogan.

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke, som på onsdagen frågas ut i "Bara Politik" i Expressen TV:

– Det är helt fruktansvärt och det är ovärdigt att vi har nazister som trampar på våra gator när förintelsen bara ligger en generation bort i tiden. Jag har full förståelse för att judiska församlingen känner sig hotad av att nazister marscherar utanför synagogan på Yom Kippur. 

"Min uppgift bekämpa nazismen"

Som minister vill hon dock inte säga att polisen i Göteborg agerat felaktigt. 

– Jag ska som minister inte bestämma vem som ska få demonstrera och var, det är polisens uppgift. Däremot är det min uppgift att varje dag bekämpa nazismen varhelst den än dyker upp. Därför har vi satsat på att hjälpa trossamfunden med höjd säkerhet, inrättat fler hatbrottsgrupper inom polisen och även en nationell plan mot rasism.

I helgen deltog Alice Bah Kuhnke när Prideparaden tågade genom Kalmar. Även där fanns nazister från Nordiska motståndsrörelsen på plats.

– Jag blir arg och ledsen, men framför allt fylld av kämpaglöd. Att vi som står för motsatsen till deras hat måste organisera oss och visa att den anständiga majoriteten står för öppenhet och solidaritet.

Flera politiker ifrågasätter polisens beslut

Bland de politiker som ifrågasatt polisens beslut finns både Vänsterledaren Jonas Sjöstedt och Liberalernas partiledarkandidat Birgitta Ohlsson. 

– Man kunde landat i ett annat beslut med dagens lagstiftning, hävdar Birgitta Ohlsson, som medverkade i förra veckans avsnitt av "Bara Politik".

Det förnekade Erik Nord, polisområdeschef i Storgöteborg,  i måndags i SVT:s Aktuellt.

– Det strider mot lagens bokstav och lagens anda, hävdade han.

"Bara Politik" sänds i Expressen TV och i ComHem, kanalplats 43, klockan 19.00 i kväll. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag