Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bah Kuhnke fråntas ansvaret för våldsbejakande extremism

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke på väg in till riksdagens konstitutionsutskott (KU) för att förklara sina kritiserade uttalanden om IS-återvändare i riksdagens konstitutionsutskott (KU).
Foto: Pontus Lundahl/TT NYHETSBYRÅN
Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke på väg in till riksdagens konstitutionsutskott (KU) för att förklara sina kritiserade uttalanden om IS-återvändare i riksdagens konstitutionsutskott (KU).
Foto: Pontus Lundahl/TT NYHETSBYRÅN
Alice Bah Kuhnke i det kritiserade framträdandet i Agenda.
Foto: SVT

Demokrati- och kulturminister Alice Bah Kuhnkes (MP) uttalanden om IS-återvändare väckte stor förargelse.

På tisdagen hölls ett förhör med ministern i konstitutionsutskottet och ansvaret för regeringens arbete mot våldsbejakande extremism fråntas Alice Bah Kuhnke.

Men det har inte med kritiken och turbulensen efter Agenda-intervjun att göra, säger hon själv.

– Det här var planerat. Jag vet att mina kollegor och statsministern i regeringen vet det också.

Efter KU-förhöret, som hölls bakom stängda dörrar på tisdagsförmiddagen, meddelade Bah Kuhnke själv att en ny strategi utarbetas som innebär att ansvaret för våldbejakande extremism och terrorism kommer att utgå från någon annanstans än kulturdepartementet.

– Ministern har gjort en omvändning under galgen som brister i trovärdighet. Det är viktigt att staten tar ett mycket större ansvar för IS-återvändarna än hittills. Regeringen har vissa förslag i den delen, men jag anser att de är otillräckliga och att det krävs betydligt mer, sa Moderaternas Andreas Norlén, ordförande i utskottet.

Under eftermiddagen hölls en interpellationsdebatt i riksdagen om just IS-återvändare, till följd av Alice Bah Kuhnkes kritiserade uttalanden i SVT:s Agenda för två veckor sedan.

"Jag blir mörkrädd"

Demokratiministern pressades hårt i kammaren av liberale riksdagsledamoten Roger Haddad, som hävdade:

– Jag blir mörkrädd och orolig över att det fungerar så dåligt trots alla larmrapporter. Vi har ingen fungerande verksamhet mot terrorism i Sverige i dag.

Efteråt möter Expressen Alice Bah Kuhnke och frågar om KU-förhöret.

– Jag tog tillfälligt i akt att informera om de steg vi kommer att ta inom kort och som utgår ifrån det uppdrag jag gav till samordaren redan i juni. Om att verksamheten ska gå från att vara i kommitté till att vara en permanent del av en statlig myndighet, säger Alice Bah Kuhnke och betonar att hon själv har tryckt på för att frågan om hemvändande IS-soldater och extremism ska flyttas från det egna departementet.

– Det var jag som initierade detta. Intressant att det uppmärksammas nu som något som har kommit efter de här veckorna. Det har aldrig varit aktuellt för mig att verksamheten ska ligga under kulturdepartementet, säger Bah Kuhnke och menar att saken inte har påskyndats efter de senaste veckornas turbulens.

– Det här har inte skyndats på mer, säger hon. Det var planerat nu.

En av dem som var kritisk efter intervjun i SVT sedan var terrorforskaren Magnus Ranstorp som kommenterade ministerns kunskapsnivå med "det stämde inte mycket i den intervjun".

Björklund om beslutet

Liberalernas partiledare Jan Björklund hävdade att Bah Kuhnkes tv-framträdande var "plågsamt att se". Efter beskedet att Bah Kuhnke inte kommer att ansvara för samordaren längre, säger Björklund:

– Allt annat hade varit orimligt. Alice Bah Kuhnke har visat att hon vare sig har kunskap eller intresse för frågorna. Lika sent som hon blev av med ansvaret, lika segdragen är regeringen med lagstiftning för att kriminalisera IS-återvändare.

Bah Kuhnke säger att hon selektivt har tagit åt sig av kritiken och turbulensen.

– Jag är relativt bra på att ta kritik. Jag är väl medveten om att jag borde ha varit tydligare i Agenda men förutom det så vet jag vad jag har tagit beslut om. Jag lägger ingen personlig prestige i att det var jag som tog initiativet till att den här verksamheten inte ska vara under kulturdepartementet.

– Det vet jag att mina kollegor och statsministern i regeringen vet också. Det känns helt okej.

– Jag har varit oerhört proaktiv i detta.

"Berättar inom kort"

Har du koll på vad de 150 IS-återvändarna gör i Sverige i dag?

– Jag har det, men det är för att jag har direktkontakt med Säpo. Men jag har full respekt för att Säpo inte kan informera alla exakt om hur de arbetar och genom vilka kanaler. Det var jag också tydlig med i konstitutionsutskottet, säger Alice Bah Kuhnke som i dag inte kan ge besked om hur verksamheten kommer att bedrivas framgent.

– Det kommer jag att berätta inom kort, förhoppningsvis innan sommaren.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.