Expressen möter Alice Bah Kuhnke i centrala Davos. Foto: ANNA-KARIN NILSSONExpressen möter Alice Bah Kuhnke i centrala Davos. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Expressen möter Alice Bah Kuhnke i centrala Davos.  Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Det har varit några turbulenta dagar för Alice Bah Kuhnke. Foto: ANNA-KARIN NILSSONDet har varit några turbulenta dagar för Alice Bah Kuhnke. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Det har varit några turbulenta dagar för Alice Bah Kuhnke. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Bah Kuhnke öppnar för att regera med M

Publicerad

DAVOS. Kulturminister Alice Bah Kuhnke stänger inte dörren för en ministerpost i en borgerlig regering efter valet.

– Det måste vara en regering som vill göra skillnad, men vi får se helt enkelt, säger hon i till Expressen – bara några dagar efter att hon öppet deklarerade att hon vill bli språkrör för Miljöpartiet efter Isabella Lövin.

Expressen möter Alice Bah Kuhnke i entrén till hotellet Ameron Mountain i centrala Davos. Det är premiär för henne på World Economic Forums årliga världskonferens i den schweiziska skidorten.

Samtidigt som Guldbaggegalan ägde rum i Stockholm på måndagskvällen fick hon se Hollywoodstjärnan Cate Blanchett och världsartisten Elton John ta emot priser på en scen i Davos.

– En häftig upplevelse, säger hon.

Ett 70-tal stats- och regeringschefer är redan på plats. Tusentals poliser och militärer i Europas högst belägna stad förbereder sig på att senare i veckan ta emot USA:s president Donald Trump.

I luften hovrar flera helikoptrar, på taken ligger krypskyttar och på gatorna står trafiken stilla på grund av polisspärrar och stängda infarter.

LÄS MER: Starkt stöd i MP för Bah Kuhnke som nytt språkrör 

Alice Bah Kuhnke: "Samtalar om demokrati"

Många av högdjuren landar under veckan med sina privatplan på Zürichs internationella flygplats och tar sedan helikopter till Davos. Väl på plats fraktas de i bepansrade limousiner några hundra meter mellan lyxhotellen och konferenscentret. Stora delegationer med stabschefer, rådgivare, livvakter och pressekreterare följer dem i minibussar.

Men den svenska kulturministern hör inte till de mest påpassade.

– Det är väl för väl att vi också samtalar om demokrati och har samtal om hur vi gör världen bättre för de stora massorna och inte för den lilla elit som är här just nu, säger hon lagom ironiskt.

Det har varit några turbulenta dagar för Alice Bah Kuhnke.

I fredags publicerade Aftonbladet en intervju med henne där hon ärligt svarade på frågan om hon i framtiden kan tänka sig att vara språkrör för Miljöpartiet. Ja, hon tackar ja om hon får frågan – när Isabella Lövin har slutat.

Alice Bah Kuhnke.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

LÄS MER: Alice Bah Kuhnke vann pris för bäst klädda kvinna 

Alice Bah Kuhnke hoppas på yngre förmågor

I dag tycker kulturministern att hennes svar fick ”anmärkningsvärt” stor uppmärksamhet. Och hon tror inte att frågan blir aktuell förrän om tidigast fem år.

– Och då hoppas jag att det finns många yngre förmågor som är beredda att slåss om den positionen.

Samtidigt visar en stor undersökning som Expressen gjort bland förtroendevalda miljöpartister i hela landet att Alice Bah Kuhnke är partiets mest populära minister. Hon fick förra veckan det högsta betyget av samtliga.

– Jag tänker att vi har två fantastiska språkrör. Jag är otroligt imponerad av Isabellas smarthet och hennes otroliga respekt som hon liksom inger över hela världen, och den skillnad som vi har gjort inte minst när det gäller klimatpolitiken. Att jag sen har lyckats nå fram, det beror delvis på att jag reser land och rike runt och träffar medlemmar.

Många i ditt parti tänker att ni efter valet lika gärna kan regera med de borgerliga. Vad tänker du om det?

– Jag tänker att vi ska fortsätta vara pragmatiska, visionära realister. Vi hade ett gott samarbete tidigare med Reinfeldts regering och vi vet ju inte vad framtiden kan ge. Men vi går till val som miljöpartister och vi vill gärna regera fortsatt med Socialdemokraterna, men vi är pragmatiker.

Du skulle därmed kunna tänka dig att sitta i en regering under ledning av Ulf Kristersson?

– Jag sitter i den regering som vill göra mest skillnad för klimatet och för mänskligheten.

Och det betyder – ja på den frågan?

– Det betyder att det måste vara en regering som vill göra skillnad, men vi får se helt enkelt. Men vi går till val som Miljöpartiet.

När Expressen möter Alice Bah Kuhnke några timmar senare, i konferenscentret i Davos, har hon just lyssnat på Indiens mäktiga premiärminister Narendra Modi.

– Han höll ett fantastiskt tal. Ett miljöpartistiskt brandtal.

Ett miljöpartistiskt?!

– Nej, ett grönt brandtal, där han betonade vikten av att varje ansvarsfull ledare måste bekämpa klimatförändringarna.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag