Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bah Kuhnkes hårda kritik mot Löfven: ”Måste agera”

Expressen träffade Stefan Löfven i Jerusalem.
EU-parlamentarikern Alice Bah Kuhnke (MP). Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
Stefan Löfven. Foto: FREDRIK WENNERLUND / FREDRIK WENNERLUND/STELLA PICTURES FREDRIK WENNERL

Det ”nya normala är fruktansvärt” och Socialdemokraterna är ”ute och cyklar långt till höger”. 

Det menar EU-parlamentarikern Alice Bah Kuhnke (MP), som i en intervju med Expressen nu riktar stark kritik mot statsminister Stefan Löfven. 

– Vi lever i en tid där förskjutningarna pågår och om vi inte är uppmärksamma kommer det gå så snabbt att vi inte ens kan förstå att det har hänt.

Jag minns en tid runt statsministerns bord då han och hans sosseminstrar, var och varannan torsdag, bräkte högt och länge om hur förkastlig de danska socialdemokraternas flyktingpolitik var. Det var inte länge sedan /.../ Den (s)olidariska kappan de stoltserar med, visar sig vara vändbar”. 

Så skrev den tidigare kulturministern, nu EU-parlamentarikern, Alice Bah Kuhnke (MP) på Instagram i måndags. Hon hade bland annat läst statsminister Stefan Löfvens uttalande i DN om att ”vi ska visa att antalet asylsökande blir färre – rejält många färre för att vi ska klara integrationen”. 

I en intervju med Expressen utvecklar hon nu sin kritik mot det parti som bland annat hon själv suttit i regering med under flera år.

– Jag vet att många minns vad statsministern sa på Medborgarplatsen 2015 om hur hans Sverige inte byggde murar. Och att de europeiska migrationssystemen kollapsade bara några månader senare, vilket ledde till drastiska åtgärder vid de svenska gränserna, säger hon och fortsätter: 

– Men det var ju då. I dag är situationen en helt annan. Antalet människor som i dag kommer till Europa är det lägsta sedan 2013. För mig är det anmärkningsvärt när Socialdemokraternas ledare uttrycker sig på det sätt som han gör. Det han ger uttryck för är varken regeringens eller januariavtalets politik. Vi har ett ingånget avtal om vilken politik vi ska föra, och ingångna avtal ska följas. Det är det minsta man kan vänta sig av en regeringschef. 

Fridolin frågade sig ”vad det är för monster” han varit med och skapat

Bara dagar innan Stefan Löfvens uttalande i DN skrev det tidigare MP-språkröret Gustav Fridolin en debattartikel i tidningen Arbetet där han frågade sig ”vad det är för monster” han varit med och skapat. Det han syftade på var Socialdemokraternas väg till det han menar är ”höger”.  

Är något som är farligare än en partibyråkrati med maktberoende, så är det en partibyråkrati med maktberoende utan självkänsla”, skrev han.

Gustav Fridolin menade bland annat att Socialdemokraterna ”sneglar på den som verkar tuffare” och att det just nu ”tydligen är Danmark”, där Socialdemokraternas danska systerparti bland annat vill sätta ett tak för ”icke-västlig” invandring, införa gränskontroller mot Sverige och stoppa asylansökningar vid gränsen. 

I början av januari lyfte tidigare gymnasieministern, numera sjukvårdspolitikern Aida Hadžialić fram danska S migrationspolitik i DN. – Våra partivänner i Danmark har hanterat migrationspolitiken på ett sätt som även den svenska socialdemokratin troligtvis behöver, sa hon. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Alice Bah Kuhnke delar Gustav Fridolins bild. Hon menar att Socialdemokraterna är ute och cyklar – långt till höger. 

När vände det, upplever du? 

– Det vet jag inte exakt i tid. Men när jag säger att de vänt kappan syftar jag på den tiden under regeringsperioden då de ofta gav uttryck för den danska migrationspolitiken, som är regelvidrig. Det finns ingen människorättsförsvarare som ser Danmark som ett positivt exempel. Tvärtom är Danmark ett avskräckande, förfärligt exempel. 

– Vi som anser att alla människor har rätt att ansöka om asyl och få en individuell bedömning måste stå fasta i den övertygelsen, och inte börja darra på manschetten.

”Vad blir Socialdemokraterna om partiet ena dagen vill sänka skatten för de rikaste och andra dagen slutar hjälpa människor på flykt” frågade sig Gustav Fridolin i en debattartikel i tidningen Arbetet. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Gustav Fridolin frågar sig vad det är han ”varit med och skapat”. Du satt i regeringen under samma mandatperiod som han. Borde ni ha gjort något annorlunda?

– Att vara självkritisk som politiker är en förutsättning för att kunna hamna så rätt som möjligt. Och det är något vi ständigt har diskussioner om. Men jag känner mig trygg i att vi har gjort det som våra medlemmar ville att vi skulle göra.

”Svenska lagar ska följas. Och när en statsminister eller andra ministrar ger uttryck för att underminera asylrätten, då måste jag som miljöpartist agera och det kommer jag att fortsätta göra”, säger Alice Bah Kuhnke (MP) till Expressen. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

Kommer det här ställa till problem i regeringen att ni och Socialdemokraterna nu har så olika syn i denna fråga? 

– Miljöpartiet grundades för att vi ville stå upp för individens fri- och rättigheter mot de stora systemen. Och vi kommer alltid att stå upp för den enskilda människan, oavsett hur systemen ser ut. När människor hamnar i kläm är det inte människan det är fel på, utan systemen som ska ändras.

– Och här går en tydlig skiljelinje mellan Miljöpartiets och Socialdemokraternas politik. Socialdemokraterna grundade systemen och de kommer att fortsätta att stå på maktens sida. Just därför finns det så otroligt mycket för oss miljöpartister att försvara och kämpa för i en regering. Och det kommer vi att fortsätta göra.

”Det nya normala är fruktansvärt”

För en tid sedan skrev Peter Wolodarski, chefredaktör på DN, en ledartext där han konstaterade att de ”små vidrigheterna kommer att förändra Sverige i grunden om vi inte gör motstånd”.

Alla som hånskrattar åt ”god ton”, ”varningar om 1930-talet” och ”politisk korrekthet” bör fundera på alternativet. Den offentlighet som nu tycks växa fram – framhejad av Donald Trumps aggressiva twittrande – har redan börjat förskjuta oss”, skrev han bland annat. 

Peter Wolodarski, chefredaktör på DN. Foto: PAUL HANSEN / DN

Alice Bah Kuhnke reagerade starkt på denna text. 

”Jag ber er, läs den. Läs den högt. Läs stycken ur den för den du eventuellt har i din närhet”, skrev hon på Instagram.

 Vad var det som fick dig att reagera så?

– Jag har genom åren talat mycket med äldre människor som upplevt andra tider. Dessutom har jag äldre, judiska vänner som överlevt Förintelsen. De har berättat om hur ord och små företeelser sakta men säkert normaliserades. Därför behöver nu vi vara många som är modiga, som fortsätter att skriva om det här. Med ”det här” menar jag det som är det nya normala, men som i grunden är djupt onormalt och fruktansvärt. Att vi urholkar människovärdet och att vi bildar a- och b-lag vad gäller vilka rättigheter som ska gälla. Allt det här som sakta men säkert faktiskt sker just nu måste vi tala om. Det blir en del i motståndet då. 

Hur tycker du Sverige står sig i en internationell kontext vad gäller detta? 

– Ja, men det räcker ju att titta söderut, på Danmark, för att se hur snabbt det har gått där. Jag har pratat mycket med mina danska vänner i den gröna gruppen, men också med vänner som inte är partipolitiskt engagerade. Det har ju gått oerhört fort. Och den politiken har burits fram av dem som tidigare stod för solidariteten i Danmark. Det hände ju bara på några år. Så ja, vi lever i en tid där förskjutningarna pågår och om vi inte är uppmärksamma kommer det gå så snabbt att vi inte ens kan förstå att det har hänt.

”Sossemonster” som står ”långt till höger” 

Hur länge orkar Stefan Löfven höra på Miljöpartiets förolämpningar? Se Veckan med Viktor.

MER POLITIK: Repliken som alla pratar om efter debatten

Se meningsutväxlingen som blev en snackis.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.