Alice Bah Kuhnke, MP, kultur- och demokratiminister: – Stämmer uppgifterna om att branden är anlagd och ett hatbrott är det inte bara en tragedi för människorna i och vid moskén utan ett angrepp på Sveriges grundlag. Inget kan vara allvarligare Foto: Suvad MrkonjicAlice Bah Kuhnke, MP, kultur- och demokratiminister: – Stämmer uppgifterna om att branden är anlagd och ett hatbrott är det inte bara en tragedi för människorna i och vid moskén utan ett angrepp på Sveriges grundlag. Inget kan vara allvarligare Foto: Suvad Mrkonjic
Alice Bah Kuhnke, MP, kultur- och demokratiminister:
– Stämmer uppgifterna om att branden är anlagd och ett hatbrott är det inte bara en tragedi för människorna i och vid moskén utan ett angrepp på Sveriges grundlag. Inget kan vara allvarligare Foto: Suvad Mrkonjic
Morgan Johansson, S, justitieminister: – Det är ett avskyvärt illdåd, och jag hoppas att de skyldiga kan gripas. Foto: Tomas LeprinceMorgan Johansson, S, justitieminister: – Det är ett avskyvärt illdåd, och jag hoppas att de skyldiga kan gripas. Foto: Tomas Leprince
Morgan Johansson, S, justitieminister:
– Det är ett avskyvärt illdåd, och jag hoppas att de skyldiga kan gripas. Foto: Tomas Leprince
Anders Ygeman, S, inrikesminister: – Vi vet inte motivet, det är ett vidrigt och oacceptabelt angrepp, min första tanke är att det är ett hatbrott. Foto: Cornelia NordströmAnders Ygeman, S, inrikesminister: – Vi vet inte motivet, det är ett vidrigt och oacceptabelt angrepp, min första tanke är att det är ett hatbrott. Foto: Cornelia Nordström
Anders Ygeman, S, inrikesminister:
– Vi vet inte motivet, det är ett vidrigt och oacceptabelt angrepp, min första tanke är att det är ett hatbrott. Foto: Cornelia Nordström
Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin: – Idag blev Sverige kallare. Attacker mot lokaler där människor utövar sin tro har inlett de allra mörkaste kapitlen i vår historia. Foto: Bertil Ericson / TtMiljöpartiets språkrör Gustav Fridolin: – Idag blev Sverige kallare. Attacker mot lokaler där människor utövar sin tro har inlett de allra mörkaste kapitlen i vår historia. Foto: Bertil Ericson / Tt
Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin:
– Idag blev Sverige kallare. Attacker mot lokaler där människor utövar sin tro har inlett de allra mörkaste kapitlen i vår historia. Foto: Bertil Ericson / Tt
Justitieminister Beatrice Ask (M): – Det är ett hot mot det öppna samhället och det är viktigt att få tag på förövarna. Foto: Sven LindwallJustitieminister Beatrice Ask (M): – Det är ett hot mot det öppna samhället och det är viktigt att få tag på förövarna. Foto: Sven Lindwall
Justitieminister Beatrice Ask (M):
– Det är ett hot mot det öppna samhället och det är viktigt att få tag på förövarna. Foto: Sven Lindwall
Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt twittrar: "Upprörande och sorgligt med den anlagda branden i moskén i Eskilstuna." Foto: Alexander DonkaVänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt twittrar: "Upprörande och sorgligt med den anlagda branden i moskén i Eskilstuna." Foto: Alexander Donka
Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt twittrar:
"Upprörande och sorgligt med den anlagda branden i moskén i Eskilstuna." Foto: Alexander Donka
Enligt polisen var branden anlagd. Foto: LäsarbildEnligt polisen var branden anlagd. Foto: Läsarbild
Enligt polisen var branden anlagd. Foto: Läsarbild

Bah Kuhnke: "Inget kan vara allvarligare"

Publicerad

Flera tongivande politiker fördömer nu den anlagda branden i moskén i Eskilstuna.

Alice Bah Kuhnke, MP, säger att händelsen är "ett angrepp på Sveriges grundlag" och inrikesminister Anders Ygeman, S, säger:

– Vi vet inte motivet, det är ett vidrigt och oacceptabelt angrepp, min första tanke är att det är ett hatbrott.

Polisen misstänker att branden i Dawamoskén i Eskilstuna är anlagd.

En person ha setts kasta in en flaska i lokalen - därefter utbröt branden och personen sprang från platsen.

Polisen säger att det vid tillfället samlats mellan 15-20 personer i lokalen. Enligt vittnen som Expressen pratat med kan det dock ha rört sig om ett större antal än så.

Flera tongivande politiker, därav flera partiledare, har i dag uttryckt sin ilska över attacken.

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) fördömer mordbranden i Eskilstuna i skarpa ordalag. Hon ser den som en tragedi för hela samhället.

– Stämmer uppgifterna om att branden är anlagd och ett hatbrott är det inte bara en tragedi för människorna i och vid moskén utan ett angrepp på Sveriges grundlag. Inget kan vara allvarligare, säger Alice Bah Kuhnke.

"Får inte ske"

– Vi ska inte ha utrymme för islamofobi. Det får inte ske i vårt land. Människor ska kunna känna sig trygga i moskéer och synagogor.

– Tyvärr har vi sett att hoten och hatet ökar mot människor som utövar sin tro. Vi måste fortsätta arbetet för att stärka demokratin och för att motverka islamofobi, säger hon.

Inrikesminister Anders Ygeman benämner händelsen som ett "vidrigt och oacceptabelt angrepp"

– Vi vet inte motivet, men min första tanke är att det är ett hatbrott, säger inrikesminister Anders Ygeman.

Anders YgemanFoto: Cornelia Nordström

Den 27 februari presenteras resultatet av den hatbrottsutredning som den förra regeringen tillsatte. Enligt Anders Ygeman, är det viktigt att samhället skärper sina åtgärder för att förhindra att liknande brott sker igen.

– Då kommer det ett antal förslag som vi tar ställning till. Det kan handla om polisens arbete och hur man stödjer församlingarna i deras eget säkerhetsarbete. På ett konkret plan måste det bli ett bättre skydd mot moskéer, men vi vill även stärka polisens arbete när det kommer till de här brotten, säger Anders Ygeman.

"Avskyvärt illdåd"

Även Justitieminister Morgan Johansson (S) kommenterar händelsen. I ett sms till Expressen skriver han:

– Det är ett avskyvärt illdåd, och jag hoppas att de skyldiga kan gripas. Motivbilden är ännu inte klarlagd, men det är svårt att tro annat än att detta grova våld riktades mot muslimer som grupp och islam som religion. Det är ett fegt angrepp på religionsfriheten och på enskilda människor. Det kan vi inte acceptera i Sverige. Vårt land måste stå upp mot främlingsfientlighet och islamofobi och för grundläggande mänskliga rättigheter. Våra tankar går till de skadade, säger Morgan Johansson.

"Väldigt upprörande"

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin drar paralleller till historien när han kommenterar händelsen:

– Idag blev Sverige kallare. Attacker mot lokaler där människor utövar sin tro har inlett de allra mörkaste kapitlen i vår historia. Det är en attack mot vår demokrati och alla oss som är Sverige. Vi måste visa att vi so tror på öppenhet och humanism är så många fler än hatarna. Det kräver en aktiv politik mot islamofobi och annan rasism, inte minst i skolan, säger Gustav Fridolin.

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt twittrade tidigare under juldagen:

Han utvecklar sin kommentar så här:

– Det är väldigt upprörande, det är ett uppenbart försök till mordbrand, det är svårt att inte koppla samman detta med den hets som finns mot muslimer i Sverige. Det är även ett angrepp på religionsfriheten och jag tror att polisen måste få i uppgifter att fokusera mer på hatbrott, det gäller både den här typen av våldshandlingar, men även hot, säger Jonas Sjöstedt.

"Hot mot det öppna samhället"

Även allianspolitiker fördömde attacken mot moskén. Den före detta justitieministern Beatrice Ask (M) ser vad som inträffat som helt oacceptabelt.

– Det är ett hot mot det öppna samhället och det är viktigt att få tag på förövarna. Det är inte första gången något sådant här händer, men det är lika allvarligt varje gång. I synnerhet en sådan här helg borde det präglas av frid och respekt. Vi måste respektera människors tro. Det är fruktansvärt när sådant här händer, säger hon.

Kristdemokraternas gruppledare Emma Henriksson skriver i ett sms:

"Om uppgifterna stämmer att den var anlagd så är det ytterst allvarligt. Attacker mot religionsutövande och mot religiösa byggnader är fullständigt oacceptabelt. Det är en grundläggande mäsklig rättighet att få utöva sin religion i ett demokratiskt samhälle. Denna rätt måste vi stå upp för och skydda.

"Gräsligt attentat"

Även Erik Ullenhag, gruppledare för Folkpartiet, fördömer det som skett i Eskilstuna:

Erik UllenhagFoto: Cornelia Nordström

– Om det stämmer att branden är anlagd är det ett gräsligt attentat och jag hoppas att de skyldiga ställs till svars. En attack mot en moské är ett angrepp på det öppna och demokratiska samhället. Vi har i dag alla ett ansvar att visa solidaritet med Sveriges muslimer och gemensamt säga nej till hatet, skriver han i ett uttalande.

Centerpartiets rättspolitiske talesperson Johan Hedin skriver i ett sms till Expressen:

"Det som har hänt i Eskilstuna är inte bara en hemsk attack mot enskilda människor, utan också mot religionsfriheten och det öppna samhället. Jag blir bestört av att läsa om det och hoppas att den skyldige snabbt kan ställas inför rätta."

 

FOTNOT: Senare visade det sig att branden inte vart anlagd.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag