Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bah Kuhnke: Ingen vet hur många som hoppat av IS

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Ingen vet”, blev svaret när demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) i SVT:s "Agenda" fick frågan hur många av de återvändande som avradikaliserats”.
Magnus Ranstorp, terroristforskare vid Försvarshögskolan.
Foto: Christian Örnberg
IS-återvändaren Osama Krayem var delaktig i terrorattackerna i Paris och Bryssel.

Säpo bedömer att våldsbejakande islamistisk extremism är det största säkerhetshotet mot Sverige.

Magnus Ranstorp, forskare på Försvarshögskolan, säger att det saknas en plan för att ta hand om återvändande jihadister.

– Det är ett mycket bekymmersamt läge.

Över 300 har åkt från Sverige för att strida för IS och över 150 har återvänt, enligt Säpo.

Men när demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) i SVT:s "Agenda" i kväll fick frågan hur många av de återvändande som avradikaliserats, blev svaret:

– Ingen vet.

På frågan hur många som fått hjälp med sociala insatser svarade hon:

– Det handlar om ett 10-, 20-, 30-tal personer som blivit bemötta av våra kommuner. Det är alldeles för få. Vi måste samverka mycket bättre. Polisen, Socialstyrelsen och Säpo måste jobba tillsammans. Det är många kommuner där man inte ens vet vem som har ansvaret.

”Vi måste samverka mycket bättre", säger Alice Bah Kuhnke.

"Väldigt dåligt förberedda"

I januari berättade Säpochefen Anders Thornberg att man har förberett sig för att hantera terrordåd i Sverige. Enligt honom är det största säkerhetshotet den våldsbejakande islamistiska extremismen.

– Kommunerna är väldigt dåligt förberedda på att hantera återvändare. Hela EU:s säkerhetsapparat har varnat för detta länge. Dessutom har två av våra IS-återvändare, Osama Krayem och Mohammed Belkaid, varit delaktiga i terrorattackerna i Paris och Bryssel, säger Magnus Ranstorp, terroristforskare vid Försvarshögskolan.

– Mycket arbete läggs på demokratifrämjande insatser och det är viktigt men väldigt lite läggs på skarpa insatser. Polis, socialtjänst och kommun måste jobba med uppsökande verksamhet, göra riskbedömningar och sätta in åtgärder. Det är en samhällsinvestering. Man måste få in religiöst skolade.

I januari berättade Säpochefen Anders Thornberg att man har förberett sig för att hantera terrordåd i Sverige.
Foto: Sven Lindwall

"Varit väldigt sen"

Magnus Sandelin, journalist och författare som granskar jihadismen i Sverige, håller med.

– Sverige har varit väldigt sen i starten. Med tanke på det oerhört stora allvaret och att så många har rest från Sverige så borde vi ha full beredskap för att hantera de här återvändarna, men så är tyvärr inte fallet. Ett annat problem är att Säpo inte alltid delar med sig av informationen om att en person kommit hem från IS till andra myndigheter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.