Niklas Svensson och Alice Bah Kuhnke. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSENNiklas Svensson och Alice Bah Kuhnke. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Niklas Svensson och Alice Bah Kuhnke. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Alice Bah Kuhnke. Foto: SVEN LINDWALLAlice Bah Kuhnke. Foto: SVEN LINDWALL
Alice Bah Kuhnke. Foto: SVEN LINDWALL
Alice Bah Kuhnke. Foto: STEFAN JERREVÅNG/TT / TT NYHETSBYRÅNAlice Bah Kuhnke. Foto: STEFAN JERREVÅNG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Alice Bah Kuhnke. Foto: STEFAN JERREVÅNG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Bah Kuhnke om dåliga siffrorna: "För jäkligt"

Publicerad

Enligt den senaste opinionsmätningen från Expressen/Demoskop skulle Miljöpartiet i dag få 4,6 procent. 

I juli 2014 var motsvarande siffra 13,6 procent. 

– Vi måste göra mycket, mycket mer, säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) i kvällens "Bara politik" med Niklas Svensson. 

Miljöpartiet fick 6,9 procent i riksdagsvalet 2014.

Men enligt Expressens och Demoskops väljarbarometer för september skulle partiet endast få 4,6 procent om det vore val i dag. I juli 2014 var motsvarande siffra 13,6 procent. 

– Det är för jäkligt. Vi måste göra mycket, mycket mer och mycket, mycket bättre. Vi måste bli bättre på att kommunicera varför Sverige behöver en mer hållbar politik inom miljö- och klimatpolitiken men också alla andra områden, säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) i "Bara politik" i Expressen TV.

Kommenterar det norska valet

Alice Bah Kuhnke kommenterade även sitt norska systerparti Miljøpartiet De Grønnes valresultat till Stortinget i måndags. Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin var i Norge för bara ett par veckor sedan och kampanjade för partiet. 

Men det gick så där. Miljøpartiet De Grønne fick 3,2 procent av folkets röster, en ökning med 0,2 procent jämfört med valet 2013. Det gav endast ett mandat i Stortinget. Även vid förra valet fick partiet i Norge ett mandat.

– Det gick så där men det gick också väldigt bra. Vi ökade i Norge. I Norge och i många andra länder är vi fortfarande små men vi växer stadigt. Det är förstås en jättekamp att bedriva en hållbar kamp i oljelandet Norge. Men jag tycker att vi gjorde det bra, säger Alice Bah Kuhnke.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag