Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bah Kuhnke läste ur barnbok för utskottet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
LÄSTE OM "SUPERKRAFTER". När Alice Bah Kuhnke mötte Sveriges ledande kulturpolitiker läste hon högt ur "Superkrafter: Från osynlig till supersmart" - en bok som riktar sig till barn mellan 6 och 9 år. Bilden är från i går när Bah Kuhnke besökte Kiruna.
Foto: Mattias Forsberg/NORRBOTTENSKURIREN

Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) bjöd i onsdags kväll ledamöterna i riksdagens kulturutskott på ostbricka och vin på kulturdepartementet. Där fick landets ledande kulturpolitiker svara på vilken "önskesuperkraft" de skulle vilja ha, lyssna på högläsning ur en barnbok och tävla i frågesport om Pippi Långstrump.

Förstapriset: en lunch med kulturministern.

- Givande, hävdar Alice Bah Kuhnke.

Kulturministerns mingel på kulturdepartementet i Stockholm inleddes med sagostund, ostbricka och vin. Alice Bah Kuhnke läste högt för kulturutskottets ledamöter ur Johan Unenges "Superkrafter: Från osynlig till supersmart", en bok som riktar sig till barn mellan 6 och 9 år gamla.

- Det var en bok hon hittat på departementet som hon tyckte gjorde sig bra i ett inledningstal, bekräftar kulturministerns pressassistent Hanna Lidström.

Landets ledande kulturpolitiker fick sedan en fråga av Bah Kuhnke.

- Man fick berätta om vilken superkraft man skulle velat ha, berättar en riksdagsledamot som sitter i kulturutskottet.

Ville frysa tiden

En riksdagsledamot svarade att hen ville kunna "frysa tiden", en annan ville "kunna alla språk" och en tredje ville använda superkraften till att "utrota barnfattigdom i hela världen".

Därefter var det dags för frågesport på kulturdepartementet.

Riksdagens kulturpolitiker delades in i lag om fyra - där samtliga kom från olika partier.

Frågesporten bestod av en blandning av barn- och vuxenfrågor, vilket enligt Alice Bah Kuhnke berodde på att "frågorna som hon tagit med sig hemifrån råkat blandas i förpackningen och hon upptäckt det först när hon var på kontoret".

- Det var en hel del frågor om Pippi Långstrump, säger en riksdagsledamot som vill vara anonym.

Bland annat fick toppolitikerna svara på frågan "Vad var det första Pippis moster/faster brukar göra när hon fick besök?" och "När tjuvarna kom in i Villa Villerkulla, fann de då en liten apa som satt och räknade guldmynt?"

"Det var väldigt märkligt"

Innan frågesporten drog i gång fick riksdagsledamöterna veta att "ett fysiskt statsråd" ingick i priset.

När vinnarna väl utsetts stod det klart att priset var en lunch med mötets värdinna, kulturminister Alice Bah Kuhnke.

- Det var väldigt märkligt, alltihop, sammanfattar en riksdagsledamot som deltog i minglet.

- Jag har ännu inte lyckats bestämma mig för om det var ett positivt eller negativt initiativ i det stora hela, säger en annan riksdagsledamot.

Kulturministern kommenterar själv i ett sms veckans två möten med riksdagens kulturutskott: "Båda tillfällena var givande, på olika sätt", skriver hon.

Expressen ställde i går ett antal frågor till Alice Bah Kuhnke med anledning av mötet på kulturdepartementet, som besvarades av hennes pressassistent Hanna Lidström.

"Roligt inslag under minglet"

Vad var skälet till att kulturutskottets ledamöter i går bjöds in till kulturdepartementet?

- Kulturutskottet bjöds traditionsenligt in till kulturdepartementet för att få en chans att träffa och lära känna den nya kulturministern och den politiska ledningen under avslappnade former.

Med vilket syfte ordnades frågesport?

- Det ordnades en frågesport som ett roligt inslag under minglet.

Med vilket syfte uppmanades utskottets ledamöter att berätta om vilka superkrafter de ville ha?

- Utskottets ledamöter och den politiska ledningen fick berätta vilka superkrafter de önskade att ha för att lära känna varandra.

Enligt källuppgifter ska en statssekreterare ha avrått Alice Bah Kuhnke från att genomföra aktiviteterna.

- Statssekreteraren var positiv till minglet och tyckte att det blev en bra kväll. Hen kanske hade valt andra lära-känna-rundor, men efteråt tyckte hen att det fyllde sitt syfte att lära känna utskottets ledamöter och starta konversationer, säger Hanna Lidström.

Efter den senaste tidens kritik mot Alice Bah Kuhnke skrev i går flera kulturengagerade miljöpartister en debattartikel på Aftonbladet.se där de försvarade kulturministern:

"Detta drev saknar både sans och proportioner", skrev de, och fortsatte:

"För det första har vi i Alice Bah Kuhnke med all sannolikhet fått den mest meriterade och kunniga personen på posten på mycket lång tid och för det andra kommer hon att få ytterligare hjälp av det stora engagemang som finns för kulturpolitik inom Miljöpartiet."

ALICE BAH KUHNKES VÄG FRÅN GENERALDIREKTÖR TILL REGERINGEN

Gick med tre dagar före

Utsågs den 3 oktober till kultur- och demokratiminister av statsminister Stefan Löfven. Gick med i Miljöpartiet tre dagar innan hon fick ministerjobbet.

Ledde partiledarutfrågning

Har tidigare arbetat som hållbarhetschef på teknikkonsultbolaget ÅF och som generaldirektör för Ungdomsstyrelsen. I början av 1990-talet var hon programledare för SVT:s Disneyklubben och inför valet 2002 ledde hon partiledarutfrågningarna i TV4.

Vägrade svara på flera frågor

Efter en dryg månad som minister kritiserades Alice Bah Kuhnke efter en intervju med Sveriges Radios Johar Bendjelloul. Då vägrade hon svara på flera frågor som rör hennes ansvarsområde och avfärdade dem som "hypotetiska."

Debattartikel kritiserades

I onsdags publicerade Dagens Nyheter en debattartikel av Alice Bah Kuhnke som mött hård kritik. "DN-artikelns ansamling av floskulösa utfästelser, stundtals balanserande på pekoralets brant, kommer ytterligare att få marken att gunga under hennes fötter", skrev DN:s kulturchef Björn Wiman.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.