Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bildt: ”En mycket besvärlig situation”

Tidigare utrikesminister Carl Bildt om Turkiets inledda offensiv i Syrien i premiäravsnittet av ”Direkt med Niklas Svensson”. Se hela intervjun ovan.
Alice Bah Kuhnke.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Carl Bildt.Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Utrikesminister Ann Linde.Foto: ERIK ABEL / TT / TT NYHETSBYRÅN

Turkiets president Erdogan bekräftar nu att de har inlett sin offensiv mot Syrien. 

– Nu är vi i en mycket besvärlig situation, säger tidigare utrikesministern Carl Bildt i ”Direkt med Niklas Svensson”. 

Ann Linde, utrikesminister, säger samtidigt:

– Det kan leda till stora förluster både i människoliv och för säkerheten i området, säger hon till DN.

Turkiet har nu inlett sin offensiv mot Syrien. Det meddelar president Recep Tayyip Erdogan på Twitter. 

Enligt tidigare statsministern och utrikesministern Carl Bildt var offensiven väntad. 

– Det här är en den tredje offensiven de har inne i Syrien. De har varit där inne ett bra tag. Den här offensiven har man talat om rätt länge, säger han i programmet ”Direkt med Niklas Svensson” i Expressen TV. 

Enligt Carl Bildt fick Erdogan oväntat grönt ljus för att gå in i Syrien när USA:s president Donald Trump i söndags beslutade att dra tillbaka sina trupper från området. 

– President Trump gav mer grönt ljus än vad Erdogan hade väntat sig. 

– Nu är vi i en mycket besvärlig situation. Nu fokuserar vi på detta, men vi har en flyktingsituation i hela regionen, vi har en Idlib-provins med tre miljoner människor, vi har en lång rad andra situationer. Syriensituationen har pågått sedan 2011. Det är ett massivt misslyckande för det internationella samfundet med massiva humanitära och politiska konsekvenser, säger Carl Bildt. 

Turkiet vill gå in i området av två skäl, säger Carl Bildt. 

– Dels ser de YPG-organisationerna där inne som en del av PKK, som är en terroristorganisation, det anser EU också att PKK är. Det är Turkiet mindre förtjusta i, om jag uttrycker saken försiktigt. Sen har de, vilket jag tror är rätt naivt, en väldigt besvärlig flyktingsituation i Turkiet. De vill att många ska återvänta till Syrien. Men de kan inte återvända till Assad-områdena. Då vill han skapa ett säkert område som de kan återvända till. Det tror jag inte är så realistiskt. 

Carl Bildt ser att det här innebär direkta konsekvenser för Europa och Sverige på många områden. 

– Mellersta östern är inte bara en grannregion. Vi är en del av Mellersta östern och Mellersta östern är en del av oss. Vi är nära. Turkiet är bryggan mellan oss och Mellersta östern. Det är migrationsfrågor, det är flyktingfrågor, det är terrorbekämpning, det är ekonomiska relationer, det är humanitära konsekvenser. Det ligger längre bort än Danmark det håller jag med om, men det ligger inte alls särskilt långt borta och det påverkar oss. 

Linde: ”Väldigt olyckligt”

Utvecklingen i området har fått omvärlden att reagera, och flera världsledare manar nu till lugn. 

Utrikesminister Ann Linde säger till Dagens Nyheter att hon inte fått bekräftat från UD att Turkiet gått in i Syrien, men att hon beklagar utvecklingen. 

– Men det finns en stor risk och det finns sådana för oss ännu obekräftade uppgifter. Det är väldigt olyckligt. Vi uppmanar Turkiet att inte eskalera den militära situationen, säger Ann Linde.

Hon säger till tidningen att de kurdiska styrkorna har varit avgörande i bekämpningen av IS och att Turkiets agerande därför är beklagligt. 

Under tisdagen kallade UD upp Turkiets ambassadör för att uttrycka oro över situationen, enligt DN. 

– Det vi kan göra, det är att sätta politisk press på Turkiet från alla håll. Och det började vi med omedelbart, när det kom olika oprecisa uttalanden för två dygn sedan. Vår klara uppfattning är att det här är fel väg gå och att Turkiet inte bör gå in militärt, det kan bara skada lösningen i Syrien, säger Ann Linde till DN.

Alice Bah Kuhnke: USA sviker kurderna.

Extrainsatt debatt i EU-parlamentet

På onsdagseftermiddagen kommer man att hålla en extrainsatt debatt i EU-parlamentet för att diskutera situationen. 

– Det som nu sker i nordöstra Syrien är oerhört allvarligt. Den turkiska invasionen riskerar att få konsekvenser som är stora, inte minst vad det gäller mänskligt lidande men också stora i en region som efter åtta års krig behöver fred, säger Miljöpartiets EU-parlamentarikern Alice bah Kuhnke. 

Tidigare i veckan kom beskedet om att USA tagit ut sina trupper i området inför Turkiets signaler att vilja gå till attack mot kurdiska grupperna i Syrien. Det har setts som ett indirekt godkännande av attacken, en stor policyändring för den amerikanska utrikespolitiken. 

”Måste göra allt vi kan för att stoppa ett blodbad”

Och Alice Bah Kuhnke menar att USA:s agerande är ett svek mot kurderna som kämpat mot IS styrkor de senaste åren. 

– Jag är mest oroad över att barn och kvinnor, att människor kommer att dö, att detta kommer ske med Erdogans goda minne i en situation där han verkar för att två miljoner människor kommer att hållas gisslan, vilket är ett brott mot folkrätten och förhindrar möjligheten till fred. 

– Det här är nog tyvärr inte slutet utan tyvärr en början på upptrappade konflikter och mer lidande. Det är just därför som jag kommer att ställa EU:s utrikesminister Federica Mogherini till svars ikväll där jag är en av ett antal parlamentariker som bett om att få ställa frågor om situationen i Turkiet och kräva att EU agerar. Vi måste göra allt vi kan för att stoppa ett blodbad. 

Sara Skyttedal, Kristdemokraternas EU-parlamentariker, säger att man i EU talar om en oro för de långsiktiga konsekvenser som Turkiets offensiv kommer att ha. 

– Inte minst handlar det om att flera av de här kurdiska styrkorna som är mål för Turkiets offensiv har ansvar för många av de platser där IS-terrorister hålls fångar. Det finns en oro för att de kurdiska styrkorna, när de kan komma att fokusera på Turkiets anfall, prioriterar ner platserna där IS-terroristerna finns. Det här skulle kunna innebära ett säkerhetshot både i regionen och inte minst när det gäller situationen för minoriteter som har varit utsatta för fruktansvärda övergrepp. Men också för oss i Europa. Det är många av IS-terroristerna som är medborgare i EU-länder. Kommer de på fri fot så tappar man kontrollen över var de rör sig. 

Magda Gad om Turkiets offensiv mot norra Syrien

Expressens Magda Gad var med live i ”Direkt med Niklas Svensson” tidigare för att prata om att turkiska styrkor har gått in i Syrien.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.