Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bah Kuhnke: Ska vara dyrt att köra i innerstan

Det måste bli dyrare att köra bil i innerstan och att flygpendla.

Det säger Alice Bah Kuhnke, MP:s toppkandidat till EU-valet i en utfrågning i Nyhetsmorgon.

– Det ska vara otroligt kostsamt för de som till exempel flygpendlar mellan Stockholm och Göteborg flera gånger i veckan, säger Alice Bah Kuhnke. 

Klimatlarm och bensindebatter har präglat upptakten till EU-valet.

Världens oljepriser har ökat, bland annat på grund av kriser i oljeproducerande länder som Libyen och Venezuela. 

Det har bidragit till att Sveriges bensinpriser har skjutit i höjden – och fått många bilister att reagera kraftigt. 

Över en halv miljon användare har gått med i Facebook-gruppen Bensinupproret 2.0.

Då Alice Bah Kuhnke får frågan i TV4:s Nyhetsmorgon om vad hon vill säga till de som skrivit under svarar hon:

– Vi måste investera för att människor ska kunna leva och vara. Till exempel när det gäller bilen finns det platser i Europa och inte minst i Sverige där man är beroende av bil, säger MP-kandidaten. 

Alice Bah Kuhnke i Nyhetsmorgon på onsdagen. Foto: TV4 Nyhetsmorgon
De som är i behov av att köra bil ska få tillgång till hållbara bränslen och miljövänliga fordon till överkomliga priser, menar Alice Bah Kuhnke.Foto: TT NYHETSBYRÅN

”Ska vara kostsamt”

De som är i behov av att köra bil ska få tillgång till hållbara bränslen och miljövänliga fordon till överkomliga priser, menar Alice Bah Kuhnke. Men övriga ska avskräckas från bilkörning. 

– I Stockholms innerstad behöver man inte sitta i en bil i en timmes kö varje dag i stora SUV:ar. Då ska det vara dyrare att köra bil. Och det ska vara otroligt kostsamt för de som till exempel flygpendlar mellan Stockholm och Göteborg flera gånger i veckan. För det finns alternativ, säger Alice Bah Kuhnke. 

Själv tänker hon, om hon blir invald i EU-parlamentet, inte flyga till och från Bryssel. 

– Om jag blir invald kommer jag åka tåg när jag åker hem. Det kommer jag behöva göra så ofta som jag behöver, säkert två gånger i månaden, minst, säger Alice Bah Kuhnke.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.