Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bah Kuhnke öppnar för att regera med M

Expressen möter Alice Bah Kuhnke i centrala Davos.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Det har varit några turbulenta dagar för Alice Bah Kuhnke.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

DAVOS. Kulturminister Alice Bah Kuhnke stänger inte dörren för en ministerpost i en borgerlig regering efter valet.

– Det måste vara en regering som vill göra skillnad, men vi får se helt enkelt, säger hon i till Expressen – bara några dagar efter att hon öppet deklarerade att hon vill bli språkrör för Miljöpartiet efter Isabella Lövin.

Expressen möter Alice Bah Kuhnke i entrén till hotellet Ameron Mountain i centrala Davos. Det är premiär för henne på World Economic Forums årliga världskonferens i den schweiziska skidorten.

Samtidigt som Guldbaggegalan ägde rum i Stockholm på måndagskvällen fick hon se Hollywoodstjärnan Cate Blanchett och världsartisten Elton John ta emot priser på en scen i Davos.

– En häftig upplevelse, säger hon.

Ett 70-tal stats- och regeringschefer är redan på plats. Tusentals poliser och militärer i Europas högst belägna stad förbereder sig på att senare i veckan ta emot USA:s president Donald Trump.

I luften hovrar flera helikoptrar, på taken ligger krypskyttar och på gatorna står trafiken stilla på grund av polisspärrar och stängda infarter.

LÄS MER: Starkt stöd i MP för Bah Kuhnke som nytt språkrör 

Alice Bah Kuhnke: "Samtalar om demokrati"

Många av högdjuren landar under veckan med sina privatplan på Zürichs internationella flygplats och tar sedan helikopter till Davos. Väl på plats fraktas de i bepansrade limousiner några hundra meter mellan lyxhotellen och konferenscentret. Stora delegationer med stabschefer, rådgivare, livvakter och pressekreterare följer dem i minibussar.

Men den svenska kulturministern hör inte till de mest påpassade.

– Det är väl för väl att vi också samtalar om demokrati och har samtal om hur vi gör världen bättre för de stora massorna och inte för den lilla elit som är här just nu, säger hon lagom ironiskt.

Det har varit några turbulenta dagar för Alice Bah Kuhnke.

I fredags publicerade Aftonbladet en intervju med henne där hon ärligt svarade på frågan om hon i framtiden kan tänka sig att vara språkrör för Miljöpartiet. Ja, hon tackar ja om hon får frågan – när Isabella Lövin har slutat.

Alice Bah Kuhnke.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

LÄS MER: Alice Bah Kuhnke vann pris för bäst klädda kvinna 

Alice Bah Kuhnke hoppas på yngre förmågor

I dag tycker kulturministern att hennes svar fick ”anmärkningsvärt” stor uppmärksamhet. Och hon tror inte att frågan blir aktuell förrän om tidigast fem år.

– Och då hoppas jag att det finns många yngre förmågor som är beredda att slåss om den positionen.

Samtidigt visar en stor undersökning som Expressen gjort bland förtroendevalda miljöpartister i hela landet att Alice Bah Kuhnke är partiets mest populära minister. Hon fick förra veckan det högsta betyget av samtliga.

– Jag tänker att vi har två fantastiska språkrör. Jag är otroligt imponerad av Isabellas smarthet och hennes otroliga respekt som hon liksom inger över hela världen, och den skillnad som vi har gjort inte minst när det gäller klimatpolitiken. Att jag sen har lyckats nå fram, det beror delvis på att jag reser land och rike runt och träffar medlemmar.

Många i ditt parti tänker att ni efter valet lika gärna kan regera med de borgerliga. Vad tänker du om det?

– Jag tänker att vi ska fortsätta vara pragmatiska, visionära realister. Vi hade ett gott samarbete tidigare med Reinfeldts regering och vi vet ju inte vad framtiden kan ge. Men vi går till val som miljöpartister och vi vill gärna regera fortsatt med Socialdemokraterna, men vi är pragmatiker.

Du skulle därmed kunna tänka dig att sitta i en regering under ledning av Ulf Kristersson?

– Jag sitter i den regering som vill göra mest skillnad för klimatet och för mänskligheten.

Och det betyder – ja på den frågan?

– Det betyder att det måste vara en regering som vill göra skillnad, men vi får se helt enkelt. Men vi går till val som Miljöpartiet.

När Expressen möter Alice Bah Kuhnke några timmar senare, i konferenscentret i Davos, har hon just lyssnat på Indiens mäktiga premiärminister Narendra Modi.

– Han höll ett fantastiskt tal. Ett miljöpartistiskt brandtal.

Ett miljöpartistiskt?!

– Nej, ett grönt brandtal, där han betonade vikten av att varje ansvarsfull ledare måste bekämpa klimatförändringarna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.