Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bah Kuhnke vaktades av Hells Angels-bolag

Kulturministern blev bevakad av en vakt från ett bolag som ägs av Hells Angels.
Foto: Anna-Karin Nilsson, Kungliga Konsthögskolan
Angela Davis, känd amerikansk feminist och medborgarrättskämpe, besökte Sverige och föreläste på Kungliga Konsthögskolan i september 2015.
Foto: Kungliga Konsthögskolan
Statliga Kungliga Konsthögskolan ligger på Skeppsholmen i Stockholm.
Foto: Wikimedia Commons
Kulturminister Alice Bah Kuhnke menar att offentliga aktörer borde ha bättre kontroll på vilka företag som anlitas.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Kulturministern bevakades av personal från ett Hells Angels-kontrollerat säkerhetsbolag.

Expressen kan nu avslöja flera affärer mellan statliga Kungliga Konsthögskolan och en medlem inom det kriminella mc-gänget. 

– Det känns förstås obehagligt, säger kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP).

Expressen har granskat samtliga svenska bolag som är direkt kopplade till medlemmar i Hells Angels och Bandidos. 

Granskningen omfattar 158 bolag som finns registrerade på de, enligt polisen, kriminella gruppernas medlemmar. I flera fall har vi hittat gängmedlemmar som gjort affärer med offentliga verksamheter som myndigheter, kommuner och skolor. 

Det handlar om allt från gängrelaterade kaféer, florister och avloppsfirmor till byggföretag och säkerhetsföretag som gjort affärer med offentliga aktörer.

En av dessa är den statliga och anrika Kungliga Konsthögskolan.

Statliga Kungliga Konsthögskolan ligger på Skeppsholmen i Stockholm.
Foto: Wikimedia commons

Alice Bah Kuhnke gick på föreläsningen med Angela Davis

Den åttonde september 2015 höll den kända amerikanska medborgarrättsaktivisten och författaren Angela Davis en föreläsning, med efterföljande fest, på högskolan.

Evenemanget lockade en stor publik och på plats på en av de främre raderna fanns bland annat kulturministern Alice Bah Kuhnke (MP). 

Alice Bah Kuhnke vid föreläsningen med Angela Davis på Kungliga Konsthögskolan. Senare lade kulturministern ut en bild på Instagram med de båda tillsammans.
Foto: Kungliga Konsthögskolan

Kungliga Konsthögskolan anlitade vid tillfället ett säkerhetsbolag för att ansvara för ordning och säkerhet. En chef på skolan instruerade via mejl bolaget att säkerhetsarrangemanget inkluderade en minister och instruerade vakterna att vara civilklädda:

"Det kommer folk ifrån departementen bland annat utbildningsministern m.m. Mycket folk i olika lokaler. Det är viktigt att säkerhetsfolket är civilklädda."

Mejlet där en chef på Kungliga Konsthögskolan beställer säkerhetspersonal till en föreläsning som ska besökas av en minister.
Enligt fakturan från säkerhetsbolaget fanns under dagen en styrka med vaktbemanning och säkerhetsoperatör från bolaget på plats.

Det blev senare dock kulturministern, och inte utbildningsministern, som kom till arrangemanget.

Enligt fakturan från säkerhetsbolaget fanns en styrka med "vaktbemanning" och "säkerhetsoperatör" från bolaget på plats.

Bolaget heter Stenrock Restaurang och Säkerhet AB och är ett företag som flera gånger anlitats av den statliga skolan - och som visar sig ägas och drivas av en mångårig medlem i det kriminella mc-gänget Hells Angels. 

Ett gäng som enligt polisen klassas som tillhörande den organiserade brottsligheten och förknippas med utpressning, våldsbrott och ekonomisk brottslighet. 

Kulturminister Alice Bah Kuhnke syns i publiken på Kungliga Konsthögskolan.
Foto: Kungliga Konsthögskolan

Alice Bah Kuhnke: "Det känns förstås obehagligt"

Expressens Niklas Svensson mötte Alice Bah Kuhnke under toppmötet i Davos:

– Ja, det är ju förstås oerhört intressanta uppgifter. Det är ju helt centralt att offentliga aktörer har en gedigen kontroll på vilka tjänster man köper och av vem. 

Om att arrangemanget hon deltog i stod under säkerhetsskydd av ett Hells Angels-relaterat bolag säger hon:

– Ja, det var ju inget som jag märkte av då. Så här i efterhand när jag får den här informationen så känns det förstås obehagligt.

Kulturminister Alice Bah Kuhnke tycker att offentliga aktörer borde ha bättre kontroll på vilka företag som anlitas.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Expressens granskning av Kungliga Konsthögskolans affärer med Stenrock Säkerhet visar att skolan anlitat bolaget vid sju tillfällen mellan december 2014 och juni 2017. Totalt har Stenrock fakturerat konsthögskolan 63 822 kronor för säkerhetsuppdrag i samband med olika event och fester på skolan. 

"De tog fast henne på ett jättekonstigt sätt"

Personer som var på plats vittnar samtidigt om hur vakterna varit hårdhänta i samband med föreläsningen.

Valerie Kyeyune Backström var på plats och berättar om hur en kvinna blir knuffad och hårt fasthållen av en vakt när hon ska ta sig till sin plats.
Foto: Kungliga Konsthögskolan

Valerie Kyeyune Backström, skribent på Expressen Kultur,  var på plats och skrev efteråt i Expressen om hur en kvinna "blir knuffad och hårt fasthållen av en vakt när hon ska ta sig till sin plats, hennes lilla dotter hamnar i kläm och skriker av rädsla". 

– De tog fast henne på ett jättekonstigt sätt och hennes lilla barn var där. Det blev jättekonstigt och aggressivt och det är inte så man är van att folk blir behandlade på en föreläsning, säger Valerie Kyeyune Backström.

– Det blev jättekonstigt och aggressivt och det är inte så man är van att folk blir behandlade på en föreläsning, säger Valerie Kyeyune Backström.
Foto: OLLE SPORRONG

Stenrock Säkerhet ägs av Hells Angels

Bolaget Stenrock Säkerhet, och dess nuvarande och tidigare ägare, är välkända av Stockholmspolisen.

Företaget registrerades i oktober 2000 och enligt Bolagsverkets register ägdes bolaget då av fyra medlemmar i Hells Angels. En av dem, en 47-årig HA-medlem i Stockholm, dömdes 2005 till två års fängelse för medhjälp till bokföringsbrott, medhjälp till grovt skattebrott och medhjälp till försvårande av skattekontroll. 

Ytterligare en av grundarna är en 53-årig Hells Angels-medlem, dömd i februari 2017 för våldsamt motstånd och hot mot tjänsteman. Bland ägarna fanns vid starten också en 54-årig man, som tidigare haft titeln president inom en av gängets avdelningar.

I december 2001 klev så den nuvarande ensamma ägaren och mångårige Hells Angels-medlemmen i Stockholm - Rickard Broberg, 51 - in i bolaget.

Hells Angels-medlemmen Rickard Broberg driver säkerhetsföretaget Stenrock Säkerhet som haft flera affärer med Kungliga Konsthögskolan.
Foto: NORRBOTTENS MEDIA

Bolaget uppger i dag på hemsidan att man bland annat tillhandahåller övervakningssystem, ordningsvakter och entrevärdar. Kunder sägs bland annat vara "olika myndigheter, bevakningsföretag och fackliga organisationer".

Rickard Broberg är dömd för brott mot knivlagen

Broberg dömdes i maj 2016 för brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål sedan han burit batong på allmän plats. I övrigt är han, utöver trafikförseelser, ostraffad. Broberg, som syns i Hells Angels-väst på sin Facebook-sida, uppmärksammades bland annat 2009 i Norrbottens-Kuriren och Norrländska Socialdemokraten när han tillsammans med en grupp Hells Angels-medlemmar från Stockholm besökte en kampsportsgala i Luleå. Enligt artiklarna hade han då titeln "sergeant at arms", en tung position i klubben med ansvar för vapen, säkerhet och regelefterlevnad.

När Expressen når Rickard Broberg hänvisar han oss till att skicka frågor per mejl och svarar sedan:

"Vi tackar för visat intresse men avböjer medverkan. Bolaget kommenterar varken enskilda fall eller kunder p.g.a. sekretess."

Marina Krig, presskontakt på Kungliga Konsthögskolan.
Foto: KKH

Kungliga Konsthögskolan: "Oacceptabelt"

Marina Krig är pressansvarig på Kungliga Konsthögskolan och menar att skolan, sedan företaget senast anlitades förra året, fått en ny ledning, ny styrelse och nya rutiner.

– Det är inte okej, det är inte bra, det är oacceptabelt. 

– Att köpa tjänster av företag med kopplingar till kriminell verksamhet är oacceptabelt tycker vi. I dag har vi en annan annan ledning och nya rutiner på högskolan. 

Hon menar att skolan haft en "bökig och stökig verksamhet" under en tid men att skolan nu infört en rutin där man genom ett externt bolag granskar leverantörer.

– Vi tror att de nya rutinerna vi har gör att vi inte skulle hamna i en sådan här situation att vi skulle anlita ett företag som utför olagligheter eller vad det nu skulle kunna vara. 

Brottsforskaren Lars Korsell.
Foto: LIESELOTTE VAN DER MEIJS / BRÅ

Brottsforskaren: "Det är ett riskmoment"

Brottsforskaren Lars Korsell på Brottsförebyggande rådet säger att det är ett allt större problem med personer kopplade till organiserad brottslighet som ger sig in i offentliga verksamheter.

– Det är i den legala ekonomin som de stora pengarna finns och man måste in i företagsvärlden för att komma åt dem. Jag tror att detta är en problematik som blivit större med det tiden.

– Detta är av många skäl väldigt olyckligt. Mycket skattemedel hamnar i kriminella fickor och hos gärningspersoner som har en kapacitet och långsiktighet som de bygger vidare på. Det är ett riskmoment. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.